Republica Moldova şi regiunea transnistreană merită ca disputa care a divizat ţara mult prea mult timp să se încheie, iar abordarea constructivă adoptată de Republica Moldova în acest dosar este apreciată la nivelul Uniunii Europene, a declarat vineri preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, după întrevederea avută cu şeful statului moldovean Nicolae Timofti.
''În ceea ce ne priveşte, Uniunea Europeană este decisă să îşi accelereze implicarea în teren, ca şi în negocierile în formatul '5 plus 2''', a declarat Van Rompuy, citat de Agerpres. El a salutat reluarea, joi, a circulaţiei trenurilor de marfă prin Transnistria, după o întrerupere de aproximativ 6 ani.
Oficialul UE a apreciat că Republica Moldova este unul dintre actorii principali din cadrul Parteneriatului Estic, iar viitorul Summit din Lituania, prevăzut pentru 2013, va constitui o continuare a Summitului de Varşovia şi va confirma încă o dată importanţa relaţiilor UE cu partenerii săi estici, printre care Republica Moldova.
''Am spus-o de mai multe ori: Uniunea Europeană are o miză în viitorul Republicii Moldova. O Republică Moldova de succes este un element important al unei Europe integrale şi paşnice. În egală măsură, Republica Moldova devine un model pentru multe alte ţări. Aţi arătat că tranziţia politică poate fi paşnică şi că este posibilă transformarea valorilor democratice în realitate'', a adăugat Van Rompuy.
Pe de altă parte, preşedintele Consiliului European a accentuat că reformele sunt singura modalitate prin care pot fi asigurate pe termen lung prosperitatea şi stabilitatea Republicii Moldova, iar angajamentul personal al preşedintelui Republicii Moldova va fi esenţial în susţinerea şi progresul eforturilor ambiţioase de până acum ale guvernului de la Chişinău.
El a amintit de progresele înregistrate în negocierile provind Acordul de asociere UE-Republica Moldova, din care face parte acordul privind zona de comerţ liber cuprinzător şi aprofundat, în cazul căruia s-a încheiat deja prima rundă de negocieri. ''În curând vom fi pregătiţi să semnăm un număr important de acorduri sectoriale, în domenii ca transportul aerian şi protecţia civilă. În plus, explorăm noi domenii de cooperare consolidată'', a conchis Herman Van Rompuy.
Republica Moldova şi Uniunea Europeană au lansat, la 27 februarie, negocierile privind crearea unei zone de comerţ liber, prima rundă a discuţiilor încheindu-se după aproximativ o lună. Volumul schimburilor comerciale dintre Republica Moldova şi statele membre a fost de aproximativ 2,7 miliarde de euro în anul 2011, în creştere cu aproape 30% faţă de anul anterior.