Prim-vicepremierul moldovean spune că acuzaţiile Naftogaz referitoare la Moldovagaz sunt o provocare
adăugat 05 ianuarie 2009, 16:47, la Economie
Prim-vicepremierul moldovean Igor Dodon califică acuzaţiile societăţii ucrainene Naftogaz, care susţine că Gazprom pompează un volum mai mare de gaz către R. Moldova în detrimentul unor consumatori europeni, drept o provocare menită să camufleze cauzele reale ale scăderii livrărilor spre Europa.Igor Dodon, care este şi ministru al economiei, a declarat luni pentru NewsIn că Republica Moldova nu consumă zilele acestea nimic peste cantitatea de gaze contractată de la furnizorul rus Gazprom.
Societatea ucraineană Naftogaz a acuzat luni Gazprom că a perturbat aprovizionarea cu gaz a mai multor ţări din sudul Europei şi a Turciei, crescând consumul în R. Moldova, pe unde trece respectivul gazoduct, relatează AFP.
"De la 1 ianuarie, consumatorii din R.Moldova au început să folosească, din motive necunoscute şi fără concertare cu Naftogaz, practic tot gazul din gazoductul ce trece prin R.Moldova", a spus societatea. "Volumul total al livrărilor destinate României, Bulgariei, Turciei, Greciei şi Macedoniei a scăzut astfel cu zece milioane de metri cubi pe zi", a subliniat Naftogaz. "Aceste acţiuni ale Gazprom şi ale filialei sale Moldovagaz destabilizează aprovizionarea cu gaz şi suscită acuzaţii nefondate la adresa Ucrainei", potrivit comunicatului companiei.
Igor Dodon a calificat aceste declaraţii ca fiind absurde, fie şi din considerentul că Republica Moldova nu poate consuma fizic zece milioane de metri cubi pe zi, volumul anual de gaze consumat fiind de 1,4 miliarde de metri cubi. "Compania ucraineană încearcă în felul acesta - dând vina pe Republica Moldova - să explice lipsa contractului cu Gazprom şi scăderea considerabilă a livrărilor către consumatorii europeni", a declarat Igor Dodon pentru NewsIn.
În prezent, SRL Moldovatransgaz, o subdivizie a Moldovagaz, deserveşte, exploatează şi întreţine sistemul de gazoducte al Republicii Moldova, care include 656,24 kilometri de conducte magistrale şi 723,163 kilometri de gazoducte-branşament. Capacitatea de tranzit a gazoductelor magistrale este de circa 44 de miliarde de metri cubi, dar volumul anual de gaze transportat în alte ţări constituie 22-23 de miliarde de metri cubi.
Moldovagaz este o întreprindere mixtă moldo- rusă. Concernul rus deţine 50% din acţiuni, Guvernul Republicii Moldova - 35,33 %, iar autoproclamată republică moldovenească transnistreană - 13,44%. La sfârşitul lunii iunie 2008, datoria totală a Moldovagaz către Gazprom, fără penalităţi, era de 1,179 miliarde de dolari, dintre care 1,019 miliarde de dolari constituia datoria Transnistriei. Preţul de achiziţionare a gazulului rus este în prezent de 278,71 dolari pentru o mie de metri cubi, dar acesta este actualizat trimestrial, conform unui acord încheiat cu Gazprom, în funcţie de cotaţiile internaţionale ale petrolului.
Chişinăul a propus Moscovei majorarea taxelor pentru transportarea prin Republica Moldova a gazului rus destinat Balcanilor, cu ocazia unei reuniuni a comisiei mixte de colaborare economică ce a avut loc în capitala Rusiei în luna noiembrie a anului trecut, propunerea urmând să fie examinată.
Autorităţile moldovene susţin că actualul tarif nu mai acoperă cheltuielile suportate de Moldovagaz pentru tranzitarea gazului spre Balcani. Tariful nu a mai fost modificat din 2003 şi în prezent este de 2,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi transportaţi pe o distanţă de 100 de kilometri. Chişinăul susţie că acest tarif ar trebui să fie de cel puţin două ori mai mare, însă problema a fost pusă doar în principiu, nu s-a avasat şi o sumă cu care ar urma să fie majorat tariful de tranzit.
Taxa pentru tranzitul gazelor ruse spre Europa percepută de Ucraina este în prezent de 1,7 dolari pe 1.000 de metri cubi transportaţi pe o distanţă de 100 de kilometri. Ucraina a cerut modificarea acestui tarif în paralel cu modificarea preţului la care ar urma să-i fie livrate gazele ruse în 2009. Iniţial Ucraina a cerut un tarif de 2 dolari, apoi a arătat că este dispusă să accepte un tarif de 1,8 dolari. Gazprom refuză însă categoric să renegocieze contractul pentru tranzitul gazelor ruse pe teritoriul Ucrainei, susţinând că actualul contract este valabil până la 31 decembrie 2010.
Gazprom a încetat livrarea de gaze pentru Ucraina la 1 ianuarie, cele două părţi nereuşind să pună de acord asupra unui nou contract pentru livrararea gazelor în 2009. Rusia a propus Ucrainei un "preţ preferenţial" de 250 de dolari pe 1.000 de metri cubi, dar Kievul a refuzat oferta, fiind dispus să plătească nu mai mult de 235 de dolari. În consecinţă, Gazprom a spus că Ucraina va trebui să plătească un preţ de piaţă, similar cu cel plătit de clienţii din Europa, şi a cerut 418 dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaz.
După sistarea livrărilor de gaz către Ucraina, consumatorii europeni, inclusiv România, au început să fie afectaţi treptat de scăderea presiunii şi a volumului gazelor care vin din Ucraina. Gazprom şi Naftogaz se acuză reciproc pentru aceste deficienţe.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲