TOP-ul partidelor care au cheltuit cei mai mulți bani în această campanie electorală
adăugat 14 iunie 2015, 08:11, la Economie • Articol publicat de Octavian Balan
Cheltuielile în campania electorală pentru alegerile locale din această vară s-au dublat. Dacă acum patru ani, cele 16 partide înscrise în cursă au cheltuit cumulative 36,9 milioane de lei, atunci în campania din acest scrutin, partidele au cheltuit 72,6 milioane de lei. În campania pentru alagerile locale din acest an s-au înscris 18 partide, deși aveau dreptul să participle 42 de partide, conform datelor Comisiei Electorale Centrale (CEC).
Cele mai multe cheltuieli le-a avut Partidul Democrat, la fel ca și în campania pentru alegerile din 2011. Acum patru ani, partidul cheltuia 13,2 milioane de lei pentru a atrage voturi, însă în campania din această vară, bugetul a crescut cu peste 10 milioane de lei, ajungând la 23,6 milioane de lei. Potrivit rapoartelor financiare prezentate la CEC, peste 70% din bani au fost cheltuiți pentru publicitate, în special la TV.
Pe locul doi se poziționează Partidul Socialiștilor, cu un buget de 14,5 milioane de lei , iar pe locul trei - Partidul Nostru, care a raportat cheltuieli de 11,5 milioane lei. Cele mai puține cheltuieli le-au avut Partidul Regiunilor din Moldova și Partidul Politic Partidul Verde Ecologist, care au raportat câte 16 mii lei, iar Partidul Popular Creștin Democrat nu a indicat cheltuieli.
De remarcat că Partidul Liberal și Partidul Liberal Democrat din Moldova și-au redus cheltuielile în această campanie. Dacă în scrutinul din 2011, PL cheltuia 4 milioane de lei, atunci în aceată campanie, partidul a raportat cheltuieli de aproape două ori mai puține - 2,8 milioane de lei. O situație similară se atestă și în cazul PLDM, formațiunea cheltuind cu 2 milioane de lei mai puțin, față de campania pentru alegerile locale din 2011.
Mai jos vedeți TOP-ul partidelor care au cheltuit cei mai mulți bani în această campanie electorală:
1. Partidul Democrat din Moldova - 23,6 milioane lei
2. Partidul Socialiștilor din Republica Moldova - 14,5 milioane lei
3. Partidul Politic Partidul Nostru - 11,5 milioane lei
4. Partidul Comuniștilor din Republica Moldova - 8,2 milioane lei
5. Partidul Liberal Democrat din Moldova - 6 milioane lei
6. Partidul Liberal - 2,8 milioane lei
7. Mișcarea Social-Politică Ravnopravie - 2,6 milioane lei
8. Blocul Electoral Platforma Populară Europeană din Moldova - Iurie Leancă - 2,2 milioane lei
9. Partidul Politic Casa Nostră - Moldova - 700 mii lei
10. Partidul Popular din Republica Moldova - 224 mii lei
11. Patrioții Moldovei - 82 mii lei
12. Partidul Național Liberal - 58 mii lei
13. Mișcarea Populară Antimafie - 51 mii lei
14. Blocul electoral Lista Poporului - 35mii lei
15. Partidul Politic Partidul Legii și Dreptății - 31mii lei
16. Partidul Regiunilor din Moldova - 16 mii lei
17. Partidul Politic Partidul Verde Ecologist - 16 mii lei
18. Partidul Popular Creștin Democrat - 0 lei
Potrivit hotărârii CEC, reieșind din noile modificări operate la Codul electoral, plafonul general al mijloacelor financiare se stabilește, având ca bază de calcul un coeficient înmulțit cu numărul de alegători din circumscripția electorală în care au loc alegerile.
Astfel, pentru acest scrutin, mărimea coeficientului a fost stabilit la valoarea de 20,86 lei. Conform datelor din Registrul de stat al alegătorilor, la situația din 24 aprilie 2015, numărul total de alegători incluși în listele electorale este de 2.840.029 de alegători.
Prin urmare, plafonul mijloacelor financiare pentru partidele politice, organizațiile social-politice, blocurile electorale înregistrate în calitate de concurenți electorali este de 59.243.005 lei, iar pentru candidații independenți plafonul se stabilește prin înmulțirea coeficientului în mărime de 20,86 lei la numărul de alegători din circumscripția electorală respectivă.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲