Cursul valutar
În aceea ce privește cursul de schimb în anul curent, se estimează că dolarul american va fi cotat la nivel de circa 19,3 lei. Principalii factori care vor influenţa modificarea cursului de schimb sunt diminuarea intrărilor valutare de peste hotare și exporturilor, fluctuaţiile dolarului SUA pe pieţele valutare internaţionale, precum și problemele în sectorul bancar.
Pentru anii 2016-2018 se prognozează fluctuaţii ale cursului de schimb al leului mediu anual între 20,4 lei şi 22,1 lei pentru un dolar american.
„Menţinerea relativă a cursului de schimb va contribui la stabilitatea preţurilor. Astfel, indicele preţurilor de consum mediu anual se prognozează la nivel de 106,4% pentru anul 2016 și câte 105% - pentru anii 2017 şi 2018”, se spune în documentul Ministerul Economiei.
Creștere PIB de 3%-4,5% anual
Pentru anii 2016-2018 se prognozează o creştere a PIB de 3%-4,5% anual. La baza acestei creşteri vor sta următoarele premise: îmbunătăţirea contextului economico-financiar la nivel mondial; promovarea mai intensă a exporturilor; dezvoltarea şi susţinerea întreprinderilor din sectorul privat din partea statului (prin simplificarea iniţierii afacerilor, facilitarea fluxului de credite, înlăturarea barierelor neargumentate pentru comerţ etc.); continuarea reformelor structurale; dezvoltarea sectorului real al economiei, inclusiv prin atragerea investiţiilor străine directe în economia naţională, dar și asigurarea stabilităţii financiare prin menţinerea ratei inflaţiei la nivel redus şi stabilităţii cursului de schimb.
Factorul important care va contribui la creşterea economiei naţionale va fi majorarea investiţiilor în active materiale pe termen lung cu o rată medie anuală de circa 6,3% în anii 2016-2018.
„Investiţiile de capital, ca sursă principală de creştere economică, vor contribui la: crearea noilor locuri de muncă; creşterea competitivităţii produselor autohtone pe piaţa externă; majorarea ofertei interne, satisfacerea mai deplină a cererii solvabile, inclusiv prin substituirea importurilor; extinderea bazei productive şi, respectiv, a celei de impozitare şi crearea surselor suplimentare pentru bugetul public naţional”, mai anticipează Ministerul Economiei.