Raport UE: Unde stăm bine și unde avem restanțe la capitolul liberalizarea vizelor
adăugat 24 septembrie 2011, 06:03, la Integrare Europeană • Articol publicat de Ana Cristiuc
Comisia Europeană a prezentat astăzi primul raport privind progresele înregistrate de Republica Moldova și Ucraina în ceea ce privește punerea în aplicare a planurilor lor de acțiune în materie de liberalizare a sistemului de vize.
„Autoritățile și cetățenii Republicii Moldova și ai Ucrainei au făcut eforturi intense pentru punerea în aplicare a planurilor lor de acțiune privind liberalizarea vizelor și sper că cele două țări vor înregistra în continuare rezultate pozitive”. Declarația îi aparține comisarului european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström.
„Noul nostru răspuns la politica europeană de vecinătate are în vedere în special oferirea unor posibilități suplimentare în ceea ce privește mobilitatea și aprofundarea relațiilor de parteneriat cu societatea civilă,” a declarat comisarul pentru extindere și politica de vecinătate, Štefan Füle.
Raportul referitor la Republica Moldova demonstrează că s-au înregistrat progrese în ceea ce privește adoptarea legislației și consolidarea cadrului juridic în domenii importante, cum ar fi securitatea documentelor, gestionarea frontierelor, gestionarea migrației, azilul, traficul de persoane, spălarea de bani și politica antidrog.
Cu toate acestea, rămân de soluționat unele probleme din domenii precum protecția datelor, combaterea criminalității organizate, lupta împotriva corupției și a discriminării.
A doua serie de rapoarte cuprinzătoare va fi prezentată până la sfârșitul anului 2011, după adoptarea de către Ucraina și Moldova a actelor legislative restante și după încheierea misiunilor de evaluare care urmează să fie efectuate de serviciile Comisiei, împreună cu experți din statele membre, în toamna acestui an.
Reamintim că, dialogul dintre UE și Moldova privind facilitarea vizelor, care examinează condițiile necesare pentru instituirea unui regim fără vize pentru cetățenii Republicii Moldova care călătoresc în UE, a fost lansat la 15 iunie 2010. În concluziile menționate mai sus privind Parteneriatul estic, Consiliul a invitat, de asemenea, Comisia să pregătească un proiect de plan de acțiune care să stabilească toate condițiile tehnice pe care Republica Moldova trebuie să le îndeplinească înainte de posibila instituire a unui regim de călătorie fără vize. Planul de acțiune a fost prezentat de comisarul Malmström autorităților moldovene la 24 ianuarie 2011.
Vedeți detalii aici.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲