Timofti despre implicarea Preşedinţiei irlandeze a OSCE în soluţionarea conflictului transnistrean
adăugat 21 septembrie 2012, 09:35, la Integrare Europeană • Articol publicat de Octavian Balan
Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, s-a întîlnit la Reşedinţa de stat, cu ministrul de stat pentru Afaceri Europene al Irlandei, Lucinda Creighton.
Şeful statului a dat o apreciere înaltă activităţii Preşedinţiei irlandeze a OSCE în procesul de negocieri pentru soluţionarea conflictului transnistrean, în formatul 5+2. Nicolae Timofti s-a referit punctual la proiectele economice, sociale şi umanitare destinate apropierii populaţiei de pe cele două maluri ale Nistrului.
În acelaşi timp, Preşedintele Timofti a subliniat că rezolvarea acestui conflict îngheţat depinde de modul în care se va reuşi elucidarea motivului care a dus la declanşarea conflictului armat din 1992. Şeful statului consideră că acel motiv a fost unul politic, şi nu etnic, aşa cum încearcă să sugereze unele părţi interesate.
Preşedintele Timofti a arătat că forţele separatiste din stînga Nistrului sînt susţinute pe diferite căi de Federaţia Rusă, inclusiv prin menţinerea de către această ţară a armamentului şi trupelor sale pe teritoriul Republicii Moldova, ceea ce contravine angajamentelor pe care şi le-a asumat la summit-ul OSCE de la Istanbul, în 1999.
Nicolae Timofti a insistat ca în cadrul negocierilor în formatul 5+2 să se abordeze şi problema şcolilor cu predare în limba română din stînga Nistrului, a căror activitate a fost zădărnicită în repetate rînduri de miliţiile transnistrene.
Preşedintele a ţinut să precizeze că Republica Moldova îşi doreşte păstrarea şi impulsionarea relaţiilor prieteneşti tradiţionale cu Federaţia Rusă, astfel încît problemele existente să poată fi rezolvate în cadrul unui dialog bilateral deschis şi constructiv, în interesul ambelor părţi.
Lucinda Creighton a subliniat că în procesul de reglementare a conflictului transnistrean sînt importante cooperarea politică şi deschiderea părţilor. Oficialul irlandez a afirmat că experienţa ţării sale de soluţionare a conflictului din Irlanda de Nord poate fi preluată de Republica Moldova şi a amintit în context despre iniţiativa ţării sale ca negociatori şi reprezentanţi ai societăţii civile moldoveni să facă vizite de studiu în Irlanda pentru a acumula experienţă în acest sens.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲