Şeful MAE al Transnistriei a declarat că Rusia susţine vectorul RMN spre integrarea eurasiatică
adăugat 09 octombrie 2012, 09:39, la Integrare Europeană • Articol publicat de Octavian Balan
TIRASPOL, 9 oct – RIA Novosti, Vladimir Sanduţa. Şeful MAE al Transnistriei Nina Ştanski luni în cadrul întîlnirii cu Preşedintele RMN Evghenii Şevciuk în legătură cu bilanţul vizitei sale de lucru la Moscova a declarat că Rusia susţine vectorul Transnistriei spre integrarea eurasiatică, a comunicat serviciul de presă al şefului autoproclamatei republici.
„Vectorul spre integrarea eurasiatică, pe care l-a declarat Preşedintele Transnistriei, este susţinut în Rusia şi sînt gata să ne acorde asistenţă metodologică. Noi împreună vom realiza un şir de proiecte în cadrul acestui vector”, - a spus Ştanski.
Potrivit spuselor ei, la Moscova a avut loc un schimb de opinii cu consilierul Preşedintelui FR, vicesecretarul general al CE Eurasia, secretarul responsabil al Comisiei Economice Eurasia a Uniunii Vamale Serghei Glaziev, precum şi cu viceministrul dezvoltării regionale Maksim Travnikov.
În cadrul întrevederilor au fost examinate probleme referitoare la extinderea conlucrării bilaterale, orientată spre consolidarea şi protecţia intereselor conaţionalilor ruşi în Transnistria.
Ştanski a menţionat că la Moscova a avut de asemenea întrevederi cu Secretarul de Stat al MAE al FR Grigorii Karasin şi şeful grupului interfarcţional pentru dezvoltarea cooperării cu Transnistria, deputatul în Duma de Stat Serghei Gavrilov.
Conflictul transnistrean nu poate fi reglementat mai mult de 20 de ani. Cu puţin înainte de destrămarea URSS, la 2 septembrie 1990, cinci raioane ale Moldovei din stînga Nistrului au proclamat crearea Republicii unionale transnistrene în componenţa URSS, apoi - a Republicii Moldoveneşti Nistrene independente (RMN) cu centrul la Tiraspol. Totodată, oraşul Bender şi cîteva sate limitrofe din dreapta Nistrului s-au pronunţat pentru intrarea în componenţa RMN. Motivul acestui pas au fost declaraţiile radicalilor naţionalişti de la Chişinău despre retragerea Moldovei din URSS şi posibilitatea aderării ei la România.
Autorităţile Moldovei n-au fost de acord cu această decizie a deputaţilor transnistreni şi au încercat să soluţioneze problema, introducînd trupe în autoproclamata republică. În martie 1992 în Transnistria a început conflictul armat, care a continuat cîteva luni, pînă la mijlocul lunii iulie. Ca rezultat, Chişinăul a pierdut controlul asupra raioanelor din stînga Nistrului şi Transnistria a devenit de fapt un teritoriu independent cu toate atributele statalităţii, inclusiv valuta proprie.
Tiraspolul n-a obţinut recunoaştere internaţională, dar continuă să insiste activ asupra acestui fapt. Moldovei nu-i convine această variantă, ea propune transnistrenilor autonomie largă în componenţa statului unitar. La negocierile pentru reglementarea transnistreană participă Moldova şi Transnistria – părţi în conflict, FR, Ucraina şi OSCE – mediatori, Uniunea Europeană şi SUA – observatori.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲