Şi ce dacă va salva Grecia? Drahma va prăbuşi întreaga zonă euro!
adăugat 08 februarie 2012, 14:17, la Economie • Articol publicat de Cornel Postolachi
Grecia se află mai aproape ca niciodată de faliment. Dacă bancherii europeni nu vor ajunge la un numitor comun cu autorităţile elene, există un risc enorm ca Grecia să intre în default, susţine analistul financiar al companiei TeleTRADE, Oleg Zolotco.
Potrivit acestuia, ieşirea Greciei din zona euro ar duce la creşterea de sute de ori a datoriei guvernamentale ale statelor europene. În acest scenariu apocaliptic pentru economia zonei euro, Grecia şi-ar putea achita datoriile, însă se vor prăbuşi şi celelalte economii ale zonei euro, iar Germania şi Franţa vor fi primele afectate, se arată într-o analiză a TeleTRADE.
Oleg Zolotco, analistul cu expertiza in domeniul bursier si al managementului bancar spune că perspectivele ca Grecia să ajungă la un compromis cu deţinătorii de obligaţiuni suverane devin din ce în ce mai mici: au trecut două săptămâni de când au demarat negocierile între guvernul de la Atena şi bancherii europeni şi încă nu s-a ajuns la niciun acord, iar negocierile nu sunt în favoarea investitorilor.
Bancherii europeni au fost nevoiţi să ceara ajutorul cancelarului german, Angela Merkel, şi al preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, pentru a încerca să ajungă la un numitor comun cu administraţia greacă. Lucrurile au mers bine, până în momentul în care negocierile au ajuns la rata dobânzii pentru emiterea de noi obligaţiuni, ce vor fi împărţite investitorilor dispuşi să şteargă o parte din datorii.
Cum arată situaţia critică
Iniţial, bancherii au cerut 7% pentru fiecare bond, în timp ce guvernul elen, susţinut de liderii germani, este dispus să ofere un preţ în limita a 2%-3% din rata dobânzii. În următoarea săptămână, bancherii au cedat la 4%, cu toate că sunt conştienţi de pierderile enorme pe care urmează să le suporte, deoarece liderii greci nu se arătau dispuşi să renunţe la poziţia iniţială.
Oleg Zolotco declară că, "dacă se va ajunge la situaţia ca bancherii să nu fie de acord cu oferta grecilor, iar aceştia, la rândul lor, să nu ajungă la un numitor comun cu bancherii, sunt şanse enorme ca Grecia să intre în default tehnic în baza obligaţiunilor, deoarece în luna martie vine scadenţa de plată pentru o mare parte din datoria suverană şi aceştia pur şi simplu nu vor avea cu ce să o achite". În acest caz, "Grecia îşi poate lua adio de la ajutoarele financiare ce urmau să vină din partea FMI şi BCE", mai precizează analistul. Conform acestuia, un astfel de scenariu nu îi convine nimănui, dar este cât se poate de realist.
Analistul TeleTRADE Oleg Zolotco spune că Grecia, în primul rând, nu are cu ce să garanteze aceste hârtii de valoare, ci mizează pe ideea "noi vom fi salvaţi indiferent de ce se întâmplă" şi în al doilea rând, presiunile pe pieţele internaţionale sunt în creştere, haosul şi frica ia amploare pe zi ce trece printre participanţii la pieţele financiare internaţionale.
Datoria guvernamentală, multiplicată de sute de ori
În cazul în care Grecia va decide să iasă din zona euro, atunci ar trebui să se aştepte la o prăbuşire a sistemului financiar naţional şi a întregii economii europene, mai spune analistul. Acesta prognozează că revenirea la drahmă va duce la creşterea de sute de ori a datoriei guvernamentale.
Un calcul arata că, de la începutul anului, un euro a fost echivalentul a 1.530 de drahme, dar în anul 2001, când Grecia a aderat la Uniunea Monetara Europeană, un euro era echivalentul a 340 drahme, ceea ce arată că drahma s-a depreciat de 4,5 ori în 10 ani. În aceste condiţii, Grecia are toate şansele să-şi achite datoriile. Dar dacă acest lucru se va întâmpla, vor începe să se prăbuşească şi celelalte economii ale zonei euro, mai explică Oleg Zolotco.
Conform acestuia, cele mai mari datorii nu sunt ale Greciei, ci ale Germaniei şi Frantei. Dacă grecii vor înceta să-şi plătească datoriile, Germania şi Franţa nu vor avea cu ce să-şi refinanţeze propriile datorii, ceea ce va duce la căderea pieţelor bursiere europene, la creşterea panicii printre investitori, care vor fi tentaţi să renunţe la euro şi să cumpere franci, dolari, yeni şi, nu în ultimul rând, aur.
Totuşi, Oleg Zolotco speră că acest lucru nu se va întâmpla, bazându-se pe programul de achiziţii nelimitate de obligaţiuni a statelor periferice, implementat de BCE cât şi pe autorităţile de regmeletare europene care nu au niciun interes ca negocierile dintre Grecia şi deţinătorii de obligaţiuni să eşueze. La acestea se adaugă faptul că, în ultima perioadă, au fost promovate numeroase programe de finanţare şi stimulare a economiei europene.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲