"Se pare că autorităţile de la Kiev vor să arate că sunt încercuite de inamici, gata să atace", a declarat un reprezentant al KGB din Transnistria pentru postul de televiziune rus Zvezda TV.
"Este greu de spus că vom avea un război aici mâine, dar nu excludem o provocare ucraineană. Ei ar putea folosi în acest scop una dintre numeroasele armate private care refuză să primească ordine de la Kiev", a adăugat oficialul.
Adjunctul ministrului transnistrean de externe Vitali Ignatiev a declarat la 22 iunie că Ucraina îşi mută trupele către frontiera regiunii separatiste moldovene.
"Situaţia de aici este foarte gravă. Producţia economică scade, comerţul extern se reduce, situaţia securităţii este la fel de alarmantă cu partenerii noştri moldoveni, care efectuează exerciţii militare cu NATO, iar presiunea ucraineană creşte în fiecare zi", a precizat Ignatiev.
El a menţionat de asemenea blocajul impus de Kiev tranzitului cetăţenilor transnistreni şi ruşi, dintre care aproximativ 200.000 trăiesc în Transnistria. "Ei nu pot călători din Rusia via Ucraina de mai mult de un an. Ei trebuie să treacă prin Moldova, dar Chişinăul creează de asemenea probleme, pe lângă sancţiunile economice", a adăugat acesta.
Noul guvernator al regiunii ucrainene Odesa, Mihail Saakaşvili, a anunţat anterior planuri de consolidare a frontierei Ucrainei cu Transnistria. "Avem două sarcini majore: să consolidăm frontiera şi să combatem corupţia. Traficul de droguri şi arme peste frontieră nu este bun", a declarat Saakaşvili într-o conferinţă de presă la Odesa. El a acuzat de asemenea autorităţile transnistrene că destabilizează situaţia din Ucraina.