Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:35

 

Recomandare FMI: Asteptati cresterea economica? Umblati mai intai la salariile minime

adăugat 17 iunie 2015, 10:48, la Economie • Articol publicat de Octavian Balan

Cel mai recent studiu al expertilor FMI arata ca fenomenul de stagnare economica este cauzat in parte de nivelul scazut al veniturilor minime si medii la nivel global.

Prapastia din ce in ce mai adanca dintre bogatii lumii si saraci este o piedica in calea cresterii economice, sustin reprezentantii Fondului.

Raportul intocmit de cinci economisti ai FMI respinge din start teoria beneficiilor rezultate din acumularea veniturilor in mainile unei minoritati. In schimb, expertii Fondului recomanda guvernelor sa creasca veniturile pentru 20% din populatia cea mai saraca a fiecarei tari, relateaza ziarul The Guardian.

Factori de inegalitate

Studiul celor cinci economisti ai Fondului Monetar International acopera economiile avansate, emergente si in curs de dezvoltare.

PUBLICITATE
 


In raport se arata ca progresul tehnologic, slaba reprezentare sindicala, globalizarea si fiscalitatea au favorizat clasa bogatilor crescand gradul de inegalitate sociala pana la nivelul de "cea mai mare provocarea a timpurilor noastre".

Raportul FMI demonstreaza ca modul de distribuire a veniturilor in cadrul unei societati poate afecta evolutia economica a acesteia.

"In cazul in care veniturile repartizate celor 20% din exponentii de top ai ierarhiei sociale cresc, se inregistreaza o descrestere pe termen mediu a PIB-ului, ceea ce sugereaza ca beneficiile nu se distribuie gradual in societate.

Prin contrast, o crestere a veniturilor pentru 20% din cei aflati la baza societatii este asociata cu cresterea PIB-ului", se arata in raport.

Repetand aceleasi avertismente privind riscul reprezentat de inegalitatea sociala in crestere transmise si de sefa FMI, Christine Lagarde, raportul arata ca guvernele lumii trebuie sa rezolve cat mai rapid aceasta problema.

"Cresterea veniturilor pentru patura saraca a societatii si mentinerea stabilitatii in clasa de mijloc se dovedesc benefice pentru cresterea economica", afirma economistii Fondului.

"Ooops, Grecia! Am gresit!"

Studiul reflecta si tensiunile existente intre FMI si alte institutii financiare pe tema politicilor aplicate in cadrul unor programe de asistenta financiara, precum cel impus in Grecia.

Pe toata durata negocierilor duse cu oficialii de la Atena, delegatia FMI a incercat sa limiteze drepturile garantate angajatilor din aceasta tara.

In cele din urma, noul studiu admite eroarea comisa prin impunerea unor masuri dure, recunoscand ca acest lucru nu a dus decat la saracirea majoritatii populatiei si sporirea averilor pentru cei mai bogati 10% dintre eleni.

"Acest rezultat este in conformitate cu noua proiectie FMI, care reflecta faptul ca slabirea miscarilor sindicale este asociata cu cresterea brusca a veniturilor a 10% dintre bogati in cazul catorva economii dezvoltate", recunosc analistii FMI.

"Intr-adevar, estimarile empirice facute in baza unor date preluate de la OCDE sugereaza ca reformele efectuate in piata muncii, diminuarea salariilor minime in raport cu salariul mediu si eliminarea negocierilor colective de munca au un impact negativ asupra redistribuirii veniturilor", se mai arata in raport.

Criza provocata de bogati

Cei cinci economisti FMI care au efectuat aceasta analiza au descoperit ca la baza crizelor financiare, care afecteaza cresterea economica pe termen mediu si lung, se afla discrepanta majora dintre cresterea veniturilor pentru cei bogati si o stagnare/scadere a salariilor in randul reprezentantilor clasei de mijloc si a paturii sarace a populatiei.

"Studiile de pana acum au aratat ca o perioada prelungita de inechitate sociala in economiile avansate poate fi asociata cu criza financiara globala prin prelungirea perioadelor de creditare, relaxarea standardelor ipotecare, permitand initierea unor miscari de deviere de la reglementarile financiare", se specifica in concluziile analizei.

Economistii FMI adauga ca veniturile brute ale clasei de mijloc din Marea Brianie, Statele Unite si Japonia au inregistrat scaderi sau stagnari in ultimii ani.

De asemenea, o presiune suplimentara pusa pe aceasta patura sociala o reprezinta scaderea veniturilor realizate din munca.

Inegalitatea sociala in crestere poate da nastere unor politici care sa afecteze perspectiva economica a unor state, remarca autorii studiului.

Acestea s-ar putea transforma intr-o reactie orientate impotriva liberalizarii sectoarelor cu potential de crestere economica si pot imbratisa forma unor masuri protectioniste duse impotriva globalizarii si a reformarii pietelor economice.

"In acelasi timp, reducerea puterii financiare doar la elite va limita productia de bunuri de consum care incurajeaza productivitatea si cresterea economica, limitand accesul populatiei sarace la aceste produse", remarca expertii FMI.

Sanatate, educatie, impozitare progresiva

In lupta impotriva saraciei, reprezentantii FMI recomanda guvernelor sa investeasca in sistemele de sanatate si educatie publica si sa aplice programe de impozitare progresiva.

"Politicile fiscale joaca un rol important in combaterea inechitatii in multe economii avansate.

Rolul de redistribuire a veniturilor in societatea poate fi accentuat prin aplicarea unei politici intense de impozitare a marilor averi si a proprietatilor.

La fel, eliminarea oportunitatilor de evaziune fiscala, dirijarea ajutoarelor sociale direct la tinta si minimizarea costurilor de eficienta, in sensul de a stimula constituirea economiilor din munca sunt masuri aflate la indemana guvernelor", explica analistii FMI.


Autor: business24
Sursa: www.business24.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult

randat în 	0.5590 secunde