R. Moldova este pe cale sa devina un stat importator net de produse agroalimentare
adăugat 22 octombrie 2008, 08:05, la Economie
R. Moldova este pe cale sa devina un stat importator net de produse agroalimentare, desi, acum trei ani, era pozitionat ca exportator net de aceleasi produse. Trenarea sectorului este rezultatul utilizarii ineficiente a resurselor de productie naturala, umane si materiale. Acestea sunt principalele concluzii ale studiului-diagnostic "Potentialul de export al complexului agroalimentar", lansat marti, 21 octombrie, de catre Institutul pentru Dezvoltare si Initiative Sociale (IDIS) "Viitorul", transmite Info-Prim Neo.Potrivit studiului, in ultimii ani, ponderea exporturilor de produse agroalimentare in totalul exporturilor moldovenesti a scazut vertiginos, de la 61% in 2004, pana la 39,9% in anul 2007. In decursul anului 1997 valoarea exportului la principalele grupe de produse agroalimentare a fost estimata la circa 500 mln dolari, ajungand in decursul anului 2007 la mai putin de 300 mln dolari.
Expertul economic IDIS "Viitorul", Viorel Chivriga, a precizat, in cadrul unei dezbateri economice, ca acest declin este o consecinta a lipsei de flexibilitate atat in activitatea producatorilor si exportatorilor de produse agroalimentare, cat si in cea a autoritatilor.
"Factorii destabilizatori pentru complexul agroalimentar raman a fi decapitalizarea puternica, dotarea tehnica insuficienta, accesul limitat la factorii sporiti de randamente, fragilitatea pietei rurale. Piata agricola moldoveneasca este caracterizata prin nestabilitate, fluctuatii puternice de preturi, lipsa de echilibru intre cererea si oferta de produse vegetale, amenintari frecvente ale securitatii alimentare a tarii", precizeaza expertul Viorel Chivriga.
Conform studiului, exporturile de produse din sectiunea animale vii si produse animale, in anii 2005-2007, s-au redus mai mult din cauza problemelor de ordin sistemic in sectorul animalier si, suplimentar, datorita efectelor politicilor comerciale realizate de autoritati.
Pe de alta parte, potrivit datelor statistice, importurile de produse agroalimentare in R. Moldova sunt intr-o crestere libera odata cu dezagregarea vechiului sistem agroalimentar mostenit din anii 90 ai secolului trecut. Daca in 1997 R. Moldova importa produse agroalimentare in valoare de 50 mln dolari, atunci in decursul anului 2007 valoarea acestora a crescut de 5 ori, ajungand pana la 250 mln dolari.
Potrivit specialistilor, solutia optima pentru a scoate din impas complexul agroalimentar este ca autoritatile moldovenesti sa-si conjuge eforturile cu cele ale exportatorilor si producatorilor autohtoni. La fel, este necesara optimizarea structurii infiintarilor agricole, inzestrarea tehnica a entitatilor agricole, extinderea irigatiei, cresterea spectrului de culturi pentru agricultura, liberalizarea importurilor de input-uri agricole, nerestrictionarea accesului la fondurile de subventionare in agricultura.
Studiul-diagnostic "Potentialul de export al complexului agroalimentar" a fost elaborat de IDIS "Viitorul" la comanda Coalitiei pentru Dezvoltare Economica Rurala (CDER) in cadrul proiectului "Companie de advocacy in sustinerea exportatorilor moldoveni de produse agricole", finantat de Fundatia Soros Moldova si Agentia Suedeza pentru Dezvoltare Internationala (SIDA).
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲