Statul studiază posibile intervenţii pe piaţa construcţiilor: cumpărarea apartamentelor nefinisate sau creditarea companiilor
adăugat 10 iunie 2009, 11:35, la Economie
Statul analizează câteva posibilităţi de ajutor pe timp de criză a companiilor de construcţii - fie prin cumpărarea apartamentelor în blocurile nefinisate, locuinţe ce ar fi acordate ulterior ca şi apartamente „sociale", fie prin acordarea creditelor în acest domeniu, a declarat, marţi, Elena Bejenaru, directorul direcţiei locative la Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului.Ea spus că până acum au fost acordate 194 de autorizaţii pentru construcţia blocurilor locative, iar 60 de companii au solicitat intervenţia statului pentru a ieşi din criză. Dintre acestea, firmele care au un grad de finalizare a construcţiilor de 60% ar solicita finanţări de 265 de milioane de lei, în timp ce companiile cu un grad de finalizare mai mic au necesităţi financiare evaluate la circa 2 miliarde de lei.
Potrivit Elenei Bejenaru, sursele de finanţare vor fi căutate în bugetul de stat, cât şi la donatori externi, un posibil creditor fiind Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
„Mecanismele de intervenţie pe piaţa construcţiilor însă se mai discută, fie că este vorba de procurarea locuinţelor sau de creditare ipotecară", a mai precizat dna Bejenaru.
Totodată, Ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Teritoriului, Vladimir Baldovici, a afirmat că Guvernul nu poate aproba un program anticriză în condiţiile în care nu dispune de împuternicirile necesare. El a replicat că multe companii au afişat anterior preţuri exagerate, iar unele firme au activat fără a analiza bine situaţia din domeniul construcţiilor.
Vladimir Baldovici a mai spus că Executivul pregăteşte o hotărâre ce ar interzice constructorilor să îndrepte sursele financiare acumulate în avans de la cumpărători pentru alte obiecte decât cele pentru care ele au fost destinate. Asta, potrivit ministrului, deoarece unele firme au adunat surse în avans, pe care le-au utilizat ulterior pentru procurări de terenuri sau alte scopuri, iar acum au probleme cu construcţia blocurilor pentru care cumpărătorii au plătit deja o parte din bani.
Sectorul construcţiilor a scăzut, în primul trimestru, cu 41.3% faţă de aceeaşi perioadă din 2008, iar lucrările de construcţii noi s-a redus şi mai pronunţat, cu 48.1%, potrivit Biroului Naţional de Statistică. Organizaţiile de antrepriză au efectuat lucrări de construcţii-montaj în valoare de 599.7 mil. lei (în preţuri curente).
Lucrările în antrepriză au scăzut pe fundalul crizei, după o expansiune pronunţată în ultimii ani.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲