Republica Moldova ocupă locul 124 într-un top mondial privind libertatea economică
adăugat 13 ianuarie 2012, 09:41, la Integrare Europeană • Articol publicat de Ana Cristiuc
Republica Moldova a fost plasată pe locul 124 din cele 183 de ţări incluse în clasamentul privind libertatea economică în lume. Acesta a fost elaborat de Fundaţia americană Heritage şi revista The Wall Street Journal, transmite MOLDPRES cu referire la raportul "2012 Index of Economic Freedom" (Indicele Libertăţii Economice), făcut public la 12 ianuarie.
Economia moldovenească este considerată drept "parţial liberă" şi a acumulat 54,4 puncte dintr-un total de 100, cu 1,3 puncte mai puţin decît în anul precedent. În trei dintre cei 10 indicatori ai libertăţii economice luaţi în calcul la elaborarea clasamentului situaţia s-a îmbunătăţit, a fost înregistrată stagnare la trei capitole şi înrăutăţire la alte patru, conform raportului.
Republica Moldova se bucură de un înalt grad de libertate fiscală, a afacerilor şi libertate a muncii, constată experţii americani. Corupţia, cheltuielile guvernamentale şi libertatea investiţională sînt punctele slabe ale economiei moldoveneşti.
În plan regional, Republica Moldova se situează pe poziţia 40 din 43 de ţări. Scorul pe ansamblu este sub valorile medii regionale (66,4 puncte) şi mondiale (59,5 puncte).
Progresele înregistrate de Guvernul moldovean la nivel macroeconomic şi în ceea ce priveşte consolidarea climatului antreprenorial au fost inegale. Fundamentele libertăţii economice nu sînt nici bine stabilite, nici puternic protejate în economie, constată experţii străini. Ei adaugă că sistemul judiciar este vulnerabil la interferenţe politice şi corupţie, iar protecţia drepturilor de proprietate rămîne redusă, ceea ce ar putea să submineze perspectivele unei dezvoltări economice mai dinamice şi durabile. Intervenţia statului în sectorul privat creşte riscul economic într-un mediu politic volatil.
Clasamentul este întocmit în baza unor punctaje cuprinse între 0 şi 100. O economie este cu atît mai liberă, iar intervenţia statului mai mică, cu cît indicele este mai înalt. Republica Moldova a primit punctaje înalte la compartimentul libertatea fiscală, respectiv, 86,5, libertatea comercială - 79, precum şi libertatea monetară - 74,4, punctaje peste medie la capitolul libertatea afacerilor - 70. Punctaje mult sub medie avem la capitolul corupţie - 29, drepturile de proprietate - 40% şi libertatea investiţională - 35%.
Dintre fostele republici sovietice, astăzi ţări independente, Estonia ocupă locul 16, Lituania - 23, Georgia - 34, Armenia - 39. Federaţia Rusă este plasată pe locul 144 în clasamentul libertăţii economice, iar Ucraina pe poziţia 163.
Republica Moldova a avut o evoluţie impresionantă în anii 2002-2004, cînd în 2002 a urcat de pe poziţia a 120-a pe 105, respectiv, 92, în anul 2003, iar în anul 2004 a avansat cu încă 13 poziţii. În anul 2005, Republica Moldova a fost plasată pe locul 77, iar în 2006 - pe poziţia 83. Cel mai jos indice al libertăţii economice Republica Moldova l-a avut în 1995, cînd economia moldovenească a fost apreciată drept una reprimată, notează MOLDPRES.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲