Rezultatele consultărilor româno-române de la Bucureşti
adăugat 25 mai 2011, 14:11, 17:11 la Integrare Europeană • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a efectuat marţi, 24 mai, o vizită de lucru la Bucureşti la invitaţia Secretarului de Stat pentru Afaceri Europene al Ministerului Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, unde a participat la consultările moldo-române privind integrarea europeană.
Viceministrul Natalia Gherman a informat partea română despre stadiul actual al relaţiilor UE – RM, în special progresele înregistrate în negocierea Acordului de Asociere, desfăşurarea dialogului moldo-comunitar privind liberalizarea regimului de vize cu UE, precum şi pregătirea pentru iniţierea negocierilor în crearea Zonei de Comerţ Liber, Cuprinzător şi Aprofundat. În acest context, Natalia Gherman a mulţumit pentru sprijinul constant oferit de România parcursului european al Republicii Moldova, precizând că ţara noastră mizează în continuare pe susţinerea Bucureştiului în ce priveşte transferul de experienţă în mai multe domenii sectoriale şi în procesul armonizării legislaţiei în contextul apropierii de UE.
La rândul său, Bogdan Aurescu a reiterat întreaga disponibilitate a autorităţilor române de transferare a expertizei recente a României în procesul de integrare europeană, inclusiv prin organizarea instruirilor pentru experţii moldoveni în România, vizitelor de studiu şi lansării unor proiecte comune între instituţiile omoloage dintre cele două ţări.
Cei doi oficiali au mai discutat despre organizarea unei noi reuniuni, până la finele anului, a Grupului de prieteni ai acţiunii europene a Republicii Moldova, format iniţiat de România si Franţa, precum şi despre procesul de revizuire a Politicii Europene de Vecinătate şi pregătirile pentru Summitul Parteneriatului Estic de la Varşovia, din septembrie curent. Părţile au trecut în revistă evoluţiile din contextul regional, inclusiv în dosarul transnistrean.
Viceministrul Natalia Gherman a mai avut întrevederi cu ministrul Bogdan Mănoiu, şef al Departamentului Afaceri Europene al Guvernului roman, cu vicepreşedintele Senatului, Cristian Diaconescu, cu preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Senatului, Titus Corlăţean, şi cu directorul Institutului de Studii Internaţionale, ex-negociatorul-şef al României cu UE, Vasile Puşcaş
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲
mai cu viata fratilor ! rusia de abia asteapta o stangacie din partea vreunuia dintre romania sau republica !