SCHEMĂ // Cum au „migrat” produsele din R. Moldova de la Est la Vest
adăugat 31 mai 2015, 08:50, la Economie • Articol publicat de Octavian Balan
REORIENTARE // Produsele moldovenești au fost deja „îmbrățișate” de Uniunea Europeană. După ce și-a deschis larg ușile, impactul restricțiilor de la Moscova este tot mai ușor de atenuat
Deși liberalizarea pieței europene a fost privită sceptic de mulți fermieri și chiar de unii experți, statisticile oficiale arată că produsele moldovenești „migrează” de la Est la Vest. Astfel, fructele, conservele sau vinurile cuceresc cu pași siguri consumatorii europeni.
De zeci de ori mai multe fructe pentru europeni
O ascensiune bruscă a fost înregistrată în cazul exportului de struguri proaspeți. Astfel, dacă în 2012, din podgoriile R. Moldova ajungeau la europeni circa 4,4 mii de tone, atunci anul trecut au fost livrate circa 12 mii de tone. Și valoarea acestor exporturi a crescut de la 1,4 milioane de dolari la 3,3 milioane de dolari. Principalele destinații ale strugurilor moldovenești sunt România, Bulgaria și Polonia. O evoluție spectaculoasă s-a înregistrat în cazul grupului de fructe care include caisele, cireșele, vișinele și piersicile. Astfel, exporturile acestor fructe în UE au săltat de la valoarea de 15,1 mii de dolari, cât era anterior introducerii embargoului rusesc (anul 2012 – n.r.), la 844,2 mii de dolari, în anul când piața comunitară a fost liberalizată pentru produsele autohtone, sau de 56 de ori. Față de 2013, această sumă a crescut de 5,7 ori. Aproape întregul volum a ajuns pe piața de peste Prut. Totuși, cei care au gustat anul trecut pentru prima dată din cireșele sau caisele moldovenești sunt consumatorii cehi, greci sau letoni.
Refuzate de ruși, acceptate de UE
Datele Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare mai arată că, deși cantitatea de mere, pere și gutui de pe piața europeană s-a înjumătățit față de cea înregistrată în 2013, veniturile acumulate s-au majorat de la 475,2 mii de dolari la 613,3 mii de dolari. Astfel, cele mai multe mere moldovenești au fost consumate de România și Bulgaria, restul cantității fiind exportată în Marea Britanie și Suedia.
Țările europene care au fost cel mai „îndulcite” de mierea moldovenească sunt Franța, Germania sau România, în 2014 banii obținuți din livrarea acestui produs pe piața comunitară fiind de aproape patru ori mai mulți decât în 2013. Astfel, anul trecut au fost livrate în UE 2,6 mii de tone de miere în valoare de 9,2 milioane de dolari, comparativ cu anul 2013 când cantitatea exportată era de 872 de tone în valoare totală de 2,8 milioane de dolari.
Potrivit informației MAIA, cantitatea de vinuri, care a delectat gusturile europene, s-a majorat de la 1,6 milioane de decalitri în 2012, la 2,1 milioane de decalitri în 2014. Principalele destinații ale vinurilor moldovenești au fost, anul trecut, Polonia, Cehia, România și Slovacia. Și conservele moldovenești din fructe sau legume, refuzate de Moscova, își fac loc curajos pe piața europeană. Astfel, cantitatea livrată anul trecut, dar și valoarea acesteia au crescut de circa 12 ori.
Produse autohtone noi pe piața comunitară
Anul trecut, pentru prima dată, europenii au putut consuma cartofi, morcovi, napi și sfeclă roșie din R. Moldova. Și castraveții moldoveni au ajuns pe piața comunitară, practic întreaga cantitate, de 20 de tone, fiind livrată consumatorilor germani. Menționăm că valoarea exporturilor produselor agroalimentare în Uniunea Europeană a crescut de la 340 de milioane de dolari, cât era în urmă cu doi ani, la 440 de milioane de dolari în 2014. Acordul de Liber Schimb dintre R. Moldova și Uniunea Europeană a fost semnat anul trecut, pe 27 iunie.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲