Raport FUMN: „RM pierde 1,8 MLN $ săptămânal din cauza BEM, BS și UNIBANK”
adăugat 16 iunie 2015, 07:23, la Economie • Articol publicat de Octavian Balan
Republica Moldova pierde săptămânal 1,8 milioane de dolari din cauza celor trei bănci la care Banca Națională a instituit administrare specială. Acest lucru este reflectat în cadrul unui raport al Fundanției Mării Negre care va fi făcut public zilele următoare.
„În acest moment (și acesta va fi un raport pe care FUMN îl va difuza zilele urmatoare), RM pierde 1,8 milioane de dolari în fiecare săptămână, sunt bani care se duc din cauza dobânzilor și penalităților la actiunile toxice pe care le-au acumulat aceste bănci (n.r. Banca de Economii, Banca Socială și Unibank). Sistemul financiar sângerează în momentul ăsta”, a declarat analistul Dan Dungaciu în cadrul unui interviu pentru ziare.com.
Bani.md amintește că joi, 11 iunie, Consiliul Alianței pentru o Moldovă Europeană a decis naționalizarea Băncii de Economii. Acest lucru nu a fost salutat de experții economici de la noi, care susțin că în acest mod datoria BEM va fi transpusă pe umerii cetățenilor.
Mai mult, una dintre condițiile Fondului Monetar Internațional pentru semnarea unui nou memorandum cu Moldova este lichidarea BEM, Banca Socială și Unibank. Despre acest fapt a anunțat mai devreme și premierul Chiril Gaburici.
Serviciul de presă al Băncii Naționale a Moldovei susține în continuare că la următoarea întrunire a FMI-ului, BNM va discuta împreună cu Guvernul lichidarea băncilor la care banca centrală a instituit administrare specială.
Totodată, nerespectarea condițiilor puse de FMI ar putea lovi dur în economia Moldovei. Victor Ciobanu este de părerea că economia Moldovei nu este acum aptă se reziste fără finanțări din partea FMI-ului și ale altor donatori care ar putea veni odată cu semnarea unui nou memorandum. „Deși am avut perioade în care am putut să rezistăm și fără un ajutor din partea FMI, acum acest lucru nu este posibil. Atunci economia Moldovei era pe creștere, în timp ce în 2015 economia țării intră în recesiune, exporturile sunt în descreștere.”
„Situația este dramatică. Fără semnarea unui memorandum vom ajunge la final de an cu tăierea bugetului, nu rectificarea acestuia”, susține Ciobanu.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲