România şi Ucraina vor ajuta Moldova să depăşească consecinţele secetei
adăugat 28 septembrie 2012, 10:07, la Economie • Articol publicat de Octavian Balan
România şi Ucraina vor ajuta Republica Moldova să depăşească consecinţele secetei din această vară.
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale al României, Daniel Constantin, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Iaşi, că statul român va dona Republicii Moldova 110 tone de sămânţă certificată de grâu, transmite interlic.md.
„Aş vrea să vă fac un anunţ şi am vrut să fac acest lucru aici la Iaşi pentru că suntem mai aproape de Republica Moldova. Ieri, în Şedinţa de Guvern a fost aprobat un memorandum prin care Statul Român, la solicitarea colegilor noştri din Ministerul Agriculturii din Republica Moldova este pregătit să doneze o cantitate de 110 tone de sămânţă certificată de grâu. Seceta, aşa cum ştiţi, nu a afectat numai România în această perioadă”, a mai adăugat acesta, citat de unimedia.info.
De asemenea, Ucraina va oferi Republicii Moldova asistenţă în aprovizionarea cu cereale pentru a depăşi consecinţele secetei severe din acest an. Despre aceasta a declarat prim-ministrul Ucrainei, Nicolai Azarov, în cadrul unei întrevederi la Yalta cu premierul moldovean Vlad Filat, notează noi.md.
Şeful Cabinetului de miniştri al republicii noastre a menţionat că seceta din această vară a cauzat pagube semnificative sectorului agricol şi că Guvernul a solicitat ajutor partenerilor Moldovei. În context, Nicolai Azarov a declarat că ţara sa este dispusă să ofere ajutor republicii cu furnizarea de cereale pentru depăşirea consecinţelor secetei. “Preconizăm să recoltăm aproximativ 47 mil. tone de grâu, de aceea, am putea ajuta în caz de necesitate”, a spus Nicolai Azarov, potrivit aceleiaşi surse.
EPRESA.md precizează că Ministerul Agriculturii a făcut o evaluare în urma căreia s-a constatat că seceta din această vară a cauzat pagube de aproximativ de 2,5 miliarde de lei. În prima jumătate a anului curent s-a înregistrat o scădere cu 2,1 la sută a producţiei agricole faţă de perioada similară a anului trecut.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲