Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 08:53

 

Romania si Moldova - un destin comun

adăugat 01 februarie 2010, 12:42, la Integrare Europeană

Basarabia, unire, destin comun,

Statul roman pare hotarat, in sfarsit, sa faca pasi importanti pentru a se apropia de Moldova. Vizita lui Traian Basescu la Chisinau a fost poate cel mai important semnal dat de tara noastra in ultimii 20 de ani ca nu a abandonat gandul ca romanii de pe ambele maluri ale Prutului au un viitor comun si ca undeva in viitor ar putea ajunge sa traiasca din nou impreuna.

 

Din pacate, prea putini saluta relansarea a ceea ce ar fi trebuit sa fie dintotdeauna proiectul numarul unu al diplomatiei noastre. Foarte multi se indoiesc nu numai de sansele ca el sa devina realitate, ci chiar de necesitatea sa.

Nu trebuie sa ne mire lipsa de entuziasm si chiar ostilitatea fatisa manifestate de alte tari. Cele mai multe iau in calcul in primul rand interesele Rusiei. Teama de a nu-i supara pe rusi conteaza mult mai mult in calculele de politica externa decat dorintele Bucurestiului.

Chiar si doar perspectiva acordarii cetateniei romane pentru cateva milioane de moldoveni da fiori Vestului, dintr-un motiv evident. O mare parte din acestia nu se vor opri pe pamantul "tarii-mama" in cautarea unui trai mai bun, ci acolo unde

deja s-au stabilit cateva sute de mii: in Europa bogata, care oricum are dificultati cu stavilirea valului de forta de munca ieftina provenit din tarile intrate in ultimii ani in UE. Integrarea moldovenilor in Europa, prin intermediul cetateniei romane, garanteaza ca acest flux de imigranti nu numai ca nu va scadea in urmatorii ani, ba chiar va creste.

Evident, aceasta temere ar fi fost mult atenuata daca am fi reusit sa le demonstram celor care ne-au sustinut aspiratiile de integrare europeana ca ne apropiem cu pasi constanti de momentul in care Romania va fi perceputa de majoritatea propriilor cetateni ca fiind nu numai locul lor de suflet, ci si cel in care au cele mai mari sanse de a-si implini destinul.

Pe cat de usor de inteles este de ce strainii privesc cu teama planurile lui Traian Basescu in legatura cu Moldova, pe atat de inexplicabila este reticenta unei mari parti a elitei romanesti de a vedea necesitatea, importanta si beneficiile unei posibile reunificari cu Moldova. Indolenta demonstrata de clasa politica in aceasta chestiune a mers in tandem cu disparitia subiectului Moldova de pe agenda prioritara a societatii civile. Abandonul de care se fac vinovati parlamentari, ministri si presedinti a fost posibil si pentru ca, unul cate unul, cei care vorbeau despre ce se intampla dincolo de Prut, despre ce ar trebui sa facem noi pentru cei pe care am ajuns sa evitam a-i mai numi "fratii nostri", deoarece ni se parea ca suna a cliseu, au incetat a se mai face auziti.

Si nu doar ca nu am facut mai nimic pentru a sustine acest obiectiv national, dar, putin cate putin, am incetat si a mai crede in necesitatea sa, ba chiar si in adevarul istoric pe care se fundamenteaza. Neincrederea careia i-au cazut prada majoritatea liderilor de opinie s-a propagat in toata societatea. Asa am ajuns ca numarul celor ce azi isi mai doresc o reunire a Romaniei cu Moldova, printr-un consens si intr-o forma care sa nu anuleze dreptul moldovenilor de a se autoguverna, sa devina insignifiant.
In lipsa vocilor cu autoritate care sa le reaminteasca permanent romanilor de istoria comuna care ne leaga de fratii nostri de peste Prut, de obligatiile actuale ce decurg din ea, de nevoia de a repara unele greseli pe care le-am facut in trecut, de potentialul uman si economic imens pe care l-ar descatusa o eventuala reunificare, de avantajele strategice pe care le-ar oferi, de sporul de influenta economica si politica in interiorul UE pe care l-ar atrage dupa sine, au inflorit doar argumentele meschine ce sustin ideea ca nu avem nimic de castigat dintr-un astfel de demers, ba chiar din contra. Superficialitatea si lipsa de viziune pe termen lung, bolile noastre cronice care ne impiedica sa rezolvam si alte probleme importante ale tarii, si-au spus si aici cuvantul. Da, majoritatea riscurilor invocate sunt reale. si acela de a importa o minoritate rusa care sa actioneze ca un cal troian, si costurile imense pe care va trebui sa le suportam pentru dezvoltarea Moldovei si inca multe altele. Insa pentru toate exista solutii. si toate la un loc nu cantaresc nici pe departe cat avantajul de a deveni din nou, impreuna, ce am fost si chiar mai mult decat atat.

In mod cert, Romania mai are multe de rezolvat pana sa fie in stare sa gestioneze o posibila unificare cu Moldova, insa important este sa ne asumam acest proiect, sa ne fixam un termen realist si sa eliminam unul cate unul toate obstacolele care ne stau in cale, printr-un efort constant care sa implice nu doar institutiile statului, ci toata societatea. Cand majoritatea romanilor si a moldovenilor vor fi convinsi ca asta e calea, vom reusi sa-i convingem si pe altii sa ne sustina.

Trebuie sa ne redescoperim vocatia proiectelor de anvergura. A implinirii unor idealuri care merg dincolo de orizontul ingust al nevoilor imediate. Este vital sa ne amintim ca avem o datorie fata de cei care vin dupa noi, sa lucram permanent la constructia Romaniei viitoare.

 

Romanian Global News saluta implicarea, prin excelentul articol preluat si de noi, a Redactorului sef al Romaniei Libere, Dan Cristian Turturica, in dezbaterea privind problematica reunirii celor doua state romanesti. Pe masura ce si alti oameni de presa de pe ambele maluri ale Prutului vor dezbate si sustine problematica reunificarii, cu atat mai repede se vor gasi solutii pentru ca una din faptele criminale ale lui Stalin si Hitler, indreptate impotriva romanilor, sa fie indreptata.


Autor: Dan Cristian Turturica
Sursa: www.rgnpress.ro
Destinul de la 1812 incoace n-a fost de loc comun - anume el si nu limba ne desparte si inca ne va desparti. COMUN ar putea fi doar viitorul, dar nu asa cum si-l imagineaza una din parti - Romania subiect international, iar R.Moldova - judet al Romaniei. Nici Transnistria cu cele 4 raioane ( Camenca, Ranbnita, Grigoriopol si Slobozia si 2 municipii Tiraspol si Bender, in total 0,5 milioane) nu vrea sa fie judet al R.Moldova, ci tinde sa devina stat aparte. Cu atat mai mult R. Moldova dupa 2 decenii de independenta. E nevoie de apropiere, normalizare, dar sa nu sa se incalce limita. O "imbratisarea" prea stransa "din dragoste" poate si sa stranguleze R.Moldova, daca nu va fi alaturi de ea in UE macar Ucraina si Transnistria. Vom intra in UE cu Ucraina in tandem, deci si cu Transnistria. Asta ne va fi destinul nu chiar atat de apropiat. Deocamdata ne-am dori sa ne bucuram mai mult de stima si respectul ce ni se cuvine in actualele noastre hotare. Pe urma trecem la lucruri de suflet.
A comentat manole 01 februarie 2010, 21:24
Basescu se greseste daca crede ca Moldova costa 100 mln. Bai strimbule .ea nu se vinde .Ma ingrijoreza cuvintul "nerambursabil" - Acum ,ca pe urma sa-si aduca aminte si sa spuna ca Moldova costa 100 mln.Doar stim ca romanii sunt mari strategi, politicieni . Curvareala si intoarcerea armelor ei numesc strategie . Dar Ghimpul si Chirtoaca sa nu se joace cu focul . Ghimpul tot spune ca e roman si matusa lui e in romania . Dute nene ,dute ,nu te tine nimeni .
A comentat fgh 01 februarie 2010, 23:16
Editiile in rusa scriu ca 100 milioane sunt bani din fondurile europene care urmau sa soseasca inca in anul trecut pentru proiecte transfrontaliere intre Ucraina, Moldova si Romania. Intr-adevar sunt nerambursabili, in acest caz.
A comentat manea 02 februarie 2010, 00:19
100 MILIOANE ESTE AJUTOR NERAMBURSABIL DE LA U.E. BOLŞEVIC ÎMPUŢIT.. . . NU NUMAI GHIMPU ESTE ROMĂN GUNOIULE ŞI EU SUNT ROMĂN CHIAR ŞI TU EŞTI ROMĂN LEPĂDĂTURĂ ., 70 % DIN POPULAŢIA BASARABIEI ESTE DE ETNIE ROMĂNĂ , DAR CUM IUDA S-A LEPĂDAT DE HRISTOS ACUM 2000 ANI AŞA VĂ LEPĂDAŢI VOI DE LIMBA MATERNĂ .. . LIMBA MOLDOVENEASCĂ NU EXISTĂ . . . .DAR EXISTĂ ROMĂNI DIN BASARABIA. . . .BAGĂ BINE LA CAP BOLŞEVICULE . . . . JOS COMUNIŞTII
A comentat PENTRU FGH 02 februarie 2010, 03:44
Iubesc Romania, imi iubes neamul ...

Basarabia pamint Roamnesc !!!
A comentat Oţel 02 februarie 2010, 11:30


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Integrare Europeană

traian-basescu,
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. ”Este timpul să începem să acţionăm şi în România”
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. Liderul PMP, Traian Băsescu,a cerutconduceri partidului unirea României cu Republica Moldova.
Fostul președinte al României a mai cerut a supus aprobării Consiliului Executiv Naţional al Partidului Mişcarea Populară și elaborarea unei legiprin care primarii să [...] mai mult
Juncker: Statele din Balcanii de Vest pot adera la UE în 2025
Aderarea Statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană este posibilă în 2025, a declarat, duminică, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, scrie Mediafax.
Declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene au fost făcute în contextul în care acesta a efectuat o vizită [...] mai mult
ȘEFUL TRUPELOR SUA ÎN EUROPA: „PACIFICATORII” RUȘI DIN TRANSNISTRIA - NUMAI PACIFICATORI NU SUNT
Generalul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, a făcut un comentariu referitor la armata rusă staționată în regiunea transnistreană, într-un interviu acordat publicației ucrainene Censor.net.
 
Potrivit generalului american, presiunea Rusiei asupra vecinilor săi vine pentru a-i împiedica pe aceștia [...] mai mult
Piramida financiară din poliție a fost betonată cu prevederea 25%
În legea privind politica bugetar-fiscală pentru 2017, a fost aprobată o prevedere prin care colaboratorii poliției vor încasa ca bonus salarial 25% din volumul amenzilor aplicate cu implicarea lor. Pentru implementarea prevederii, la 1 martie 2017 Guvernul a aprobat Regulamentul privind procedura de stimulare financiară a agenților constatatori [...] mai mult
Putin l-a invitat pe Dodon la Moscova si l-a felicitat pentru victoria sa din turul II al alegerilor prezidentiale



Vladimir Putin l-a felicitat pe Igor Dodon pentru victoria sa de la alegerile prezidentiale si l-a invitat in Rusia, scrie Ria Novosti





Presedintele rus, Vladimir Putin a subliniat ca rezultatul votului demonstreaza sprijinul larg al alegatorilor pentru ideile lui Dodon privind stabilitatea sociala si economica, dar si pentru construirea [...] mai mult
(VIDEO) #KILLER VIP: MATRIOSKA PLAHOTNIUC-USATÎI
Un asasin care a ratat două ținte a devenit muniție electorală, înghițit de relația complicată a lui Vlad Plahotniuc cu Renato Usatîi.
Războiul lor aparent nu-i împiedică să împartă același proiect de țară: Igor Dodon. Unul lucrează la vedere, celălalt – din umbră.
Aceasta-i o poveste despre [...] mai mult
Autoritățile R. Moldova, NEDUMERITE: În Transnistria au loc „competiții militare”, pentru PRIMA dată cu implicarea tehnicii de luptă
Exerciții militare din nou în Transnistria. De această dată, pentru prima oară va fi utilizată, în următoarele două săptămâni, tehnică militară. Potrivit autorităților autoproclamate din Transnistria, aceste „competiții militare” au drept scop dezvoltarea interacţiunii forţelor militare ale Federaţiei Ruse cu structurile [...] mai mult
Prima ATENŢIONARE publică de la Maia Sandu pentru conducătorii unor instituţii publice:
Candidata PAS la funcţia de preşedinte al R. Moldova, Maia Sandu, a trimis, astăzi, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe şi Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova o atenţionare publică "vizând răspunderea pe care urmează s-o poarte conducătorii instituțiilor statului pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor [...] mai mult
Maia Sandu, despre Crimeea, relațiile cu Rusia și federalizarea Moldovei: „Știu că Putin respectă oamenii puternici”
Candidatul la funcția de președinte, Maia Sandu, a acordat un interviu pentru publicația rusă Kommerstant, în care a vorbit atât despre planurile sale pentru politica interne, cât și despre relațiile cu Rusia, în cazul în care va deveni președinte. Sandu spune că acestea „vor putea fi îmbunătățite dacă [...] mai mult
Reacția lui Igor Dodon la retragerea lui Marian Lupu: Sandu este candidatul convenit de Nuland cu Plahotniuc
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a venit cu o primă reacție la retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu. El a promis că socialiștii se vor mobiliza și mai mult, iar mișcarea ar fi fost „coordonată la Washington”.
Citiți integral mesajul lui Dodon:
Ceea ce trebuia de demonstrat.
Ceea ce spuneam de cîteva [...] mai mult

randat în 	0.1691 secunde