REFORMA UE VA PERMITE GUVERNELOR SA INCALCE LIMITA BUGETARA.
adăugat 11 ianuarie 2012, 14:37, 16:37 la Economie • Articol publicat de Cornel Postolachi
Reforma cu privire la sistemul financiar al UE va permite statelor membre sa incalce limita deficitara. Cu toate acestea incalcarea acestei reguli va fi permisa doar in conditiile in care sistemul financiar european va intampina probleme majore si deprecieri.
Potrivit agentiei Reuters, ce detine o mica parte a acestui proiect, statele vor reusi sa scape de sanctiuni doar in cazul unor situatii neprevazute si aparitia unor probleme la nivelul Uniunii Europene.
Liderii UE nu vor mai studia acest proiect deoarece se afla in faza finala de redactare.
In baza informatiei existente politicienii au exclus un punct din reforma, acela cu privire la faptul ca, statele ce vor aplica aceasta reforma vor beneficia de o integrare mai complexa in zona euro. Intre timp au fost propuneri din partea politicienilor cu privire la crearea unei piete comune. Dar pana la urma s-a decis ca fiecare stat sa-si formeze relatii individuale cu partenerii sai. Aceasta decizie este una din cele mai pozitive pentru Marea Britanie, ce risca sa ramana marginalizata de UE. Restul, 26 de state au acceptat neconditionat aplicarea acestei reforme.
Cu toate acestea, fiecare stat va avea timp limitat pentru a pune in aplicare proiectul de consolidare economica. Conform informatiilor publicate, fiecare stat este obligat sa puna acest proiect in aplicare pana in anul 2013. In caz contrar se poate pune problema excluderii acelui stat din cercul "reformatorilor".
Cel mai important punct in acest proiect reprezinta disciplina bugetara. Deficitul bugetar al fiecarui stat nu trebuie sa depaseasca 3%. In cazul in care acest prag va fi depasit, cazul va fi studiat de Curtea de Justitie a UE ce va aplica si sanctiunile corespunzatoare. In cazul in care sanctiunile vor fi aplicate, organizatia de urmarire fiscala va trece indata la aplicarea acestei decizii.
Reforma ar trebui semnata de catre liderii statelor participante pana pe data de 1 martie 2012.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲