Rusia pregateste un nou razboi al gazelor
adăugat 01 martie 2009, 14:50, la Economie
Moscova a avertizat ca va inchide robinetul daca Ucraina nu-i va plati 400 de mililioane de dolari pana pe 8 martie, banii pentru consumul intern * Este putin probabil ca Naftogaz, companie aflata in pragul insolventei, sa-si poata onora datoriile catre GazpromGazprom a avertizat ca va intrerupe din nou livrarile de gaz catre Ucraina, daca autoritatile nu achita, pana in 8 martie, 400 de milioane de dolari din noile datorii, relateaza Kommersant. Amenintarea companiei ruse vine la scurt timp dupa expirarea acordului dintre Moscova si Kiev cu privire la utilizarea de catre Rusia a statiilor radar situate pe teritoriul Ucrainei. Oficialii de la Kiev au declarat ca suma alocata de UE pentru sustinerea Ucrainei "este mai mult decat insuficienta".
Gazprom a avertizat ca va intrerupe din nou livrarile de gaz catre Ucraina, daca autoritatile nu achita, pana in 8 martie, 400 de milioane de dolari din noile datorii, relateaza cotidianul rus "Kommersant". Andrei Kruglov, directorul financiar al Gazprom, a avertizat Consiliul de AdmiÂnistratie al companiei ruse ca este ingrijorat in legatura cu capacitatea Ucrainei de a-si plati facturile de gaze naturale din februarie. "Daca 400 milioane de dolari nu vor fi platiti pana in 7 martie, atunci pe 8 martie va trebui sa oprim livrarile de gaze naturale catre Ucraina", a afirmat Andrei Kruglov, citat de RIA Novosti.
La randul sau, Andrei Koloplianik, consultant al Gazprombank si un apropiat al premierului rus Vladimir Putin, a declarat, in cadrul celui de-al treilea Forum Europa-Ucraina, ca este putin probabil ca Naftogaz, aflata in pragul insolventei, sa poata plati datoriile catre Gazprom, compania rusa fiind obligata sa opreasca din nou livrarile. Koloplianik a mai precizat ca "principala problema in disputa ruso-ucraineana pe tema gazului o reprezinta incapacitatea Ucrainei de a asigura separarea sistemului de tranzit de transportul gazului pentru consumul intern". Pentru solutionarea acestei probleme, oficialul Gazprom a propus divizarea Naftogaz in doua componente: una de transport pentru consumul intern si o alta de tranzit pentru exporturile de gaze rusesti catre Europa, care ar urma sa fie controlata de Kiev, Bruxelles si Moscova.
Disensiuni financiare
Anterior, Presedintia ucraineana a declarat, joi, ca Naftogaz a cerut in mod oficial Gazprom sa modifice "anumite dispozitii" ale contractelor de furnizare a gazelor naturale de la 19 ianuarie. Reamintim ca Rusia a suspendat, la 1 ianuarie 2009, livrarea gazelor catre Ucraina, provocand o criza de lunga durata, care a afectat multe tari europene. Un compromis, stabilit la 19 ianuarie, a permis reluarea aprovizionarii cu gaze naturale. Naftogaz a avertizat saptamana trecuta asupra imposibilitatii de a plati Gazprom gazele naturale importate din Rusia, din cauza cresterii "catastrofale" a datoriilor clientilor sai nationali. Ucraina a fost lovita in plin de criza economica mondiala si risca sa rateze acordarea celei de-a doua transe din imprumutul FMI din cauza problemelor bugetare.
Arma energetica a Moscovei
Amenintarile Gazprom vin dupa expirarea joi, 26 februarie, la ora 00.00, a acordului dintre Rusia si Ucraina cu privire la utilizarea statiilor radar de alerta timpurie a atacurilor cu racheta de langa Sevastopol si Mukacevo in interesul armatei ruse. "Fortele noastre cosmice nu se mai puteau baza pe informatia provenind de la statiile radar din Sevastopol si Mukacevo (...), care dadeau gres frecvent in ultima vreme, percepand diverse perturbari ca lansari de rachete", au declarat surse militare ruse pentru Interfax. La randul sau, presedintelui Comisiei pentru integrare europeana a Parlamentului ucrainean, Boris Tarasiuk, suma totala de 600 de milioane de euro in patru ani pentru cele sase tari incluse in Parteneriatul Estic este complet insuficienta daca se doreste ca aceasta initiativa sa aiba un impact substantial asupra acestor state. "Partea financiara este punctul cel mai slab al acestei initiative. Ucraina va fi foarte pragmatica in definire aparticiparii sale la ParteÂneriatul Estic, de aceea UE va trebui sa isi revizuiasca parametrii financiari", a atras atentia Tarasiuk.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲