Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 ianuarie 2025, ora locală: 12:56

 

Topul celor mai bune 10 orase in care sa lucrezi in criza

adăugat 27 septembrie 2009, 21:28, la Economie

Bucurestiul, Clujul si Timisoara raman si in criza cele mai bune orase in care sa lucrezi, acestea fiind locurile pe care consultantii, recruiterii, oamenii de afaceri sau absolventii de MBA le-au nominalizat in topul preferintelor. Motivul? Ofera cele mai multe oportunitati de cariera si cele mai mari salarii. Deloc de neglijat, marile orase sunt si printre singurele in care inca se mai fac angajari.

Daca anul trecut salariile erau cele care dictau in momentul alegerii unui loc de munca, in prezent, inainte de a se gandi la nivelul salarial, angajatii prefera sa aiba in primul rand un loc de munca.

Criza nu a schimbat semnificativ clasamentul celor mai bune orase in care sa lucrezi. In continuare, clasamentul ar putea fi simplificat la Bucuresti versus restul tarii. Acesta este cel de-al doilea clasament al oraselor in functie de atractivitatea pentru angajati realizat de ZF. Si in topul de anul trecut, pe primele locuri s-au clasat Bucuresti, Cluj, Timisoara, Brasov si Sibiu.

Capitala ofera cele mai diversificate oportunitati de cariera, cele mai mari salarii si are cea mai scazuta rata a somajului - 1,9%. Mai mult decat atat, peste 90% din multinationalele prezente in Romania au sediul in Bucuresti. Orase precum Brasov, Sibiu, Constanta, Iasi, Ploiesti sau Arad ocupa locuri mai putin privilegiate in clasamentul facut de oamenii de afaceri, intrucat nu ofera perspective de business si nici nu se pot compara cu Cluj-Napoca sau cu Timisoara in ceea ce priveste nivelul investitiilor straine atrase.

Persinaru, Xerox: Bucuresti sau Cluj

Daca ar fi un simplu angajat, tot in Bucuresti sau in Cluj ar alege sa lucreze si Marius Persinaru, vicepresedinte operational in cadrul Xerox, functie din care coordoneaza operatiunile grupului din aproximativ 100 de tari, cu business cumulat de 1,5 miliarde de dolari. Motivul? In aceste orase exista o infrastructura "cat de cat" dezvoltata si exista posibilitatea de crestere a afacerilor.

"Daca ar fi sa aleg alte orase in care sa lucrez in afara de acestea doua, m-as orienta spre zona Iasiului si a Bacaului, pentru ca acolo e posibil sa existe la un moment dat potential de dezvoltare a businessului", sustine Persinaru, 45 de ani, care lucreaza de zece ani in cadrul Xerox, fiind unul dintre cei mai cunoscuti si mai longevivi manageri din industria IT locala.

Putini executivi de pe piata locala si-ar dori insa sa lucreze in zona Moldovei, chiar daca s-au nascut acolo, pentru ca salariile sunt mai mici, nu au fost facute prea multe investitii straine in zona, iar oportunitatile de cariera nu sunt foarte multe.

"Bucurestiul este de departe orasul cu cel mai mare potential de dezvoltare profesionala, in primul rand pentru ca este de sapte - opt ori mai mare decat orice alt oras si pentru ca toate companiile mari au sediul aici", spune Marius Stefan, directorul general al companiei de inchirieri de masini Autonom Rent a Car, cu afaceri de 2,7 mil. euro si cu 23 de sucursale pe piata locala.

Marius Stefan, nascut in Piatra-Neamt, pune pe locul doi in topul oraselor in care ar lucra Timisoara, pentru ca acolo exista standarde de viata mai bune, dar si pentru ca a avut rezultate de business incurajatoare.

"Timisoara are un potential de dezvoltare mai mare decat Clujul, cel putin pe piata de rent a car, pentru ca veniturile din inchirierile de masini din Timisoara au fost cu 50% mai mari decat cele din Cluj", a mai spus Stefan, care este si absolvent al unui program de MBA in SUA.

Orasele din vest sunt preferate de absolventii de MBA

Absolventii programelor de MBA, de pe piata locala sau din strainatate, ar alege, dupa Bucuresti, sa lucreze in orasele din vestul tarii din varii motive: fie vor o viata mai linistita, la standarde ridicate, fie se uita spre potentialul pietelor din vestul Europei.

"Standardele de trai sunt mai ridicate in Bucuresti, in Cluj si in Timisoara decat in restul tarii. Un alt motiv pentru care mi-as dori sa lucrez in Capitala il reprezinta oportunitatile de cariera, pentru ca aici se afla sediile multinationalelor, dar nu trebuie ignorat faptul ca si Timisoara are multe sedii importante de business", spune Tereza Valcan, managing director al Civitas Global Romania, care a absolvit vara aceasta programul EMBA al WU Executive Academy, cel mai scump program de EMBA de pe piata locala, care costa 35.000 de euro. Tereza a locuit timp de zece ani in SUA, dar a preferat sa se intoarca in Bucuresti pentru oportunitatile de dezvoltare pe care le ofera piata locala.

Si Alexandru Fotescu, care urmeaza in prezent cursurile programului de MBA din cadrul University of Wales, crede ca deschiderea spre pietele din vest ar putea fi unul din criteriile care l-ar determina sa lucreze in alt oras decat Bucurestiul.

"Daca ar fi sa-mi deschid o afacere, mi-as infiinta o firma de servicii in zona Banatului sau a Transilvaniei, cu o reprezentanta la Bucuresti. Ca tanar care nu a mostenit nicio afacere de familie, optiunile antreprenoriale si posibilitatea inovatiei se pot face mai bine intr-un loc cu expunere spre mediul international de business, cum este zona de vest", sustine Fotescu, care a obtinut o licenta in muzica la Paris, a absolvit un program de Master of Arts in muzica in SUA si un MA in studii europene la Bruxelles. De asemenea, el a urmat cursuri postuniversitare internationale la Berlin si relatii internationale la Institutul Diplomatic Roman.

In vestul tarii insa, cel mai bine dezvoltate din punct de vedere economic sunt resedintele de judet, care se bucura de prezenta mai multor companii cu capital strain. De aceea, orasele mici din provincie, chiar si cele din vest, nu ofera prea multe perspective de cariera, pentru ca, practic, nu exista locuri de munca vacante.

"Un studiu recent realizat la nivel de zona arata ca in orasele cu un numar de locuitori mai mic de 50.000 sunt prezente in jur de trei - patru companii mari care concentreaza peste 50% din populatia activa a zonei", spune Bogdan Toth, general manager al companiei de consultanta in management HR4U din Timisoara. In opinia sa, orasele din vestul tarii care ofera oportunitati de dezvoltare profesionala sunt Timisoara, Arad, Oradea, Lugoj, Caransebes si Chisinau Cris.

Clujul, pe urmele Capitalei

Cu un numar mediu de salariati de aproape 200.000, de aproape cinci ori mai putini decat in Bucuresti, Clujul este unul dintre cele mai mari orase ale tarii si unul dintre cele mai importante centre de IT si servicii financiare din tara. Companii ca Nokia, Linde Group sau Emerson detin sau intentioneaza sa deschida facilitati de productie aici. "Zona s-a dezvoltat foarte mult, iar diferentele de salarizare sunt mai echilibrate decat in Bucuresti, unde ajung pana la 100% intre cel mai mic si cel mai mare salariu oferit de o companie", sustine Ovidiu Vilceanu, managing partner in cadrul companiei Sales Consulting din Cluj, care ofera servicii de recrutare, training si consultanta in resurse umane.

Potrivit estimarilor din iunie ale Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), salariul mediu net obtinut de un angajat din Capitala a ajuns in acest an la 436 de euro. Cu aproape 100 de euro mai putin a castigat insa un angajat din Cluj, unde salariile medii nete sunt de 341 euro. Desi Bucurestiul ofera cele mai mari salarii, exista destul de multe oportunitati de cariera si in Cluj.

"Una din industriile care s-au dezvoltat foarte mult in ultimii doi ani in Cluj este BPO-ul (Business Process Outsourcing - centre de servicii de suport - n.r.), pentru care facem si acum recrutari si care se afla in plina expansiune. In plus, in Capitala se fac multe replacementuri la nivel de management, pentru ca se cauta oameni mai buni si mai ieftini", a mai spus Vilceanu, a carui companie are birouri regionale in Bucuresti si in Arad.

Furnizorul de servicii Genpact a deschis un sediu de servicii la Cluj, care ar urma sa ajunga la cateva sute de angajati.

In zona centrala a tarii s-ar intoarce sa lucreze si Silviu Bian, presedintele Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) daca ar fi un simplu angajat.

"As lucra oriunde in tara, numai sa existe munca serioasa si perseverenta. Eu lucrez in Bucuresti de cinci ani pentru ca am functie de demnitar, insa intentionez sa ma intorc inapoi in Alba", a precizat seful ANOFM.

De ce sa lucrezi in alt oras?

In momentul alegerii unui loc de munca in alt oras decat cel natal, trebuie luate in considerare mai multe criterii, insa salariul ramane printre cele mai importante.

"Viata in Capitala cu un salariu mare costa mai mult decat viata in provincie, chiar daca acolo ai un salariu mai mic", spune Fotescu.

Cu toate acestea, tinerii nu mai cauta doar salarii mari atunci cand se hotarasc sa se mute, ci vor oportunitati de cariera si isi aleg cu atentie locul in care vor lucra pentru ca orasele mari sunt, in general, cele care atrag cei mai multi investitori. O conditie necesara insa se impune: salariul trebuie sa acopere costurile cu chiria, transportul si intretinerea.

"Candidatii tineri si necasatoriti sunt mai mobili si mai deschisi catre mutare, pe perioade mai lungi de timp. Cei mai in varsta prefera sa stea mai aproape de casa, avand si indatoriri familiale extinse. Cei care si-au intemeiat de curand o familie sunt mai stabili, pentru ca apoi sa devina interesati de mutare, dar pe durate clar determinate de timp", sustine Sorin Faur, HR services director in cadrul companiei de audit si consultanta BDO Romania.

Pe de alta parte, criterii precum calificarea, situatia familiala sau distanta fata de casa sunt extrem de importante la alegerea unui nou loc de munca. "Nu se poate face oriunde marinarie, minerit, metalurgie, constructii navale sau de avioane, dar se poate face oriunde contabilitate, comert, IT, resurse umane sau inginerie", a mai spus Faur.

Totusi, specialistii spun ca este preferabil, ca viitor om de afaceri, sa lucrezi in orase mari, care au o infrastructura buna si care ofera mai multe oportunitati de cariera, beneficii salariale si prestigiu.

"Bucurestiul este si va ramane orasul cu cele mai mari salarii si cu cele mai multe oportunitati de afaceri, avand in vedere dimensiunile sale si statutul de Capitala", spune Iuliana Badea, sales manager al firmei de recrutare Lugera & Makler.

Cum schimba investitorii viata angajatilor din Dolj si Prahova

Investitiile facute de angajatorii straini in judete precum Dolj sau Prahova vor atrage si multi candidati care vor dori sa se dezvolte in multinationale, indiferent de dimensiunea orasului sau a localitatii in care se afla.

"Investitia Ford de la Craiova poate sa impulsioneze foarte mult mediul de afaceri local, iar necesitatea unui numar mare de angajati va duce in viitor si la cresterea salariului mediu al zonei", a mai spus Badea. Potrivit datelor Comisiei Nationale de Prognoza, salariul mediu net obtinut de un angajat din judetul Dolj este de 316 euro, cu 120 de euro mai mic decat cel obtinut, in medie, de un salariat din Capitala.

"Oportunitati de afaceri vor oferi insa si localitati precum Urlati sau Dragomiresti, zone complet ignorate pana la investitiile facute de Procter & Gamble si Pepsi", a mai spus Badea

P&G, cel mai mare producator local de bunuri de larg consum nealimentare, construieste in acest moment o fabrica de sampoane la Urlati (judetul Prahova), care va fi cea mai mare unitate de acest tip a companiei, pentru care va face 150 de noi angajari. Si Pepsi Americas, al doilea producator mondial al bauturilor Pepsi, a inaugurat recent o fabrica in localitatea Dragomiresti (judetul Ilfov).

In ce domenii se mai fac recrutari

Peste 900 de joburi pentru absolventii de facultate din toata tara a fost oferta angajatorilor care au participat saptamana trecuta la Bursa locurilor de munca pentru absolventi organizata la nivel national, potrivit datelor ANOFM. Domeniile in care se mai fac recrutari sunt: activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, activitati de servicii privind forta de munca, arhitectura si inginerie sau intermdieri financiare.

"In continuare se fac angajari in industria farmaceutica, in retail si in IT", a mai spus Badea. Numai in Capitala numarul de noi angajari din retail ar putea ajunge la 1.700 de persoane in acest an, dupa ce patru mari jucatori (Inditex, Cora, Real si Selgros - n.r.) au anuntat ca vor face recrutari pentru noile magazine deschise. De altfel, in Bucuresti s-a inregistrat cea mai mica rata a somajului, de 1,9% in luna august. La nivel national, rata somajului a ajuns la 6,6% la finele lunii trecute, cu un numar de peste 600.000 de someri.

"Un caz interesant este cel al vanzarilor si serviciilor adiacente, unde exista oferte de locuri de munca, dar nu si un interes pe masura, deoarece in acest domeniu veniturile sunt direct legate de realizari. Astazi este foarte greu sa vinzi si sa realizezi targeturile stabilite", a mai spus Faur.

Nu acelasi lucru se poate spune si despre cei din vestul tarii care vaneaza o pozitie in domeniul vanzarilor, care este foarte dinamic. "La o pozitie de area sales manager, in 2008 aveam in jur de 30 de candidati eligibili, insa acum numarul lor a ajuns la 100 - 130", a precizat Toth.

Autor: Adelina Mihai
Sursa: www.zf.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult

randat în 	0.0788 secunde