Proiectul South Stream va provoca RM pierderi de milioane
adăugat 21 noiembrie 2010, 13:09, la Economie • Articol publicat de Octavian Balan
Semnarea de către Bulgaria şi Federaţia Rusă a acordului interguvernamental pentru construirea tronsonului bulgar al South Stream, semnifică atât depăşirea celei mai importante piedici în realizarea acestui proiect, cât şi faptul că peste 5-6 ani Republica Moldova, practic va rămâne fără venituri de la tranzitul de gaze ruseşti spre statele din Balcani.
Sâmbătă 13 noiembrie, în prezenţa premierilor Boiko Borisov şi Vladimir Putin, cele două delegaţii oficiale au semnat acordul ce constă în două documente, pregătite în ultimele săptămâni. Acordul stipulează formarea unui joint venture, South Stream AD, care se va ocupa de construirea şi operarea tronsonului bulgar al gazoductului, partea terestră crucială a conductei. Bulgarian Energy Holding EAD şi Gazprom vor avea fiecare câte 50%.
Întrebat de presă despre concesiile făcute de Federaţia Rusă pentru ca Bulgaria să accepte semnarea acordului premierul rus a declarat că „Bulgaria va obţine, doar pentru faptul că pe teritoriul ei va fi îngropată ţeava, circa 2,5 mld”, fără a preciza dacă e vorba de dolari sau euro
În opinia lui Mihail Korchemkin, director al East European Gas Analysis (EEGAS), tariful pentru tranzitul de gaze pe teritoriul Bulgariei va fi de 7,5 USD per mia de metri cubi la 100 km, adică triplu faţă de taxa pe care o plăteşte Gazprom Republicii Moldova.
Dacă calculele sunt făcute în euro apoi taxa de tranzit prin Bulgaria va fi de patru ori mai mare decât cea pe care o percepe Republica Moldova.
Mai mult, Vladimir Putin a declarat că Bulgaria ar putea beneficia de la 1 ianuarie 2011 şi de o reducere de preţ de 5-7%. Totodată premierul rus a menţionat că South Stream ar putea fi finalizată mai degrabă cu câteva luni decât se planifica iniţial.
Conform proiectului South Stream va fi gata în 2015 şi va transporta 63 miliarde metri cubi de gaz anual, adică 35% din exportul de gaz rusesc către Europa. Conducta va porni de lângă Novorosiisk şi va ajunge în Varna. Sectorul subacvatic va avea 900 kilometri lungime.
În Bulgaria, conducta va avea două ramificaţii - una se va duce spre Grecia şi sudul Italiei, cealaltă spre Austria şi nordul Italiei, prin Serbia, Croaţia şi Slovenia. De asemenea vor fi realizate conexiuni spre România şi Macedonia.
Bulgaria importa anual circa 3 mld metri cubi de gaze, la care se adaugă livrările de gaze spre Macedonia şi Grecia – circa 2,2 mld metri cubi. De asemenea, circa 9-10 mld metri cubi ce tranzitau Republica Moldova ajungeau în Turcia, care însă în ultimii ani a redus importul prin conductele ce trec şi prin Moldova. În cel mai bun caz vom rămânea peste 5-6 ani cu jumătate din volumul de gaze tranzitate până la 2009, adică 11-12 mld metri cubi pe an. Dacă ţinem cont de scăderile din ultimii ani, apoi volumul tranzitului de gaze va coborî la 7-8 mld metri cubi de gaze. La taxa actuală de 2,5 USD per mia de metri cubi transportate la 100 km, aceasta semnifica ratări de venituri de circa 30 mil. USD pe an şi cel mai important pierderi enorme la deservirea reţelei de transport. Pentru a acoperi aceste găuri taxa ar urma să fie majorată de cel puţin două-trei ori.
De notat că în anii 2005-2008 anual prin Moldova treceau 21-23 mld metri cubi de gaze ruseşti. În 2009, tranzitul s-a redus la 17 mld metri cubi.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲