NATO speră că Rusia va retrage trupele ruse din Transnistria înlocuindu-le cu o misiune civilă internațională sub controlul OSCE și UE. Bruxelles și Berlin fac aluzii Moscovei pentru o atare rezolvare a problemei transnistrene, declară jurnalistul, Alexei Pușkov, în emisiunea sa PostScriptum de la postul de televiziune TVC.
Săptămâna trecută președintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, s-a adresat NATO cerându-i ajutor să elibereze Transnistria de ocupanții ruși.
Această solicitare a lui Mihai Ghimpu nu a venit din senin. Potrivit mass-media occidentale, acum o lună, în timpul summitului Sarkozy - Merkel – Medvedev de la Deauville, occidentul încerca să tatoneze Moscova pentru a afla cât de departe poate ajunge Rusia în renunțarea la teritoriul transnistrean și ca primul pas să retragă trupele sale de menținere a păcii.
În schimb „Moscovei i s-a propus crearea unui nou comitet Rusia – UE, cu toate că un comitet similar deja există Consiliul NATE – Rusia,” spune Alexei Pușkov. Potrivit lui „propunerea este stranie. Cum poți schimba ceva real, pe o invenție virtuală a diplomaților?”
„În ce privește poziția noastră, ea trebuie să fie una simplă. Noi nu trebuie să repetăm evenimentele ce au avut loc la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90. Noi am cedat destul. Trebuie de declarat răspicat, că nu avem de gând să abandonăm acest teritoriu,” consideră vice-președintele Centrului Tehnologiilor Politice, Serghei Miheev.
Tema Transnistriei a revenit în actualitate după ce Moscova a insistat la reluarea negocierilor privind aderarea Rusiei la Spatiul Schengen.
„Atitudinea Occidentului față de Rusia este aceeași ca și față de o țară din Parteneriatul Estic,” consideră cercetătorul principal al Institutului Problemelor Actuale Internaționale, Valeri Musatov.
„Creșterea interesului Germaniei pentru rezolvarea conflictelor locale, să ne amintim de implicarea sa în Iugoslavia, confirmă ideea că lumea nu s-a schimbat, iar sferele de interese au rămas aceleași, principiile care guvernează arena politică au rămas aceleași, frontierele geopolitice ale conflictelor au rămas aceleași,” conchide Miheev.