Transnistria a găsit țap ispășitor pentru blocajul economic de care suferă
adăugat 29 mai 2015, 10:33, la Integrare Europeană • Articol publicat de Octavian Balan
Pentru a câștiga adepți, cei din stânga Nistrului sunt în stare să calce chiar și pe cadavre. Organizațiile „ non-guvernamentale” cât și presa de la Tiraspol țintesc spre a schimba atenția opiniei publice de la problemele economice destul de grave în sfera politicii externe, astfel creând agitație care ar putea culmina cu un război.
Astfel, mai multe organizații publice din Transnistria i-au cerut președintelui rus, Vladimir Putin, să-i ia sub mâna lui, oferindu-le protecția necesară în cazul unor amenințări externe: „Cerem protecție de la Vladimir Putin în cazul în care ar apărea o amenințare asupra Transnistriei, el fiind cel care ne poate garanta pacea pe teritoriul nistrean”, a declarat președintele Uniunii Naționale a Femeilor din regiunea transnistreană, Tatiana Dolyșneaya.
Reacțiile organizațiilor publice vin după ce Ucraina a denunțat mai multe acorduri bilaterale cu Rusia, inclusiv cel de cooperare în domeniul militar, care permitea aprovizionarea trupelor ruse dislocate în stânga Nistrului. Ba mai mult, Evghenii Șevciuk, liderul transnistrean , acuză Chișinăul și Kievul de blocajul economic de care suferă. Acesta a pus întreaga responsabilitate pentru „regresul economic al Transnistriei” pe spatele autorităților moldovene, argumentând în felul caracteristic: „În 2014, partenerii noștri din Republica Moldova au intensificat blocada sistemului bancar și a transportului de mărfuri. Aceste acțiuni, care nu se regăsesc în niciun document, provoacă daune grave pentru economia transnistreană și afectează bunăstarea cetățenilor noștri”.
După ce autoritățile de la Chișinău au refuzat prelungirea licențelor de activitate a mai multor întreprinderi din stânga Nistrului, așa-zisul comitet de anchetă de la Tiraspol a pornit un dosar penal și cheamă la audieri oficiali de la Chișinău în calitate de martori, dar, în același timp, nu precizează cine ar trebui să se prezinte. Moldova a refuzat să prelungească licența unuia dintre cei mai mari producători de băuturi alcoolice din regiunea transnistreană „Buket Moldavii”, înaintând cerințe suplimentare pentru prelungirea licenței de import de materii prime și pentru cea de producere a băuturilor alcoolice.
Ministrul finanțelor din Transnistria, Elena Ghirjul, a adus la cunoștință administrației centrale al statului autoproclamat că acumulările la bugetul regiunii au scăzut de la începutul anului cu peste 55 % față de perioada corespunzătoare a anului trecut, adăugând că au fost luni în care acumulările au scăzut chiar și cu 70 %. Anume din această cauză doar jumătate din salariile pentru luna aprilie , reduse cu 30 %, au fost achitate până la momentul actual.
Problemele economice ale Transnistriei s-au accentuat în momentul în care Rusia a refuzat să le mai trimită bani, iar de la 1 ianuarie 2015, adaosul de 100 de ruble transnistrene, pe care îi primeau de la ruși pensionarii, a fost înjumătățit. Din acesta și alte motive, regiunea este foarte vulnerabilă la șocurile venite din exterior, fapt ce s-a agravat odată cu înrăutățirea situației economice din Ucraina și Rusia, dar și respingerea Acordului de Asociere semnat de Republica Moldova cu UE.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲