Ţările sărace dau o lecţie economică celor bogate
adăugat 19 iulie 2010, 09:00, la Economie
Daca inainte de recesiune statele mai putin dezvoltate erau "oaia neagra" a lumii, pentru ca isi mentineau deficitele la un nivel iresponsabil, fara a reusi sa reduca gravele dezechilibre interne severe, astazi ierarhia s-a inversat, iar tarile bogate au devenit "noile tari sarace".
Aceasta situaie este confirmata de bilanturile comerciale. Cele din tarile cu putere economica medie afiseaza excedente mari, in timp ce Statele Unite, cea mai bogata tara din lume, continua sa bata toate recordurile negative in ceea ce priveste deficitul bugetar, scrie ziare.com.
FMI sustine ca, in tarile dezvoltate precum Statele Unite si Regatul Unit, raportul dintre deficit si produsul intern brut (PIB) a crescut cu 7,7 puncte. Adica de aproape doua ori mai mult decat in tarile care fac parte din mijlocul clasamentului mondial, unde raportul a crescut cu 4,2 puncte.
Tarile sarace au, de asemenea, suferinta lor, dar ele sunt mai mult ca sigure de ceea ce isi doresc: sa se imbogateasca.
Printre tarile care trebuie laudate cu privire la modul in care fac fata crizei se afla Grecia, care da semne de revenire economica, scrie Le Figaro.
La polul opus se afla tari precum Italia sau Portugalia. Datoria publica italiana a atins un nou record in luna mai, de 827,1 miliarde de euro. Potrivit estimarilor, aceasta ar trebui sa depaseasca 118% din PIB-ul anului 2010.
Raportul datorie/PIB si cel datorie/venituri in cazul Portugaliei au urcat rapid in ultimii doi ani, mentioneaza Anthony Thomas, analist al Moody's. "Deteriorarea a aparut ca urmare a masurilor anticriza introduse de guvern cand economia a intrat in recesiune", a spus el.
Uniunea Europeana atrage atentia ca un deficit bugetar excesiv au si tari precum Cipru, Finlanda, Danemarca si Bulgaria.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲