Sărăcia şi proasta guvernare îndepărtează moldovenii de UE
adăugat 21 noiembrie 2011, 07:59, la Integrare Europeană • Articol publicat de Ana Cristiuc
Ultimul Barometru de Opinie Publică realizat în Republica Moldova evidenţiază dezamăgirea populaţiei faţă de actuala guvernare. Din luna mai până în prezent popularitatea comuniştilor din opoziţie a crescut cu 6%, opt din zece moldoveni considerând că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită. Insuccesele alianţei de guvernare au afectat şi opţiunea pro-europeană a moldovenilor.
În ultima jumătate de an, opţiunea pro-integrare în UE a fost abandonată de 10 la sută din cetăţenii moldoveni.
Sondajul făcut public ieri de Institutul de Politici Publice de la Chişinău a scos în evidenţă o schimbare bruscă de atitudine a cetăţenilor faţă de clasa politică, explicată prin scumpirea vieţii şi dezamăgirea profundă provocată de politicienii veşnic certăreţi de la guvernare. 83,5% din cetăţeni cred că Republica Moldova merge într-o direcţie greşită, numărul nemulţumiţilor crescând cu o cifră record de 20 la sută.
Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbaroşie: „Pentru mine cota aceasta de 83% este un şoc şi este reflectarea calităţii guvernării şi, în special, a stilului de guvernare. Surprizele mai mici sunt scăderea procentului celor care susţin integrarea europeană şi creşterea procentului celor care se orientează spre Est".
Pe acest fundal popularitatea liderului opoziţiei comuniste Vladimir Voronin şi a Partidului Comuniştilor a crescut în timp ce popularitatea liderului PD Marian Lupu şi a partidului condus de acesta a scăzut dramatic. Astfel, în cazul unor eventuale alegeri parlamentare anticipate, 33% din respondenţi ar vota pentru PCRM, cu 6 % mai mult decât arătau rezultatele Barometrului din luna mai. Partidul Liberal Democrat din Moldova ar acumula 18%, cu un procent mai puţin. Partidul Liberal se menţine la 12 la sută, iar Partidul Democrat pierde 3% şi ar aduna doar 8 la sută din voturi.
De cea mai mare încredere din partea populaţiei se bucură liderul PLDM, premierul Vlad Filat – 43%, cu 6 la sută mai mult decât acum jumătate de an. El este urmat de comunistul Vladimir Voronin care acumulează 36%, cu 3 la sută mai mult decât în luna mai. El este urmat de primarul liberal de Chişinău, Dorin Chirtoacă şi, pe locul patru, de preşedintele interimar, liderul PD Marian Lupu.
Politicienii au încercat să diminueze importanţa tendinţelor negative evidenţiate de sondaj, lăsând să se înţeleagă că acesta ar fi trucat. Analistul politic Viorel Cibotaru speră, totuşi, ca politicienii să extragă anumite concluzii din acest sondaj:
„Eu sper foarte mult ca aceste rezultate să-i îngrijoreze şi să-i determine să-şi modifice comportamentul politic, pentru că situaţia este foarte alarmantă. Sunt câteva semnale care pot conduce spre o lipsă de încredere extrem de pronunţată şi care poate să se manifeste prin anumite forme de protest, inclusiv prin votul de protest".
Datele sondajului mai arată că populaţia rămâne nemulţumită preponderent de preţuri, sărăcie, şomaj şi de nivelul înalt al corupţiei. 60% din cetăţeni cred că ţara trebuie să fie condusă de un singur partid. 47 la sută din intervievaţi au spus că ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar 25 la sută s-au pronunţat împotriva acestui deziderat – cu 10% mai mulţi faţă de sondajul precedent.
Alte date relevante din sondaj: cea mai mare încredere moldovenii o au în Biserică – 80%, în mass-media – 58%, în Primărie – 51%, în Guvern, Preşedinţie, Parlament şi justiţie – între 14 şi 18%. Potrivit sondajului, 33 la sută din moldoveni intră zilnic pe internet.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲