Rusia a obţinut acces la informaţii de uz intern privind Nabucco, prin intermediul firmei ungare MOL
adăugat 21 aprilie 2009, 10:39, la Economie
Scandalul legat de achiziţionarea de către compania rusă Surgutneftegaz a unui pachet de acţiuni al firmei ungare MOL începe să prindă turaţie, după ce unul din liderii partidului de opoziţie Fidesz din Ungaria, Zsolt Nemet, preşedintele Comisiei pentru relaţii internaţionale din Parlamentul de la Budapesta, a declarat că, prin această tranzacţie, Surgutneftegaz şi-a asigurat accesul la proiectul de gazoduct european Nabucco, relatează în ediţia sa de luni cotidianul economic rus Kommersant.Surgutneftegaz a cumpărat săptămâna trecută de la compania austriacă OMV 21,2 % acţiuni MOL contra sumei de 1,4 miliarde de euro. MOL deţine 16,6 % în consorţiul Nabucco, precizează publicaţia menţionată.
Reprezentantul Fidesz, Zsolt Nemet, a apreciat că scopul urmărit de compania rusă este de a limita investiţiile în proiectul de gazoduct Nabucco, susţinut de UE, în favoarea conductei concurente South Stream, un proiect al monopolului rus de gaze Gazprom şi al firmei italiene Eni.
Achiziţionând pachetul de acţiuni al companiei ungare, Surgutneftegaz nu poate influenţa direct luarea deciziilor în privinţa Nabucco, în schimb poate obţine acces la informaţii confidenţiale referitoare la acest proiect, scrie Kommersant.
Formal, Ungaria participă atât la proiectul european Nabucco, care urmează să lege zăcămintele de gaze naturale din Asia Centrală şi Orientul Mijlociu de ţările occidentale, evitând Rusia, cât şi la proiectul de gazoduct ruso-italian South Stream, pe sub Marea Neagră, care ar urma să lege Rusia de Europa. Însă, în timp ce UE doreşte să-şi reducă dependenţa de livrările de gaze ruseşti, Rusia încearcă din răsputeri să-şi menţină monopolul pe piaţa europeană a hidrocarburilor.
La începutul lunii martie, fostul premier al Ungariei Ferenc Gyurcsany a aprobat acordul privind construcţia tronsonului ungar al South Stream şi tranzitarea gazelor ruseşti via Ungaria, dar, la sfârşitul lunii martie, el a demisionat. Gyurcsany a susţinut, de altfel, şi proiectul de gazoduct Nabucco, făcând o echilibristică între interesele Rusiei şi cele ale UE în ţara sa.
Noul premier socialist al Ungariei, Gordon Bajnai, confirmat în funcţie de Parlament doar de câteva zile, nu şi-a făcut încă publică opţiunea privind cele două proiecte.
Eventualul conflict de interese în cadrul Nabucco amplifică tensiunea apărută în urma tranzacţiei cu acţiunile MOL. Preşedintele Ungariei, Solyom Laszlo, a declarat că va analiza efectele acestei afaceri din perspectiva securităţii energetice a ţării sale şi a trimis o cerere Ambasadei Rusiei la Budapesta de a detalia planurile Surgutneftegaz în privinţa MOL.
Nici acţionariatul MOL nu s-au arătat prea încântat la vestea alăturării Surgutneftegaz printre acţionari. Compania rusă susţine că, prin cumpărarea acţiunilor MOL, intenţionează să-şi prelucreze ţiţeiul la fabricile de profil din Ungaria. Conducerea MOL a specificat deja că priveşte compania Surgutneftegaz exclusiv ca pe un investitor financiar şi de îndată a refuzat să achite dividendele ruşilor pe anul 2008.
Ministerul rus de Externe a catalogat la 9 aprilie declaraţiile autorităţilor de la Budapesta drept 'o politizare excesivă a acţiunilor unor subiecţi economici'.
În opinia experţilor contactaţi de Kommersant, Surgutneftegaz nu putea să cumpere fără ajutor o parte din MOL, fiind ştiută opoziţia virulentă cu care se confruntă firmele ruseşti la cumpărarea activelor în Europa.
Chiar şi aşa, Rusia nu are nicio posibilitate de a bloca, prin intermediul MOL, construcţia gazoductului Nabucco, subliniază expertul rus Lev Snâkov, de la 'VTB Kapital' din Moscova. Unicul lucru pe care îl poate face Surgutneftegaz este să aibă un candidat propriu în consiliul director al MOL, pentru a obţine în acest fel acces la informaţiile de uz intern privind Nabucco, opinează analistul citat.
După cum relatează publicaţia rusă, un acord internaţional privind construcţia Nabucco ar putea fi semnat până la sfârşitul semestrului în curs, cel mai probabil la summitul energetic al UE din 7 mai de la Praga.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲