SUA SE AFLA INTR-O SITUATE ECONOMICA DE IMPAS.
adăugat 07 noiembrie 2011, 09:53, 11:53 la Economie • Articol publicat de Cornel Postolachi
Statele Unite ale Americii au nimerit intr-o situatie economica destul de dificila. Nici Republicanii, nici Democratii nu vor sa recurga la compromisuri in ceea ce priveste adoptarea bugetului de stat, ceea ce duce la cresterea necontrolata a datoriilor bugetare. Membrii Congresului cu referire la bugetul de stat, prognozeaza o crestere a datoriei bugetare de pana la 82% din PIB in urmatorii 10 ani, de doua ori mai mult decat in anul 2008 si cu toate acestea prognozele sunt facute pe baza unor rapoarte destul de optimiste si a unei rate de dobanda scazuta. Cresterea economica lenta si ratele de dobanda actuale ar putea duce la depasirea datoriei de 100% din PIB catre sfarsitul anului 2012 si la 150% din PIB in jurul anului 2030. Motivul principal al indatorarii SUA este imbatranirea rapida a populatiei, ceea ce duce la cresterea cheltuielilor pentru plata pensiilor si a programelor de sanatate publica. Majoritatea expertilor vad ca o iesire din aceasta situatie, diminuarea cheltuielilor sociale si majorarea impozitelor.
In timp ce, Barak Obama si restul Democratilor nu sunt de acord cu diminuarea indemnizatiilor sociale pe viitor, Republicanii impreuna cu, candidatul lor la presedinte, nu sustin majorarea impozitelor. Si drept rezultat SUA este pusa intr-o situatie destul de dificila: deficitul fiscal nu se diminueaza si ritmul de crestere al datoriilor bugetare este in crestere. Republicanii declara ferm ca, cresterea datoriilor poate fi stopata cu o simpla diminuare a cheltuielilor bugetare. Evident o diminuare a cheltuielilor bugetare n-ar strica, dar acesta este doar un singur pas spre obtinerea unui rezultat pozitiv. SUA are nevoie de niste masuri mult mai complexe, care sa contina si o diminuare a "cheltuielilor fiscale". Daca cheltuielile fiscale vor fi diminuate, deficitul bugetar va scadea cu 2% din PIB anual si drept urmare datoriile bugetare in anul 2021 se vor diminua cu 25% din PIB.
Republicanii refuza o astfel de strategie de diminuare a cheltuielilor bugetare deoarece aceasta abordare duce la cresterea impozitelor. In realitate asa si este, doar ca efectul economic prin diminuarea cheltuielilor fiscale nu se deosebeste prea mult de metoda diminuarii cheltuielilor din programele sociale. Republicanii au abordat o pozitie destul de ferma in ceea ce priveste strategia lor si sunt slabe sanse ca Democratii sa obtina de la ei vreun compromis.
Pozitiile ferme si de neschimbat ale Democratilor cat si a Republicanilor se explica prin viitoarele alegeri pentru Congres cat si prin alegerile prezidentiale ce urmeaza a fi in luna decembrie 2012. Practic, Republicanii var iesi cu un slogan "Noi nu vom diminua pensiile si ajutoarele sociale, acest lucru il vor face Democratii". Cel mai important lucru este ca nicio parte nu va permite dubla interpretare a lucrurilor inainte de alegeri si nu isi vor schimba pozitiile luate. Unica iesire din impas este dupa efectuarea alegerilor.
Blocarea economica existenta la acest moment in SUA este foarte periculoasa deoarece pietele financiare incep sa vada lucrurile foarte negativ si amanarea aprobarii reformelor duce la cresterea datoriilor bugetare. Si totusi am vrea sa credem ca situatia actuala va dura foarte putin si dupa revenirea stabilitatii, strategiile politice sa-si arate efectele.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲