Rusia refuză Belarusului un credit de 2,9 miliarde de dolari
adăugat 01 aprilie 2009, 08:34, la Economie
Rusia a refuzat să acorde un nou credit de 2,9 miliarde de dolari Belarusului, fostă republică sovietică aliată Moscovei, potrivit NewsIn."În acest stadiu, acordarea unui împrumut de 100 de miliarde de ruble (2,9 miliarde de dolari sau 2,2 miliarde de euro) a fost refuzată", a declarat oficialul. Însă "o nouă cerere, privind un credit de două miliarde de dolari (1,5 miliarde euro) a fost primită" din partea Belarusului, a adăugat el.
La începutul lunii martie, Rusia şi-a anunţat decizia de a acorda Belarusului un credit suplimentar de o jumătate de miliard de dolari (398 milioane de euro).
Moscova acordase deja Belarusului un credit avantajos de 1,5 miliarde de dolari (1,2 miliarde de euro) la sfârşitul anului 2007 şi încă unul de circa un miliard de dolari (796 milioane de euro) în 2008.
În ianuarie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a acordat Belarusului un împrumut de 2,46 miliarde de dolari (1,97 miliarde de euro) pentru a ajuta această ţară să facă faţă şocurilor externe generate de intensificarea crizei internaţionale şi pentru a corecta slăbiciunile slăbiciunile economiei sale.
Respingerea împrumutului solictat de Belarus intervine în contextul în care Uniunea Europeană încearcă să decidă dacă preşedintele Aleksandr Lukaşenko, considerat de mulţi ultimul dictator din Europa, a făcut suficiente progrese spre democraţie pentru ca ţara sa să fie inclusă în Parteneriatul Estic, alături de Ucraina, Republica Moldova, Armenia, Georgia, Azerbaidjan.
Parteneriatul Estic ar urma să fie lansat la summitul din 7 mai la care participă liderii celor 27 de state membre UE şi liderii fostelor republici sovietice pe care UE intenţionează să le ajute prin intermediul acestui nou proiect. UE a anunţat că va lua decizia de a-l invita sau nu pe Lukaşenko în ultimul moment, în funcţie de evoluţiile din Belarus.
Europenii nu au ascuns faptul că aşteaptă, de asemenea, să vadă dacă Lukaşenko cedează presiunilor Rusiei şi recunoaşte independenţa republicilor separatiste georgiene proruse Abgazia şi Osetia de Sud.
Moscova le-a recunoscut independenţa după conflictul ruso-georgian din august 2008, dar a fost criticată pentru aceasta şi acuzată că încalcă integritatea teritorială a Georgiei. Lukaşenko este un aliat apropiat al Moscovei şi ar putea să-i urmeze exemplul.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲