Rata şomajului la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani
adăugat 03 iunie 2009, 21:31, la Economie
Şomajul din Republica Moldova a atins în primul trimestru cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani. Rata şomajului a urcat la 7,7%, de la 3,9% în ultimul trimestru 2008, anunţă Biroul Naţional de Statistică.Numărul şomerilor a crescut la 90 900 de persoane în trimestrul I 2009, faţă de 67,4 mii în aceeaşi perioadă a anului trecut şi 48.3 mii în ultimul trimestru 2008. Numărul total al moldovenilor care şi-au pierdut locurile de muncă de la începutul recesiunii a ajuns la peste 20 mii de persoane.
Şefa direcţiei economie a Confederaţiei Naţionale a Patronatelor, Valentina Postolachi, estimează că majorarea cu peste 40 mii a şomerilor în primul trimestru „este un început ferm al crizei ce a afectat piaţa forţei de muncă„.
„Mai drastică este situaţia din sectorul agricol, unde se înregistrează o scădere cu 88 mii a numărului celor încadraţi în acest sector", spune expertul. Potrivit acesteia, reducerea în primul trimestru a numărului populaţiei ocupate cu peste 63 mii faţă de perioada similară a anului 2008, arată că migrarea în căutare de muncă continuă. „Numai într-o zi la ambasada Italiei sunt perfectate 80 de vize. Să admitem că 10 la sută din aceste persoane pleacă în scop de serviciu, restul caută de lucru", spune doctorul în economie.
Dna Postolachi mai afirmă că mulţi dintre absolvenţii instituţiilor de învăţământ din acest an ar putea să nu-şi găsească de lucru. „Pregătim şomeri" , spune aceasta.
Totodată, şefa direcţiei economie a Confederaţiei Naţionale a Patronatelor afirmă că în condiţii de criză nu mai poate fi vorba de crearea unor noi locuri de muncă, „problema este să fie menţinute cele existente".
„Reducerea producţiei industriale, dar şi a activismului economic în alte domenii duce inevitabil la o creştere a ratei şomajului", este de părere economistul Dorin Vaculovschi.
Expertul spune că la aprecierea pieţei forţei de muncă „ar trebui să fie luat în considerare specificul Republicii Moldova. Până în prezent rata şomajului era extrem de mică, chiar dacă economia nu era atât de funcţională. De exemplu, în trimestrul IV 2008 rata şomajului era de 3,9%, în acelaşi timp se constata o creştere a populaţiei care, deşi la o vârstă aptă de muncă, este inactivă, o reducere a populaţiei economic active şi populaţiei ocupate generată de nefuncţionalitatea pieţei muncii şi, în general, a economiei. Ce am în vedere? Locurile de muncă nu sunt atractive fiind prost remunerate, ceea ce îi determină pe mulţi să nu accepte aceste locuri de muncă şi să stea acasă".
Totodată dl Vaculovschi afirmă că „rata de 7,7% nimic nu spune despre şomajul din Republica Moldova, deoarece aceasta are o economie puternic influenţată de sezonalitate în situaţia în care practic o treime din populaţie activează în agricultură". „Anume din acest considerent ar trebui să vedem cum vor evolua în următoarele două trimestre indicatorii ocupaţionali. Tendinţele din anii trecuţi arată că în trimestru doi şi trei se produce o creştere puternică a ratei de ocupare".
Totuşi, creşterea de la 3,9% în trimestrul IV anul trecut la 7.7% în primul trimestru al acestui an a ratei şomajului „este spectaculoasă şi ar trebui să ne pună pe gânduri şi respectiv să luăm măsuri anticriză legate de politica ocupării forţei de muncă".
„Nu cred că rata şomajului va creşte mai mult de 7%", spune Dorin Vaculovschi.
Într-o analiză cu titlul „Impactul recesiunii economice asupra pieţei forţei de muncă" semnată de economistul Sorin Hadârcă se spune că„în cadrul unei şedinţe anterioare a Clubului IDEA am prognozat creşterea şomajului până la cota de 9,6%. Această prognoză tinde să devină realitate".
„Creşterea accelerată a ratei şomajului a început în luna ianuarie (fiind inversă tendinţei de scădere a remitenţelor), astfel încât pe parcursul primelor 4 luni ale anului numărul de şomeri aflaţi la evidenţa Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă s-a dublat - de la 17,833 la finele lunii decembrie 2008, până la 35,851 persoane la finele lunii aprilie", mai constată expertul.
Dl Hadârcă spune că „este interesant că pe parcursul celor patru luni de ascendenţă a indicatorilor de şomaj, creştea progresiv şi numărul de persoane înregistrate pe parcursul lunii. Excepţie a fost luna aprilie când numărul de şomeri înregistraţi în cursul lunii a fost în scădere. Să fie acesta un semnal de redresare a situaţiei?"
„Scăderea numărului de şomeri înregistraţi în cursul lunii nu este legat de faptul că şomerii aflaţi la evidenţă sunt plasaţi de către ANOFM în câmpul muncii (observăm că acest indicator urmează un trend descendent legat, probabil, de scăderea ofertei de locuri de muncă), ci de scoaterea lor de la evidenţa ANOFM", mai scrie reputatul analist.
El spune însă că „de ce sunt scoşi şomerii de la evidenţa ANOFM este pentru moment un mister, care sperăm să se dezlege în cursul lunilor următoare".
Anterior Clubul Idea a lansat prognoze potrivit cărora rata şomajului în Republica Moldova va atinge 7,1%, potrivit scenariului optimist şi 15,1% în cazul evoluţiei pesimiste a situaţiei.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲