Rusia va cere de la R. Moldova "anumite servicii" in schimbul imprumutului, spune un analist
adăugat 23 iunie 2009, 08:44, la Economie
In schimbul creditului de 500 milioane dolari promis preşedintelui Voronin, Rusia va cere in mod cert anumite servicii, iar interesele Moscovei sunt cunoscute - staţionarea nelimitată a trupelor ruse in Transnistria, federalizarea R.Moldova şi oficializarea limbii ruse, arată un expert de la Chişinău, potrivit NewsIn.Eugen Revenco, director de programe la Asociaţia pentru Politică Externă de la Chişinău, a declarat pentru NewsIn că preşedintele Voronin se află intr-o situaţie financiară foarte grea, pentru că a negat de prea multă vreme existenţa crizei "care intr-un tarziu s-a făcut simţită şi la el la vila prezidenţială de la Condriţa".
"In iarna acestui an a negociat in aşa fel, incat Banca Mondială a refuzat să-i dea un credit pentru reparaţia drumurilor şi pentru infrastructură din cauza faptului că tenderul (licitaţia - n.r.) a fost trucat, iar preşedintele Voronin se pare că a avut un interes personal şi direct aici, cel puţin aşa spun oamenii informaţi din domeniu. In plus, Republica Moldova a eşuat recent in negocierea cu FMI a unor credite, dar şi in obţinerea creditării inclusiv din partea Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare", constată Eugen Revenco.
El spune că in situaţia in care Voronin are o societate antagonizată, are o clasă politică polarizată la maxim şi fiecare jumătate nu o vede pe cealaltă decat la puşcărie, Vladimir Nicolaevici Voronin a mers să negocieze cu un partener extrem de abil şi de experimentat şi care ştie să exploateze orice slăbiciune. "Este cert că Voronin nu a venit bine pregătit la Moscova şi că nu are in acest moment alte soluţii pentru a negocia in altă parte credite sau asistenţă de oricare altă natură. Alţi parteneri nu sunt dispuşi, in actualele condiţii şi circumstanţe, să-l susţină direct financiar acordandu-i credite. In plus, BM şi FMI sunt actori care au nevoie de condiţii transparente pentru acordarea creditelor, or Federaţia Rusă nu pare foarte preocupată de cum va fi direcţionat şi care va fi eficienţa acestui credit. Important este pentru Federaţia Rusă să apară ca un salvator. Nu ştim dacă aceşti bani vor ajunge cu adevărat in Republica Moldova, dar efectul electoral al acestor promisiuni este incontestabil", spune Eugen Revenco.
Expertul a amintit şi faptul că Voronin a spus clar, in ultimul său interviu, că nu-l interesează aderarea la UE, iar in discuţiile cu inalţi reprezentanţi europeni Voronin a mai spus că din partea UE aşteaptă doar intevenţii in problema relaţiilor cu Romania, unde UE nu are cum să se implice, plus o facilitare a regimului de vize. "Se pare că principiul european de soft-power devine mai mult un mit in spaţiul nostru decat o realitate şi mi-e teamă că va trebui să recunoaştem in curand să 'soft-power'-ul Federaţiei Ruse este mult mai real şi mai palpabil", spune Eugen Revenco.
In ceea ce priveşte aşteptările Rusiei, Eugen Revenco spune că avand in vedere angajamentele asumate de Voronin la 18 martie 2009 prin semnarea declaraţiei comune cu Smirnov şi Medvedev, se poate presupune că ceea ce aşteaptă Rusia ca gest de răspuns din partea Chişinăului ar putea fi menţinerea prezenţei militare ruse in Transnistria pe perioadă nelimitată, oficializarea limbii ruse drept cea de a doua limbă de stat, dar şi federalizarea Republicii Moldova ca soluţie impusă de Moscova pentru conflictul transnistrean, cu infiinţarea unui parlament bicameral, şi avand drept consecinţă incetinirea proceselor de integrare europeană.
"Timpul va arăta dacă această susţinere financiară pentru Voronin, cu caracter cel puţin electoral, se va materializa pană la urmă sau Guvernul va rămane doar cu tonele de motorină obţinute de Voronin in una din precedentele sale vizite la Moscova", a conchis Eugen Revenco, director de programe la Asociaţia pentru Politică Externă de la Chişinău.
Jurnalistul publicaţie moscovite Kommersant Vladimir Soloviov spune că liderii care se ceartă cu Occidentul devin automat prietenii cei mai buni ai Moscovei şi in acest sens Kremlinul nu putea să nu ia act de declaraţiile antieuropene făcute de Voronin in ajunul vizitei la Moscova. Potrivit lui, vizita lui Voronin la Moscova cu o lună inaintea alegerilor anticipate este o dovadă că Rusia mizează pe liderul PCRM. Soloviov, care este originar din Transnistria şi urmăreşte cu atenţie evoluţiile din Republica Moldova, a declarat pentru Europa Liberă că Voronin oricum s-a ales cu un bonus politic după ce i s-a oferit posibilitatea să participe la Moscova o ceremonie importantă alături de inalţi demnitari de stat din Federaţia Rusă. Citand surse din administraţia prezidenţială şi din Guvernul rus, Soloviov conchide că Voronin este mai convenabil graţie aspiraţiilor sale - limpezi şi destul de "previzibile" - spre deosebire de adversarii săi politici atraşi in exclusivitate de polul occidental.
Totodată, Moscova incearcă să dea impresia că are şi prieteni in spaţiul CSI-ului, in special după cel mai recent scandal cu Lukaşenko ce a incununat serialul in care au figurat anterior Turkmenistanul, Ucraina şi, indiscutabil, Georgia. Lui Voronin ii este rezervat rolul de partener de nădejde al Kremlinului şi astfel se explică tratamentul favorabil de care se bucură preşedintele moldovean, consideră Vladimir Soloviov.
Jurnalistul de la Kommersant spune că deşi pe agenda aceastei vizite de lucru nu figurează semnarea unor documente de natură să ofere soluţii radicale pentru ambuteiaje de genul problemei transnistriene, Voronin s-ar putea să obţină nişte dividende minime, pe care să le valorifice la alegerile anticipate.
In opinia lui Soloviov, Kremlinului nu i-au scăpat declaraţiile lui Voronin ce au precedat vizită la Moscova. Intrucat, spune Soloviov, acei lideri care se ceartă cu Occidentul devin in mod automaţi prietenii cei mai buni ai Moscovei şi invers, cel care vrea să arunce punţi spre Occident, cade in dizgraţie, cum a păţit-o Lukasenko.
===============================
E si Normal ! Nimic nu e gratuit !
Cind te gindesti ca acesti bani sint tot din furaciunile rusesti asupra Basarabiei,pe care au folosit-o ca pe o colonie africana .
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲