Primarii celor două capitale româneşti s-au întâlnit la Forum Invest
adăugat 20 aprilie 2011, 06:29, la Economie • Articol publicat de Cornel Postolachi
Sorin Oprescu, edilul Bucureştilor, şi Dorin Chirtoacă, primarul de la Chişinău, s-au întâlnit pe 19 aprilie la simpozionul organizat de Forum Invest în capitala României, cu tema "Infrastructura inteligentă în Europa de Sud-Est 2011".
După ce, timp de două zile, s-au dezbătut problematici de interes, de genul "Sisteme inteligente de management al traficului, siguranţa rutieră, monitorizarea emisiilor de noxe, tehnologii şi materiale de ultimă generaţie", "Fonduri europene pentru infrastructura inteligentă în Europa de Sud-Est", "Finanţarea şi implementarea de utilităţi la standarde europene", "Politici de mediu în dezvoltarea infrastructurii inteligente", "Parteneriatul public-privat în infrastructură" etc., cei doi primari i-au coborât pe specialişti cu picioarele pe pământul banalităţilor cotidiene din cele două capitale româneşti: cum să atragem fonduri pentru canalizare, pentru termoficare, pentru locuinţe sociale, protecţia mediului.
"Păstrând proporţia, cele două oraşe au cam aceleaşi probleme: nu le lipseşte nimic din ce au deja", a spus Sorin Oprescu.
Dacă Bucureştiul reuşeşte să atragă fonduri europene pentru infrastructură, Chişinăul abia a obţinut 4 milioane de euro de la Bruxelles pentru canalizare şi apă. Asta pentru că Republica Moldova nu are nici calitatea de asociat şi poate beneficia doar de ofertele politicii de vecinătate a Uniunii Europene.
În contextul în care s-a discutat două zile despre infrastructura inteligentă, Sorin Oprescu a pus accentul pe fariseismul politic al diverselor partide care "ştiu doar să pună frâne în dezvolatrea oraşului".
Iar panseurile lui politice au fost aplaudate la scenă deschisă:
- "Un mare actor spunea că dacă ai părul alb şi stai în faţa unui public, toată lumea se aşteaptă să spui lucruri inteligente. Nu vă aşteptaţi la aşa ceva de la mine. Însă discursul meu va avea o calitate, va fi onest";
- "Toată lumea vorbeşte de reconversie şi readaptare, dar când vine vorba să dai cu lopata şi să sapi, discursul este acelaşi: să facă primarul asta";
- "Bugetul Bucureştiului de 350-400 milioane de euro a fost folosit pentru investiţii în infrastructură. Am reuşit să păstrăm această sumă la acelaşi nivel, dar anul acesta voinţa politică dă cu copita aiurea şi încearcă să stopeze investiţiile pe un singur motiv: că le face Oprescu";
- "Oprescu respectă monumentele pentru că este născut aici. Am citit studiile istorice ca să încerc să le dau dreptate, dar ei vorbesc de Casa lui Eminescu şi nici măcar nu au citit placa de pe casă. O am la mine în birou, am luat-o ca să nu o fure ăia. Scria: Aici a trăit Mihai Eminescu cu Veronica Micle";
- "Voinţa politică şi interesul privat au făcut ca Bucureştiul să se dezvolte haotic";
- "Mi-a trimis Ministerul Dezvoltării un expert care mi-a întors PUZ-urile pe dos. Bă nene, ce profesie, ai matale, domne? Păi am fost stomatolog..."
- "Până în iunie se dă drumul la Podul Basarab, iar în stadion se stă în tribună pe 9 august când o să îi vezi pe ăia bătrânii care încearcă iarba. Deschiderea podului nu întârzie, se dă mai multă siguranţă cetăţenilor";
- "Din acest an, dau şi eu subvenţii individuale pentru locuitori, cum a făcut prietenul Dorin Chirtoacă la Chişinău. Le dau centrate, individual. La cei care nu au nevoie nu le mai dau, adică cei care au salariile mai mari, că nu este frumos, nu pot să îi mai ţin pe toţi. I-am ţinut pe toţi trei ani de zile, îi respect, îi iubesc, dar mai mult au ăia, sărmanii, au nevoie de compensaţii. Am stat două luni de zile ca să le dovedesc celor din Consiliu General că am dreptate în legătură cu bugetul Capitalei. Acum Capitala are un buget funcţional, deci e clar ce fac jocurile de politică. Nu pot să fac nimic fără decizia lor";
- "Vom mări reţeaua de tramvaie cu aproape 120 de kilometri. Capitalele se întorc din nou la tramvai, Parisul se întoarce la tramvai, Viena la fel, numai Braşovul desfiinţează fiindcă face tramvaiele şi atunci mai bine le vând ca să nu vadă ce se face cu ele".
- "Domne, vă spun eu, medicii sunt de trei feluri. Cei de medicină internă, care citesc mult şi bolnavii mor de cu totul altă boală. Sunt medicii dermatologi, care şi ei citesc foarte mult, dar au doar un sigur medicament - cortizon şi medicii chirurgi, care nu prea citesc, dar taie şi fac totul".
Ipocrizia politică aduce mari deservicii urbei, susţine Sorin Oprescu. Doctorul dă de înţeles însă că ştie să taie. În carne vie. Cu aprobarea partidelor politice. El a precizat că în Bucureşti se află în derulare 17 parteneriate public-private majore, în valoare de peste 750 de milioane de euro.
Dacă la Bucureşti este aceeaşi veselie ipocrită, chiar dacă moare purceaua pe trotuar, Dorin Chirtoacă are alte necazuri. Ne-a spus că a reuşit să evite falimentul Chişinăului în condiţiile în care a avut parte de un mediu politic extrem de ostil.
A reuşit să rezolve problema apelor uzate, să nu mai lase dejecţiile să se usuce pe câmpul din jurul oraşului, spre disperarea localnicilor. Dorin Chirtoacă are în vedere stimularea unor parteneriate publice-private pentru dezvoltarea unor obiective importante pentru oraş. Vrea să facă o piaţă mare la Chişinău, cum este Oborul din Bucureşti. "Avem un buget anual de 120 de milioane de euro. Din aceşti bani, 80 de milioane trebuie să cedăm pentru finanţarea Guvernului şi a instituţiilor statului. Doar 40 de milioane rămân pentru dezvoltarea oraşului", a precizat Dorin Chirtoacă.
Primarul celui de-al doilea oraş românesc este dinamic, are idei, dar nu prea are gâşte. Acum candidează pentru al doilea mandat şi partenerii din Alianţa pentru Integrare Europeană preferă să-şi susţină propriul candidat. De unde pericolul să ajungă primar Igor Dodon, candidatul comuniştilor.
"Nu ne putem permite să pierdem Chişinăul din nou. Ar începe din nou aceeaşi campanie antiromânească dezagreabilă", a spus Mircea Druc, fost premier al Republicii Moldova.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲