UE fixează norma, România detaliază
adăugat 02 martie 2010, 00:12, la Integrare Europeană
Mulţi dintre solicitanţii de permis de mic trafic de frontieră au aflat abia ieri, la Consulatul României, că pentru a obţine mult râvnitul document nu este suficient să prezinte buletinul de identitate cu fişa de însoţire ce atestă domicilierea în zona de frontieră. Prezentarea unor documente ce ar dovedi că au motive întemeiate pentru trecerea frecventă a graniţei nu este o invenţie a României, ci o cerinţă a Uniunii Europene. Totuşi, Bruxellesul nu specifică şi care sunt aceste documente...
Condiţia respectivă, la fel ca şi celelalte cerinţe stipulate în Acordul de mic trafic de frontieră, semnat de România şi R. Moldova, reproduce prevederile Regulamentului UE referitoare la stabilirea normelor privind micul trafic de frontieră, din 20 decembrie 2006. Lista „motivelor întemeiate” a fost stabilită în cadrul negocierilor dintre guvernele de la Bucureşti şi Chişinău şi este fixată în anexa nr. 2 a Acordului. Acolo nu este indicată însă şi lista documentelor ce confirmă „motivele întemeiate”, aceasta fiind stabilită ulterior de partea română.
Aceleaşi reguli sunt valabile şi pentru alte ţări non-UE care au semnat ori sunt pe cale de a semna acorduri cu privire la micul trafic de frontieră cu state membre ale UE. Un asemenea acord, între Ucraina şi Polonia, funcţionează de la 1 iulie 2009. Condiţiile de obţinere a permisului sunt similare celor aplicabile cetăţenilor RM de către România. Ucrainenii, la fel, trebuie să demonstreze, cu documente, că au nevoie să meargă frecvent în Polonia, printre motivele întemeiate fiind „relaţii de familie”, „activitate antreprenorială”, „scopuri culturale”, „vizitarea mormintelor” etc. Spre deosebire de vecinii din Est, care achită pentru permis 20 de euro, cetăţenii moldoveni sunt scutiţi de plată, la fel ca şi de taxa pentru obţinerea vizei româneşti.
De asemenea, moldovenii pot obţine permisul de mic trafic dacă locuiesc legal în zona de frontieră cel puţin un an, în timp ce în cazul ucrainenilor perioada este de trei ani. Potrivit presei din Ucraina, acordul de mic trafic de frontieră cu Polonia funcţionează bine, însă previziunile privind numărul de solicitanţi de permis nu s-au adeverit. În prima jumătate de an au obţinut permise peste 35 mii de ucraineni din totalul celor circa 1,5 milioane care au formal acest drept. Presa mai scrie că procentul refuzurilor este de numai unu la sută. Ucraina are acorduri similare cu Ungaria şi Slovacia, urmând să semneze şi cu România.
Acordul de mic trafic la frontiera a fost semnat pe 13 noiembrie de către prim-ministrul moldovean, Vlad Filat, şi premierul român, Emil Boc. Textul integral al Acordului poate fi accesat pe site-ul Ministerului de Externe la www.mfa.gov.md.
P.S. daca sunt tigani in Romania nu inseamna cas tigani toti,daca sunt rusi in Moldova nu inseamna cas rusi toti,deci daca sunt prosti in Ro sau MD nu inseamna cas prosti toti
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲