Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 08:21

 

Romania se uneste cu Republica Moldova pe calea ferata

adăugat 27 ianuarie 2010, 23:48, la Integrare Europeană

cale ferata, Basescu, Ghimpu, unire

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat ieri la Chisinau, in prima sa vizita externa dupa realegere, ca nu va semna un tratat care sa redefineasca frontiera dintre cele doua tari fiindca Bucurestiul a recunoscut granitele R. Moldova mostenite de la URSS. Seful statului nu a facut decat sa repuna pe tapet o afirmatie mai veche a sa, potrivit careia semnarea unui tratat de frontiera este "inutila" pentru ca ar face din seful statului roman "un partener al lui Ribbentrop si al lui Molotov".

 

Insotit de aproape jumatate din membrii Cabinetului Boc, presedintele Basescu a venit cu proiecte concrete de sprijinire a Republicii Moldova, necesare pentru apropierea de Romania, dar si de UE, care vizeaza "conectarea infrastructurii romanesti" cu cea de peste Prut prin conductele de gaze, liniile de energie electrica si, nu in ultimul rand, caile ferate. Traian Basescu a sugerat importanta schimbarii liniilor de cale ferata moldovene cu unele cu ecartament mai mic care sa faciliteze legatura Chisinaului cu Romania.

Valeriu Prohnitchi, directorul executiv al Centrului analitic

Expert-Grup din Republica Moldova, sustine ca "ecartamentul sovietic al cailor ferate (distanta mai mare dintre sine fata de standardul din restul Europei – n.r.) incuie Moldova in spatiul comercial estic" si "determina de care parte se orienteaza sistemul economic". Potrivit presedintelui, primul proiect care urmeaza sa fie finalizat pana la sfarsitul anului 2010 este insa linia electrica de 110kV Falciu-Gotesti. Seful statului roman a promis simplificarea si mai mult a procedurilor de redobandire a cetateniei, precum si infiintarea unei agentii speciale pentru acordarea cetateniei romane celor care si-au pierdut-o.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a aflat ieri la Chisinau, unde a facut in mod simbolic prima sa vizita oficiala de la obtinerea celui de-al doilea mandat ca sef al statului. Insotit de aproape jumatate din membrii Cabinetului Boc, presedintele Basescu a venit cu proiecte concrete de sprijinire a Republicii Moldova, necesare pentru apropierea de Romania, dar si de UE. Presedintele roman a subliniat importanta "conectarii infrastructurilor romanesti" la cele moldovenesti pe doua paliere: infrastructura energetica, de la gaze la energie electrica, si, nu in ultimul rand, caile ferate. Primul proiect care ar urma sa fie terminat pana la finele anului 2010 este, potrivit presedintelui Romaniei, "linia electrica de 110 kV Falciu-Gotesti", care e deja gata pe  teritoriul Romaniei. Mai mult, seful statului i-a spus omologului sau moldovean, Mihai Ghimpu, ca Bucurestiul va plati costurile de conectare a sistemelor energetice ale celor doua tari.

Mai mult, Romania s-a obligat sa obtina 30 milioane euro din fonduri europene, necesare construirii liniei electrice de 400 kV Suceava-Balti, care in prezent este la stadiul avizului de mediu. Un alt proiect important pe care Romania ar vrea sa-l realizeze este interconectarea sistemului de transport gaze Dochia-Ungheni-Iasi, astfel incat sistemul de transport de gaze al Romaniei sa fie cuplat cu cel al Republicii Moldova, iar cei de peste Prut sa nu mai fie dependenti doar de gazul rusesc.

Mai mult, seful statului roman trimite semnale importante Republicii Moldova in legatura cu ajutorul concret pe care vrea sa i-l ofere, iar la Chisinau a fost insotit de cei mai importanti ministri ai Cabinetului Boc: ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, ministrul Economiei, Adriean Videanu, ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, si ministrul de Externe, Teodor Baconschi. Primul pas concret a fost facut chiar ieri, cand Romania a promis statului de peste Prut un credit nerambursabil de 100 milioane euro, acordat pe parcursul a patru ani si destinat proiectelor de infrastructura in educatie si celor locale.

In acelasi sens, primarul orasului Chisinau, Dorin Chirtoaca, spunea, la sarbatorirea a 151 de ani de la Unirea Principatelor, ca "idealul unitatii nationale" il reprezinta " conductele de gaz si retelele electrice intre cele doua maluri ale Prutului, pentru o existenta pe termen mediu si lung autonoma si independenta a romanilor in aceasta parte a Europei". In al doilea rand, "o linie de cale ferata cu ecartament european intre Chisinau si Iasi, pentru deschiderea catre Europa", iar apoi "investitiile directe in Republica Moldova, pentru dezvoltarea acestei regiuni si integrarea in spatiul informational european a Republicii Moldova".

Valeriu Prohnitchi, directorul executiv al Centrului analitic Expert-Grup din Republica Moldova, ne-a spus ca principalele probleme in care Bucurestiul ar putea sa ajute Chisinaul sunt securitatea energetica si domeniul transporturilor. In opinia analistului, sunt necesare "o integrare mai buna in retelele electrice si o conectare in reteaua de gaze", astfel incat sa circule si dinspre Romania spre Republica Moldova, nu numai invers. Apoi, Valeriu Prohnitchi argumenteaza ca ar putea  fi o colaborare mai buna in ceea ce priveste transportul feroviar, deoarece "ecartamentul sovietic al cailor ferate incuie Moldova in spatiul comercial estic" si "determina de care parte se orienteaza sistemul economic".

Pentru dublarea celor doua linii de cale ferata, Chisinau-Iasi si cea din zona sudica, ar fi nevoie, in opinia expertului, de 100 milioane euro. si economistul Daniel Daianu este de parere ca, "pentru o mai buna sprijinire a integrarii Republicii Moldova in UE, Romania trebuie sa sustina legaturile infrastructurale – drumuri si o cale ferata mai bune", fapt care se poate realiza prin Politica de Vecinatate a UE sau prin asigurarea unor imprumuturi si a tehnologiei din partea Romaniei. In plus , Daniel Daianu crede ca ar mai fi nevoie si de stimularea investitiilor dincolo de Prut, pentru ca distributia industriala este concentrata in Transnistria si ar trebui creata o retea in toata Moldova.
Valeriu Prohnitchi spune ca, pe langa aceste proiecte importante, Romania ar mai putea ajuta Moldova si prin crearea unei infrastructuri comune la frontiera, care ar fluidiza traficul vamal.

» Crearea agentiei de cetatenie
Presedintele Traian Basescu a anuntat ieri, dupa intalnirea cu omologul sau, ca Guvernul roman va emite vineri o ordonanta de urgenta prin care va fi infiintata o agentie speciala pentru acordarea cetateniei romane pentru cei care si-au pierdut-o. seful statului a mai spus ca sediul agentiei va fi la Bucuresti, dar ca aceasta va avea si cinci unitati teritoriale la Iasi, Galati, Suceava, Cluj si Timisoara.
Pe de alta parte, Traian Basescu a mai spus ca Romania nu va semna niciodata un
tratat care sa redefineasca frontiera dintre cele doua tari, intrucat Bucurestiul a recunoscut frontierele Republicii Moldova mostenite de la URSS. seful statului a precizat ca, in aceste conditii, Romania este de acord sa incheie un acord care sa stabileasca "regimul frontierei".


Autor: Romanialibera.ro
Sursa: www.romanialibera.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Integrare Europeană

traian-basescu,
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. ”Este timpul să începem să acţionăm şi în România”
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. Liderul PMP, Traian Băsescu,a cerutconduceri partidului unirea României cu Republica Moldova.
Fostul președinte al României a mai cerut a supus aprobării Consiliului Executiv Naţional al Partidului Mişcarea Populară și elaborarea unei legiprin care primarii să [...] mai mult
Juncker: Statele din Balcanii de Vest pot adera la UE în 2025
Aderarea Statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană este posibilă în 2025, a declarat, duminică, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, scrie Mediafax.
Declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene au fost făcute în contextul în care acesta a efectuat o vizită [...] mai mult
ȘEFUL TRUPELOR SUA ÎN EUROPA: „PACIFICATORII” RUȘI DIN TRANSNISTRIA - NUMAI PACIFICATORI NU SUNT
Generalul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, a făcut un comentariu referitor la armata rusă staționată în regiunea transnistreană, într-un interviu acordat publicației ucrainene Censor.net.
 
Potrivit generalului american, presiunea Rusiei asupra vecinilor săi vine pentru a-i împiedica pe aceștia [...] mai mult
Piramida financiară din poliție a fost betonată cu prevederea 25%
În legea privind politica bugetar-fiscală pentru 2017, a fost aprobată o prevedere prin care colaboratorii poliției vor încasa ca bonus salarial 25% din volumul amenzilor aplicate cu implicarea lor. Pentru implementarea prevederii, la 1 martie 2017 Guvernul a aprobat Regulamentul privind procedura de stimulare financiară a agenților constatatori [...] mai mult
Putin l-a invitat pe Dodon la Moscova si l-a felicitat pentru victoria sa din turul II al alegerilor prezidentiale



Vladimir Putin l-a felicitat pe Igor Dodon pentru victoria sa de la alegerile prezidentiale si l-a invitat in Rusia, scrie Ria Novosti





Presedintele rus, Vladimir Putin a subliniat ca rezultatul votului demonstreaza sprijinul larg al alegatorilor pentru ideile lui Dodon privind stabilitatea sociala si economica, dar si pentru construirea [...] mai mult
(VIDEO) #KILLER VIP: MATRIOSKA PLAHOTNIUC-USATÎI
Un asasin care a ratat două ținte a devenit muniție electorală, înghițit de relația complicată a lui Vlad Plahotniuc cu Renato Usatîi.
Războiul lor aparent nu-i împiedică să împartă același proiect de țară: Igor Dodon. Unul lucrează la vedere, celălalt – din umbră.
Aceasta-i o poveste despre [...] mai mult
Autoritățile R. Moldova, NEDUMERITE: În Transnistria au loc „competiții militare”, pentru PRIMA dată cu implicarea tehnicii de luptă
Exerciții militare din nou în Transnistria. De această dată, pentru prima oară va fi utilizată, în următoarele două săptămâni, tehnică militară. Potrivit autorităților autoproclamate din Transnistria, aceste „competiții militare” au drept scop dezvoltarea interacţiunii forţelor militare ale Federaţiei Ruse cu structurile [...] mai mult
Prima ATENŢIONARE publică de la Maia Sandu pentru conducătorii unor instituţii publice:
Candidata PAS la funcţia de preşedinte al R. Moldova, Maia Sandu, a trimis, astăzi, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe şi Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova o atenţionare publică "vizând răspunderea pe care urmează s-o poarte conducătorii instituțiilor statului pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor [...] mai mult
Maia Sandu, despre Crimeea, relațiile cu Rusia și federalizarea Moldovei: „Știu că Putin respectă oamenii puternici”
Candidatul la funcția de președinte, Maia Sandu, a acordat un interviu pentru publicația rusă Kommerstant, în care a vorbit atât despre planurile sale pentru politica interne, cât și despre relațiile cu Rusia, în cazul în care va deveni președinte. Sandu spune că acestea „vor putea fi îmbunătățite dacă [...] mai mult
Reacția lui Igor Dodon la retragerea lui Marian Lupu: Sandu este candidatul convenit de Nuland cu Plahotniuc
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a venit cu o primă reacție la retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu. El a promis că socialiștii se vor mobiliza și mai mult, iar mișcarea ar fi fost „coordonată la Washington”.
Citiți integral mesajul lui Dodon:
Ceea ce trebuia de demonstrat.
Ceea ce spuneam de cîteva [...] mai mult

randat în 	0.0854 secunde