Procesul de extindere a UE trebuie să continue, iar Moldova poate obţine succese, oficial ungar
adăugat 12 septembrie 2012, 14:41, la Integrare Europeană • Articol publicat de Octavian Balan
Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut ieri o întrevedere cu preşedintele Comisiei Afaceri Externe a Adunării Naţionale a Ungariei, Mihaly Balla, în cadrul vizitei oficiale la Budapesta la invitaţia preşedintelui Adunării Naţionale a Ungariei, László Kövér, anunţă un comunicat al Direcţiei comunicare şi relaţii publice a Parlamentului Republicii Moldova.
În cadrul întrevederii, preşedintele Comisiei Afaceri Externe a Adunării Naţionale a Ungariei, Mihaly Balla a menţionat relaţiile foarte bune dintre Ungaria şi Republica Moldova şi a relevat intenţia fermă de a le îmbunătăţi, pe viitor, şi mai mult. Mihaly Balla a specificat că între cele două ţări nu există probleme şi că autorităţile ungare cunosc cât de angajată este Moldova pe calea integrării europene, menţinând că Ungaria va susţine şi pe viitor eforturile de integrare europeană a Moldovei. Deşi situaţia economică a UE nu este tocmai bună, a relevat oficialul ungar, este foarte important ca procesul de extindere a UE să continue şi ca mai multe state să devină membre cu drepturi depline ale familiei ţărilor europene. În acest context, Mihaly Balla a declarat că este sigur de succesul Republicii Moldova.
La acelaşi subiect, preşedintele Parlamentului Marian Lupu a menţionat caracterul strategic al relaţiilor dintre Moldova şi Ungaria şi a specificat că ţara noastră a simţit mereu suportul Ungariei, inclusiv pe dimensiunea aspiraţiilor de integrare europeană. Cu referinţă la eforturile de integrare europeană a ţării noastre, Marian Lupu a menţionat că, în această perspectivă, Moldova urmează să-şi facă bine temele pentru acasă şi a punctat importanţa semnării Acordurilor de Asociere, de Liber schimb şi de Liberalizare a regimului de vize.
În acest context, şeful Legislativului a solicitat suportul Ungariei în calitate de mesager pe lângă forurile Uniunii Europene. Marian Lupu a salutat ataşamentul Ungariei faţă de politica de facilitare a regimului de vize în vederea promovării contactelor inter-umane şi de acordare, pe termen lung, a regimului liberalizat de vize pentru statele Europei de Est. De asemenea, preşedintele Parlamentului a exprimat părţii ungare recunoştinţă pentru găzduirea Centrului Comun de Eliberare a Vizelor (primul şi unicul în UE) în incinta Ambasadei Ungariei la Chişinău. Cu referinţă la subiectul soluţionării diferendului transnistrean, Marian Lupu a menţionat importanţa deblocării negocierilor în formatul 5+2, în efortul soluţionării politice a diferendului.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲