Transnistria nu mai primește finanțare din Rusia. Ucraina anunță sfârșitului proiectului transnistrean
adăugat 29 mai 2015, 07:05, la Economie • Articol publicat de Octavian Balan
Autoritățile separatiste de la Tiraspol se confruntă cu o criză economică profundă şi se îndreaptă cu paşi repezi către faliment dacă Moscova nu îşi va relua sprijinul. Veniturile oamenilor de rând au fost micșorate la maxim, exporturile Transnistriei au scăzut din cauza conflictului din Ucraina, astfel, regiunea a devenit extrem de vulnerabilă.
Recent, Ucraina a denunțat mai multe acorduri bilaterale încheiata anterior cu Rusia, printre care acorduri legate de export, import și acorduri militare. Începând cu 16 mai, anul curent, Odessa a luat mai multe măsuri privind regiunea transnistreană, au fost închise pentru mărfurile accizabile două puncte de trecere dintre Ucraina și republica separatistă, astfel importul de produse accizabile din Ucraina fiind interzise. Potrivit experților, această decizie va aduce un deficit de 20 de milioane de dolari SUA în bugetul regiunii. Specialiștii estimează această situație ca fiind una favorabilă pentru Chișinău și Kiev, deoarece atât Moscova cât și Tiraspolul nu mai pot dezminți criza care se aprofundează în raioanele de est ale Moldovei.
În prezent, Kiev-ul deține un control deplin asupra circulației persoanelor cu cetățenie nedeterminată, adică transnistreană, cetățenie care nu este recunoscută decât de Rusia. Totodată, Ucraina poate închide toate fluxurile ilicite in teritoriul, aceste fluxuri ilicite formează cea mai mare parte a economiei regiunii.
Tiraspolul, anunță că ar putea stopa tranzitul rutier și feroviar, însă aceasta riscă în general să nu-și mai poată rezolva problemele. De menționat că Ucraina are un număr de coridoare de transport alternativ cu Moldova, iar o eventuală blocada de transport organizată de Tiraspol, în general ar paraliza Transnistria.
După cum menționam, Rada Supremă de la Kiev a denunțat cinci acorduri bilaterale între Ucraina și Rusia inclusiv Acordul care prevedea transportul echipamentului militar şi alte bunuri pentru fosta Armată a 14-a, dislocată în regiunea transnistreană, astfel militarii ruși din raioanele de est ale Republicii Moldova nu mai putea tranzita teritoriul Ucrainei. Acordul privind cooperarea în domeniul militar între Ucraina şi Rusia a fost semnat la Soci, în data de 25 noiembrie 1995, şi ratificat în parlamentul de la Kiev peste aproape 7 ani, în 10 ianuarie 2002.
Potrivit presei din Rusia, reprezentanții a 66 de ONG-uri din stânga Nistrului s-au întrunit la Tiraspol unde au decis să solicite protecție din partea liderului de la Kremlin în caz de necesitate. „Din numele societății civile din regiunea transnistreană ne adresăm președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin cu rugămintea ca în cazul în care vor apărea careva amenințări la capitolul securității regiunii, în calitate de garant al păcii în stânga Nistrului, ca parte în procesul de negocieri să ia toate măsurile politice, diplomatice, economice și sancțiuni sau de altă natură”, a declarat președintele Organizației de Femei din regiunea transnistreană Tatiana Dolișneaea.
De partea cealaltă a baricadei, Kremlinul declară că nu a primit nicio solicitare de protejare a societăţii civile din Transnistria. Declarațiile fiind făcute de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care susține că a citit din presă despre intenția celor 66 de ONG-uri transnistrene de a solicita protecţie din partea preşedintelui rus, Vladimir Putin. „Eu, la rândul meu, am citit această ştire astăzi (marţi) dimineaţă, dar, din păcate, nu sunt la curent cu vreo solicitare concretă”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Deputații ruși stau fermi pe poziții și spun că Federația Rusă nu va abandona niciodată regiunea transnistreană chiar dacă Rada de la Kiev a denunțat mai multe acorduri bilaterale. „Acum trebuie să ne gândim să analizăm cum să acționăm. Noi nu trebuie să abandonăm Moldova și regiunea transnistreană”, a menționat președintele Comitetului pentru Apărare din Duma de Stat a Rusiei, Vladimir Komoiedov.
Săptămâna trecută, Chişinăul a refuzat să prelungească licenţa producătorului transnistrean de băuturi alcoolice Buket Moldavii. Suplimentar, Republica Moldova a cerut întreprinderilor din Transnistria să respecte mai multe cerinţe obligatorii pentru a putea vinde în dreapta Nistrului. Drept reacţie, regimul separatist a mărit taxele vamale pentru produsele lactate ce vin din Moldova, dar şi din Ucraina, sperând să îi ajute pe producătorii locali.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲