Trecerea la euro ar constitui o soluţie pentru ţările din Europa de Est
adăugat 07 aprilie 2009, 09:27, la Economie
Riscurile la care se supun economiile statelor din Europa ca urmare a efectelor crizei financiar-economice mondiale ar putea fi depăşite prin trecerea statelor Uniunii Europene, precum şi a celor din Europa Centrală şi de Est, la moneda unică europeană. Constatarea aparţine experţilor Fondului Monetar Internaţional şi se conţine într-un raport confidenţial al fondului, din care Financial Times publică mai multe fragmente.FMI prognozează o contracţie economică în regiune, care include Turcia, ţările din fostul bloc sovietic, dar fără CSI. În anul curent, potrivit pronosticurilor, produsul intern brut în ţările de referinţă se va micşora cu 2,5 la sută.
Fără trecerea la euro, se arată în documentul citat de Fiancial Times, rezolvarea problemelor privind acumularea de datorii în valută străină ar necesita o reducere masivă a cheltuielilor. Trecerea la euro ar fi cea mai benefică pentru ţările din Uniunea Europeană, în special, în ceea ce priveşte rezolvarea problemelor legate de acumularea de datorii în valută străină, eliminarea incertitudinilor şi restabilirea încrederii.
Adoptarea euro ar permite evitarea acumulării datoriilor în valută străină
Experţii FMI consideră că fără trecerea la euro, rezolvarea problemelor privind acumularea de datorii în valută străină ar necesita o reducere masivă a cheltuielilor, lucru nedorit de clasa politică.
În document se mai arată că regiunea ar trebui să extindă termenul de plată al unor datorii externe, în mărime de 413 miliarde USD, cu scadenţa în 2009, şi să finanţeze deficite de cont curent de 84 miliarde USD.
Suma banilor pe care statele din Europa care se confruntă cu insuficienţă de resurse financiare intenţionează să o obţină de la FMI, Uniunea Europeană şi alte surse de finanţare constituie 123 miliarde USD. Cea mai acută necesitate de bani se atestă în România (34 miliarde USD), Turcia (40 miliarde USD) şi Polonia (59 miliarde USD).
În ultimele şase luni, FMI a încheiat acorduri în valoare totală de peste 60 miliarde USD cu mai multe state din regiune. Ungaria, Letonia, România, Serbia şi Ucraina au beneficiat până acum de aceste fonduri. Criza mondială a determinat dorinţa mai multor state din Uniunea Europeană să adopte moneda unică, utilizată în prezent de 16 state, datorită stabilităţii valutare pe care o oferă.
Băncile occidentale care activează în Europa de Est ar putea pierde 160 miliarde USD
Cota creditelor problematice în băncile care activează în regiune ar putea ajunge la 20 la sută, fapt ce ar însemna pierderi de circa 160 miliarde USD. În pofida faptului că liderii G-20 au calificat drept succes rezultatele recentului summit, provocările pentru Europa de Est sunt destul de mari. În special, din cauza reducerii creşterii PIB suferă Ucraina şi Letonia, ţări care au apelat deja la ajutorul FMI. Imediat după declanşarea crizei financiare internaţionale, a apărut riscul ca mai multe ţări să intre în incapacitate de plată. FMI s-a declarat disponibil de a ajuta ţările care se confruntă cu astfel de probleme. Numai în luna noiembrie a anului trecut, FMI a acordat Ucrainei un credit în mărime de 16,5 miliarde USD, Ungariei - 25,1 miliarde USD, Pakistanului - 7,6 miliarde USD, Turciei - 19 miliarde USD. De asemenea, de ajutor din partea fondului au beneficiat Letonia, Armenia, Islanda, Belarus şi Serbia. În luna martie a anului curent au fost negociate condiţiile de acordare a unui credit în mărime de 20 miliarde euro României.
Financial Times precizează că raportul FMI a fost pregătit pentru a preveni un eventual eşec al campaniei demarate de fond, Banca Mondială şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pentru sprijinirea strategiilor anticriză.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲