PRIN CE AM TRECUT IN 2011 SI CE NE ASTAPTA IN 2012.
adăugat 18 ianuarie 2012, 09:31, la Economie • Articol publicat de Cornel Postolachi
O intrebare pe care si-o pune fiecare persoana de pe acesta planeta, va fi oare anul 2012 un an mai bun decat cel precedent? Analistii TeleTRADE vor incerca sa raspunda la acesta intrebare facand o mica analiza a anului precedent cu avantajele si dezavantajele acestuia si cam ce ar putea sa ne rezerve viitorul apropiat la nivel mondial.
Dupa cum stim, anul 2011 a fost unul devastator din punct de vedere natural cat si economic. Am asistat la cataclisme naturale sub forma de tunami urmata de o catastrofa nucleara in regiunea Fokushima, Japonia, pana la crize economice ce au pus liderii europeni intr-o situatie de impas fara a avea solutii clare de a readuce increderea investitorilor in moneda euro. Anul ce urmeaza nu pare sa ne de-a mai multe sperante prin simplu fapt ca, deja ne aflam intr-o criza acuta a datoriilor in zona euro, recesiunea la nivel mondial ne bate la usa si plus la asta gigantii asiatici incep sa simta un disconfort economic, ceea ce ne pune semne de intrebare destul de serioase. Liderii mondiali incearca sa rezolve situatia prin inaspriri fiscale si taierea datoriilor unor state ce se afla in incapacitate de plata ceea ce nu este ce-a mai buna idee pentru noi, cetatenii de rand.
Dar cu toate acestea, in urma unor discutii si analize, analistii TeleTRADE au reusit sa evidentieze si multe lucruri pozitive care au avut loc anul trecut. In decursul a ultimilor 12 luni multe state care acum doi ani aveau un nivel de trai scazut, au fost surclasate la categoria state cu venit mediu de trai. Din anul 2005 pana in prezent s-au inregistrat peste 500 mln. de oameni ce au reusit sa iasa din saracie, aceasta este cel mai mare numar inregistrat de-a lungul istoriei pe o perioada atat de scurta de timp.
Acest rezultat ne ofera o perspectiva pozitiva pentru urmatorii ani. Plus la asta valul de revolutii ce a avut loc in Orientul Mijlociu ne mai demonstreaza inca o data ca, conceptia de democratie este una corecta cu toate ca si aceasta are problemele si greselile sale. Sistemul mondial de comunicatii reuseste pas cu pas sa rupa granitele regimurilor autoritare. Lupta impotriva terorismului a fost marcata prin lichidarea liderului Al-qaida, Osama Bin Laden, ceea ce le-a redus semnificativ puterea de decizie si de atac al teroristilor. Pe langa acesta avem si reusite la nivel inovational si medical ce duce la scaderea mortalitatii. Numarul nou nascutilor sanatosi este in crestere si longevitatea vietii omenesti este in crestere, ne asteptam ca pana in anul 2030 sa atinga media de 50 de ani pe cap de locuitor. Lupta impotriva hepatitei si a virusului HIV este luata sub control pe continentul african. Ne asteptam ca pana in anul 2015 pentru prima oara in istorie numarul de persoane noi infectate cu boli venerice sa fie mai mic decat numarul celor care au inceput deja sa se trateze, ceea ce ne da de inteles ca virusii au fost luati sub control. Aceste rezultate reprezinta un avantaj considerabil pentru omenire de aceea nu putem afirma ca am avut un an fara rezultate si lipsit de optimism.
Dar cu toate acestea nu putem afirma nici faptul ca lucrurile merg cum nu se poate mai bine. Odata cu cresterea bunastarii populatiei cresc si problemele aduse de acestea din cauza alimentatiei incorecte si a modului de viata haotic. Creste obezitatea si diversele forme de cancer. Daca la nivel mondial discrepantele din statele in dezvoltare se reduc, in statele dezvoltate incep sa se accentueze din ce in ce mai mult. Spre exemplu in SUA deja ating nivele record. Dar nu ar trebui sa ne descurajam fata de anul ce urmeaza. Cu toate ca ritmul de crestere economica este in scadere, analistii TeleTRADE prognozeaza o crestere economica de cel putin 3% la nivel mondial datorita dezvoltarii clasei medii din Asia si Africa. Liderii mondiali ar trebui sa se concentreze mai mult asupra securitatii bancare. Sindicatele din fiecare tara devin din ce in ce mai active si cer socoteala liderilor sai politicii, ceea ce reprezinta un avantaj foarte pozitiv. In urma celor spuse putem veni cu o concluzie, lumea a devenit mult mai lucida si mai eficienta in ceea ce face, de acea nu putem afirma faptul ca anul care vine va fi mai rau decat cel precedent.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲