"Ministrii de finante nu au vrut sa vada situatiile neplacute cu care trebuiau sa se confrunte" - a declarat francezul in varsta de 86 de ani, revistei Telegraph. El a mai adaugat ca de aceasta situatie sunt vinovate toate statele UE. "Fiecare stat ar trebui sa accepte greselile pe care le-a comis".
J. Delor a recunoscut alegerea corecta a tarilor precum, Marea Britanie ce nu au acceptat moneda euro din motive precum ca, o moneda unica nu poate exista daca nu exista un sistem bugetar fiscal comun. Plus la asta dumnealui este sceptic in ceea ce priveste competentele actualilor lideri ai UE. In special s-a referit la incapatinarea Germaniei de-a tine sub control sistemul bugetar a tuturor statelor din uniune.
Liderii UE sunt de parere ca saptamana aceasta este cruciala pentru salvarea zonei euro. Este posibil ca sedintele din acesta saptamana sa duca la cresterea rolului BCE si FMI in solutionarea crizei datoriilor din zona.
Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy si cancelarul Germaniei, Angela Merkel, vor discuta luni propunerile de reformare a zonei euro si ce modificari pot fi aduse Tratatului de la Maastricht. Aceste propuneri vor fi puse pe masa de discutii in decursul summitului UE de joi spre vineri din acesta saptamana. In decursul saptamanii precedente, A. Merkel, a declarat ca UE trebuie sa creeze o "uniune fiscala" ce va presupune o disciplina bugetara a tuturor statelor membre. Ea si presedintele francez, N. Sarkozy, sunt pentru modificarea tratatelor constitutionale ale UE. Vineri, A. Merkel, a cerut sa se treaca la aplicarea unei discipline foarte aspre a sistemelor bugetare chiar daca aceasta va pune in pericol suveranitatea statelor si cei ce vor incalca aceasta decizie sa fie sanctionati. Cu alte cuvinte a dat de intels ca vineri se vor face primii pasi catre o reformare a UE.
Marti, ministrul de finante al SUA, Timothy Geithner, va avea o vizita in Europa pentru a discuta cu liderii UE noile masuri de intarire a euro.
Ne asteptam ca liderii europeni in decursul summitului de vineri sa accepte integrarea bugetar-fiscala a statelor membre cat si masurile de majorarea a fondului de stabilitate. Un ajutor financiar suplimentar ar putea veni din partea BCE si a FMI.
Investitorii spera ca, daca modificarile propuse vor fi acceptate la acest summit, BCE sa mai cedeze din pozitia drastica pe care o are fata de achizitionarea obligatiunilor guvernamentale. Cu toate ca, la momentul prezent BCE nu cumpara obligatiuni in scopul de-a stimula modificarile bugetare a fiecarui stat.
In acelasi timp Germania nu vrea ca BCE sa se implice pe piata de obligatiuni pentru a nu-i diminua din suveranitate cat si pentru a nu duce la consecinte inflationiste. Pana nu va exista un control fiscal-bugetar in interiorul UE, Germania nu va accepta emisiunea de euro bonduri.
Conform datelor prezentate de The New York Times, FMI are resurse financiare disponibile in jur de $400 mld. In timp ce Italia si Spania au in total datorii guvernamentale de $3.3 trln. si in urmatoarea jumatate de an ar trebui sa refinanteze obligatiuni in valoare de $425 mld.
Panica instaurata pe pietele financiare si in special pe instrumentele financiare ce au la baza moneda euro pun sub pericol de faliment tarile din afara zonei euro, conexiunea economica intre statele din afara zonei euro cu cele din zona euro cat si zona euro in totalitate.
Incercarile repetate a liderilor UE de-a da un raspuns la situatia negativa din zona a dus de fiecare data la neintelegeri si contraziceri intre acestia ce au avut drept consecinta inducerea neincrederii printre investitori.
"Zona euro are nevoie de o reformare imediata. Daca Europa nu va fi schimbata istoria va continua fara ea" - a declarat, N. Sarkozy, in decursul saptamanii precedente.