Raport pe justiție: Reforme FORMALE, încrederea societații SCADE
adăugat 14 martie 2012, 07:47, la Integrare Europeană • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Reformarea justiţiei Republicii Moldova a continuat să fie considerată prioritatea generală a guvernării şi a instituţiilor implicate în procesele respective în anul 2011.
Eforturile depuse s-au soldat însă cu rezultate formale. Au fost aprobate Strategia de reformare a justiţiei şi Planul de acţiuni, dar obţinerea resurselor externe pentru implementare rămâne o prioritate pe care se mizează foarte mult. Constatările aparţin autorilor raportului trimestrial „Euromonitor”, transmite Info-Prim Neo.
Specialiştii din cadrul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT) şi Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” consideră că reformele în justiţie nu au avut rezultate percepute pozitiv la nivel de opinie socială şi nici în rândul exponenţilor sistemului judecătoresc. „Încrederea în justiţie a continuat să scadă, viziunile asupra reformelor promovate în sistem nu au fost consensuale şi nu au căpătat sprijin larg. Justiţia în Republica Moldova continuă să nu fie percepută ca independentă şi nici pe deplin eficientă”, scriu experţii în numărul 22 al publicaţiei.
Autorii constată că reformele în justiţie nu au avut impact sesizabil. Încrederea populaţiei în instituţiile justiţiei s-a redus de două ori în ultimii doi ani şi, conform ultimelor sondaje de opinie, doar circa 18% de cetăţeni au încredere în justiţie. Implementarea acţiunilor stabilite în Programul de guvernare la capitolul priorităţi în reforma justiţiei este defectuoasă, spun experţii. Din cele 85 de acţiuni preconizate nu a fost realizată integral nicio acţiune. În proces de implementare sunt 12 acţiuni cu caracter general şi continuu.
Specialiştii ADEPT şi „Expert-Grup” menţionează că pentru a simţi efectul reformei este nevoie de atragerea şi implicarea activă a exponenţilor justiţiei în procesele derulate. De asemenea, se cere concentrarea eforturilor la tehnologizarea anumitor procese şi pentru simplificarea şi eficientizarea procedurilor judiciare.
La 13 martie a intrat în vigoare una dintre modificările legislative prevăzute de Strategia de reformare a Justiţiei, în urma căreia au fost schimbate instanţele judecătoreşti economice în comerciale, iar Curtea de Apel Economică a fost lichidată.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲