Prognoza IDIS “Viitorul”: Cum va fi anul 2011 pentru cele de-al doilea stat romanesc
adăugat 31 decembrie 2010, 09:01, la Economie • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Anul 2011 va fi un an destul de dur, marcat de lupta pentru supravieţuire a sectorului real al economiei. Însă, prin politici publice inteligente şi accelerarea vitezei de derulare a reformelor structurale, fragila relansare economică din 2010 se poate fortifica în 2011, apreciază experții IDIS „Viitorul" în ultima ediție a "Monitorului Economic", scrie Arena.md, preluat de Romanian Global News.
Monitorizarea efectuată de experţii IDIS „Viitorul" relevă următoarele tendinţe pe sectoarele economiei naţionale:
Politic. "Nu este exclus ca la un moment dat opţiunile geopolitice ale Rusiei şi ale Occidentului să conveargă spre Alianţa pentru Integrarea Europeană II: „Ruşii ar avea pârghiile de control prin anumiţi politicieni din cadrul PDM, iar Occidentul ar dispune de un pachet de control prin Filat şi Ghimpu. Din această cauză, AIE II reprezintă răul cel mai mic pentru toţi jucătorii politici şi de aceea ea are cele mai mari şanse de a fi constituită", consideră politologul Cornel Ciurea.
Agricultură. Pentru 2011, expertul economic Viorel Chivriga anticipează o stabilizare a preţurilor sub nivelul celor înregistrare în 2008, depăşindu-se astfel declinul din 2009. ,,Însă, va persista pericolul unor perturbaţii pe piaţa internă de produse agroalimentare. Deficitul este legat de reducerea suprafeţelor unor culturi agricole, din cauză că mulţi agricultori au întârziat cu semănatul. Totodată, suprafaţa terenurilor prelucrate este cu 20% mai mică, în comparaţie cu 2009".
Business. Economia naţională dă semne de revenire lentă, dar constantă. Însă, această relansare nu pare să-i mulţumească pe agenţii economici, afirmă economistul Alexandru Fala. „Deosebit de împovărătoare pentru activitatea sectorului de business rămân domenii precum: primirea licenţelor pentru construcţii, desfăşurarea operaţiunilor de export-import şi protecţia investitorilor", apreciază expertul. Un impediment serios pe calea reformării Republicii Moldova este calitatea instituţiilor, birocraţia şi corupţia.
Preţuri. Populaţia dependentă de resursele din exterior este dublu taxată în cazul scumpirii bunurilor şi serviciilor care sunt afectate de valuta străină, pe fundalul aprecierii valutei naţionale. Astfel, având o prognoză corectă a corelaţiei curs valutar-inflaţie şi eliminând influenţele, experţii estimează o rată de 7.8% a inflaţiei pentru 2010. Pentru 2011, creşterea preţurilor va atinge o valoare de 8.4%.
Piaţa muncii. Populaţia economic activă este în scădere în 2010, notează economistul Ion Mişcişin. Şomajul este în descreştere uşoară, ceea ce se explică prin aşteptările pozitive ale angajatorilor asupra evoluţiei economiei, aşteptări reflectate în angajarea noilor lucrători. Pentru 2011, Mişcişin prognozează o rată a şomajului de 5,9%.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲