Raport al Băncii Mondiale: În 2009 volumul remitențelor a reprezentat 23% din Produsul Intern Brut al Moldovei
adăugat 10 noiembrie 2010, 12:52, la Economie
Potrivit raportului Băncii Mondiale, volumul remitențelor spre țările în dezvoltare a crescut în 2010, ajungând aproape la nivelul pre-criză. Acest lucru este un semn încurajator că economiile țărilor sunt pe cale de a se redresa.
Același raport arată că Republica Moldova se situează în topul țărilor care primesc remitenţe, atunci când volumul banilor trimişi acasă sunt comparaţi cu Produsul Intern Brut.
Astfel, în 2009, remitențele au reprezentant 23% din Produsul Intern Brut, al patrulea loc în lume. Pe primul loc se situează Tadjikistan, fiind urmat de Tonga şi Lesotho. În termeni absoluţi, Banca Naţională a Republicii Moldova a informat că în primele 9 luni ale acestui an, volumul remitenţelor a crescut cu aproape 6 la sută, ajungând la 900 de milioane de dolari. Şi cei mai mulţi bani continuă să vină din Rusia şi Italia.
Până la finele anului se așteaptă ca volumul remitenţelor spre ţările în curs de dezvoltare să crească la 325 de miliarde de dolari, un trend care va continua si în 2011, cu o creştere de 6,2 % – se arată în raportul Băncii Mondiale. Prin urmare, Republica Moldova va primi în 2010 circa 1,3 miliarde de dolari de la moldovenii plecați peste hotarele țării.
Din cauza crizei, a avut de suferit şi România, cu aproape 800 de mii de migranţi în Spania şi tot atâţia în Italia. În 2009, remitenţele au scăzut cu 50 la sută ca urmare a crizei profunde prin care au trecut Italia şi Spania. Dar în 2010, se estimează o creştere a remitenţelor provenite din sudul şi vestul Uniunii Europene cu 6,5 %.
Ce ar putea periclita fluxul remitenţelor spre ţările în dezvoltare ? În primul rând o refacerea prea lentă a economiilor după criza din 2009, este de părere Banca Mondială. Şi o accentuare a aşa-zisului război al valutelor, care ar putea influenţa mult puterea de cumpărare a sumelor trimise de gastarbeiteri acasă, transmite europalibera.org
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲