Republica Moldova riscă să nu semneze Acordul de asociere în 2013
adăugat 28 ianuarie 2013, 08:46, la Integrare Europeană • Articol publicat de Octavian Balan
Republica Moldova a încheiat săptămâna trecută o nouă rundă de negocieri pe marginea Acordului de asociere şi a celui de liber schimb cu Uniunea Europeană.
Tratativele ar urma să se încheie în primăvara acestui an. Experţii afirmă însă că mai este mult de făcut pentru a atinge standardele europene, iar criza politică de la Chişinău riscă să împiedice semnarea Acordului de asociere în acest an.
Republica Moldova ar putea finaliza negocierile pe marginea Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană în luna martie, în cadrul următoarei runde care se va desfăşura la Bruxelles, a declarat joi ministrul adjunct al economiei, Octavian Calmâc, negociatorul-şef din partea Republicii Moldova. El a precizat că au fost finalizate negocierile asupra textelor juridice, s-a convenit asupra accesului pe piaţă a serviciilor şi părţile sunt aproape de a găsi un consens privind aplicarea taxelor vamale şi a accesului pe piaţă a bunurilor.
Tot în primăvara acestui an ar urma să fie finalizate şi negocierile pe marginea acordului de asociere a declarat ministrul adjunct al afacerilor externe şi integrării europene, Natalia Gherman. Potrivit acesteia, Republica Moldova şi Uniunea Europeană au intrat în etapa finală a procersului de negocieri.
Parlamentul a votat practic toate legile importante pentru semnarea acestor documente, urmează implementarea lor, a declarat la Radio Chişinău analistul politic, Roman Mihăiş. El însă a menţionat că în cazul în care criza politică va perpetua şi se va ajunge la alegeri anticipate, atunci Republica Moldova riscă să nu semneze Acordul de asociere în acest an.
Acordul de liber schimb înseamnă integrarea Republicii Moldova în spaţiul economic comunitar, dar există foarte puţine companii care au produse de calitatea necesară pentru a fi exportate în Uniunea Europeană, consideră analistul economic Roman Chircă. Potrivit acestuia, Acordul de liber schimb nu va aduce beneficii în termen scurt.
Amintim că Republica Moldova a început negocierile pe marginea Acordului de asociere, care va cuprinde Zona de liber schimb în ianuarie 2010.
De ce tot ASCUNDEM ADEVĂRUL după cireş?
Aderarea la UE se va face
NUMAI PRIN RE-UNIFICAREA Basarabiei cu Ţara Noastră Mamă ROMÂNIA.
NICIODATĂ ALTFEL.
Ştiţi cum trebuie să fie votul celor 27 de ţări membre UE ca să aderăm?
Nu ştiţi?
Vă spun eu atunci:
VOTUL TREBUIE SĂ FIE U-NA-NIM!
Adică dacă îi mai supărăm mult pe FRAŢII ROMÂNI e suficient VOTUL ROMÂNIEI şi ADIO UE!
Cred că toată lumea s-a lămurit.
Indiferent de gargara Filatov-Lupu nu va fi în veci aderarea la UE altfel decât prin RE-UNIFICARE.
RE-UNIFICARE şi PUNCTUM!
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲