Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

22 decembrie 2024, ora locală: 09:15

 

"UE să fie mai prezentă în vecinătatea sa estică"

adăugat 10 aprilie 2010, 10:00, la Integrare Europeană

UE să fie mai prezentă în vecinătatea sa estică

Preşedintele PE, fostul premier al Poloniei, Jerzy Buzek, începe, în 11 aprilie, o vizită în România. Cu acest prilej, ne-a acordat un interviu în care pledează pentru o integrare europeană mai puternică a fostelor state comuniste dar şi pentru o prezenţă mai viguroasă a UE în vecinătatea estică a UE, inclusiv în Moldova.

 

La douăzeci de ani de la căderea comunismului sunteţi receptat drept un simbol al unificării dintre estul şi vestul Europei. Cu ce vă ocupaţi în 1989?

Când a căzut Zidul Berlinului, cancelarul vest-german Helmuth Kohl a vizitat Polonia, deoarece noi aveam deja un guvern necomunist. Pentru Polonia, momentul crucial a venit pe 4 iunie 1989, cu aproape şase luni înaintea căderii Zidului Berlinului. Pe 4 iunie au fost alegerile câştigate de „Solidaritatea". Ce s-a întâmplat în Polonia a fost doar o parte dintr-un întreg lanţ de evenimente. Acea victorie a fost uriaşă pentru „Solidaritatea", însă noi continuam să fim înconjuraţi de ţări cu guverne comuniste, aflate sub influenţa Uniunii Sovietice. De altfel, şi noi am avut trupe sovietice pe teritoriul ţării. Ca urmare a acelui triumf în alegeri, mi-am spus „Perfect. Aceasta este o ţară măreaţă. Acum pot să mă întorc la profesia mea". Şi m-am întors să lucrez la Institutul de Chimie din Silezia. Chiar nu vroiam să continuu în politică pentru că eram fascinat de ideea de a mă întoarce în Universitate.

După căderea comunismului, atât Polonia cât şi România au urmărit două scopuri clare: integrarea în NATO şi UE. Astăzi că am atins aceste obiective, care ar trebui să fie scopul politic imediat?

Aşa este, visul nostru de a ne reîntoarce în marea familie europeană astăzi este o realitate. Acesta este însă doar începutul. Trebuie să urmărim o integrare completă, pentru a construi şi consolida acelaşi sistem al bunăstării pentru toţi cetăţenii europeni. Trebuie să ne implicăm şi să aducem propria noastră contribuţie, atât din punctul de vedere al ideilor cât şi al soluţiilor, la această fantastică construcţie europeană. Acum împărtăşim aceeaşi responsabilitate faţă de viitorul continentului. Vechea şi Noua Europă nu mai există. Aceasta este Europa! Noi am dori-o modernă şi puternică şi am dori şi ca cetăţenii ei să o vadă în acelaşi mod. Dorim o economie puternică, locuri de muncă durabile, securitate şi un mediu sănătos pentru generaţiile viitoare.

Zidul Berlinului a căzut, însă ce se întâmplă cu „zidul" din mintea noastră?

În urmă cu 20 de ani, jumătate din continentul european era o închisoare. În 1989, 100 de milioane de persoane au scăpat din acea închisoare. Acei oameni, adevăraţi eroi, ce au distrus zidurile în urmă cu două decenii sunt adevăraţii eliberatori ai Europei. Ei ne-au readus mândria de a fi europeni.

Cu numai câteva zile înainte de a fi ales preşedinte al Parlamentului European, spuneaţi că cea mai importantă provocare a preşedenţiei dumneavoastră ar fi apropierea instituţiilor europene de cetăţenii europeni. Care credeţi că este antidotul pentru faptul că mulţi dintre cetăţenii europeni consideră nu doar Parlamentul European, dar chiar UE, ca întreg, o adunătură de birocraţi?

Una dintre priorităţile mele ca Preşedinte este să fac dezbaterile din Parlament mai intense. De aceea am introdus acea oră în care preşedintele Comisiei Europene vine şi răspunde la chestiuni de interes major. Fiecare parlamentar european, ce reprezintă cetăţeni europeni, îi poate pune domnului Barroso, o întrebare. La sfârşitul fiecărei dezbateri avem acum procedura „faţă în faţă" (Catch the eye), unde membrii Parlamentului îşi pot spune părerile pe subiectele zilei. Aş vrea să fac plenarele PE mai interesante şi mai deschise către media. În prezent lucrăm la noi moduri practice prin care să îmbunătăţim comunicarea cu cetăţenii europeni. După cum ştiţi, întâlnirile din comisii pot fi văzute acum pe internet în timp real. Am avut un succes imens cu audierile comisarilor propuşi. Acestea au fost urmărite în direct, pe internet, pe întreg continentul european. Cetăţenii trebuie să ştie cum se dezbate legislaţia europeană, cum sunt aduse amendamente şi cum se votează. Din acest punct de vedere, Parlamentul este total transparent. Pe lângă canalele de comunicare clasice, de curând am început să folosesc cele mai moderne reţele de socializare. Sunt deja pe Facebook şi Twitter şi invit pe toată lumea să mă urmărească acolo. Intenţionez să aduc tinerii mai aproape de UE iar aceste canale de comunicare sunt foarte utile.

Casa Albă a anunţat că Barack Obama nu intenţionează să participe la sumitul UE-SUA ce urma să aibă loc în mai, în Spania. În schimb, domnul Obama a vizitat în luna martie state precum Indonezia, Australia sau Guam. Unii susţin că acest refuz ar reprezenta o palmă dată diplomaţiei europene. Dumneavoastră cum vedeţi acest refuz?

Din nefercire, sumitul a fost amânat. Personal cred că trebuie să continuăm să adâncim legăturile transatlantice. Voi merge într-o vizită oficială la Washington la sfârşitul acestei luni. Contactele mele regulate cu politicienii de la Washington demonstrează un interes major şi din partea lor, pentru relaţia dintre UE şi Statele Unite. Cred că trebuie să folosim relaţia transatlantică pentru a schimba modul în care funţionează guvernarea globală. Statele Unite şi Europa pot şi trebuie să adopte un rol de conducere în definirea principiilor şi structurilor acestei noi lumi multipolare. În domeniul parlamentar, trebuie să dezvoltăm relaţiile dintre Parlamentul European şi ambele camere ale Congresului american - către ceva mult mai ambiţios decât este în prezent. De altfel, Parlamentul European a cerut înfiinţarea unei Adunări Parlamentare Transatlantice, după modelul Adunării Parlamentare a NATO, din urmă cu 50 de ani.

În decembrie 2009 aţi vorbit despre necesitatea creării unei „Comunităţi Energetice Europene", după modelul „Comunităţii Oţelului şi Cărbunelui". Din nefericire, multe state europene semnează contracte bilaterale cu Rusia, ce ameninţă abilitatea UE de a negocia. Nu credeţi că deja este prea târziu?

Va fi prea târziu dacă nu începem să constuim acum. Dependenţa energetică europeană continuă să crească - va atinge 67% în 2030, de la 14% în prezent. În 20 de ani vom importa 95% din petrolul şi 84% din gazele naturale pe care le vom consuma. Este clar că, orice s-ar întâmpla, va trebui să continuăm să diversificăm sursele de energie. Am argumentat întotdeauna în favoarea „metodei Comunităţii". Cred că energia este exemplul clar unde o strategie europeană şi o soluţie comună europeană au cu adevărat sens. O comunitate împărtăşeşte anumite valori, obiceiuri. Este o societate bazată pe încredere. Avem nevoie de această încredere dacă vorbim despre luarea unor decizii în comun, în domenii precum investiţiile. Trebuie să avem încredere că solidaritatea va exista nu doar când lucrurile merg bine, dar mai ales când ele merg mai puţin bine - când avem de înfruntat o criză. Pentru început, am putea crea un grup care cumpără gaze naturale şi petrol. Acesta va vorbi cu o voce comună lumii exterioare. Statele care sunt membre vor putea negocia în comun contractele de aprovizionare şi vor avea parte de o suficient petrol sau gaze naturale. Acest consorţiu va începe să construiască o infrastructură de transport dar şi infrastructură necesară stocării hidrocarburilor. În al doilea rând, ar trebui să încurajăm integrarea regională, în rândul statelor membre, pentru a crea reţele de energie inter-conectate.

Care credeţi că ar trebui să fie rolul Parteneriatului estic, în contextul noilor guverne de la Kiev şi Chişinău?

În primul rând, rolul lui nu este determinat de alegerile din nicio ţară. Bine-înţeles, noi suntem mulţumiţi pentru că liderii ambelor state arată deschidere către proiectele europene. De curând m-am întâlnit cu domnii Ghimpu şi Filat, în plus am mers la Kiev, la inaugurarea preşedintelui Ianukovici. Dezvoltarea Parteneriatului Estic va fi una dintre principalele obiective de politică externă. Criza din Caucazul de Sud şi disputele pe tema gazului dintre Rusia şi Ucraina au servit ca un semnal de alarmă pentru Uniunea Europeană. Aceste evenimente demonstrează necesitatea ca UE să fie mai prezentă în vecinătatea sa estică. Lansarea acestui instrument la începutul acestui an a marcat o schimbare semnificativă a calităţii şi ambiţiilor UE în relaţia cu state precum Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina. Scopul este acela de a crea un nivel fără precedent de integrare economică şi de asociere politică. Parteneriatul îşi doreşte nu doar să îmbunătăţească relaţiile bilaterale dar şi cooperarea în regiune, în anumite domenii cheie, precum securitatea energetică.

Numeroşi politicieni s-au folosit de această criză economică pentru a ataca valori ale Uniunii Europene precum sistemul capitalist sau piaţa liberă. Ce face Parlamentul European pentru a apăra aceste valori europene?

Vom ieşi din criză, însă rata de creştere la nivel european va fi sub un procent. Pentru a dubla această creştere trebuie să continuăm reformele economice, fără a fi însă tentaţi de măsuri protecţioniste şi de naţionalism economic. Piaţa Unică este marele nostru câştig şi trebuie nu doar să-l apărăm ci chiar să îl extindem pentru ca Europa să rămână un continent competitiv. Eu îl voi încuraja pe preşedintele Comisiei să propună legislaţii care să pună punct unor decalaje care încă există pe piaţa internă. Ca legislatori, trebuie să continuăm să construim poporul european. Avem nevoie de un plan economic pe termen lung şi cred că „Europa 2020" este pasul corect, în direcţia corectă.


Autor: DANIEL GEORGE RAPA
Sursa: www.romanialibera.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Integrare Europeană

traian-basescu,
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. ”Este timpul să începem să acţionăm şi în România”
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. Liderul PMP, Traian Băsescu,a cerutconduceri partidului unirea României cu Republica Moldova.
Fostul președinte al României a mai cerut a supus aprobării Consiliului Executiv Naţional al Partidului Mişcarea Populară și elaborarea unei legiprin care primarii să [...] mai mult
Juncker: Statele din Balcanii de Vest pot adera la UE în 2025
Aderarea Statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană este posibilă în 2025, a declarat, duminică, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, scrie Mediafax.
Declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene au fost făcute în contextul în care acesta a efectuat o vizită [...] mai mult
ȘEFUL TRUPELOR SUA ÎN EUROPA: „PACIFICATORII” RUȘI DIN TRANSNISTRIA - NUMAI PACIFICATORI NU SUNT
Generalul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, a făcut un comentariu referitor la armata rusă staționată în regiunea transnistreană, într-un interviu acordat publicației ucrainene Censor.net.
 
Potrivit generalului american, presiunea Rusiei asupra vecinilor săi vine pentru a-i împiedica pe aceștia [...] mai mult
Piramida financiară din poliție a fost betonată cu prevederea 25%
În legea privind politica bugetar-fiscală pentru 2017, a fost aprobată o prevedere prin care colaboratorii poliției vor încasa ca bonus salarial 25% din volumul amenzilor aplicate cu implicarea lor. Pentru implementarea prevederii, la 1 martie 2017 Guvernul a aprobat Regulamentul privind procedura de stimulare financiară a agenților constatatori [...] mai mult
Putin l-a invitat pe Dodon la Moscova si l-a felicitat pentru victoria sa din turul II al alegerilor prezidentiale



Vladimir Putin l-a felicitat pe Igor Dodon pentru victoria sa de la alegerile prezidentiale si l-a invitat in Rusia, scrie Ria Novosti





Presedintele rus, Vladimir Putin a subliniat ca rezultatul votului demonstreaza sprijinul larg al alegatorilor pentru ideile lui Dodon privind stabilitatea sociala si economica, dar si pentru construirea [...] mai mult
(VIDEO) #KILLER VIP: MATRIOSKA PLAHOTNIUC-USATÎI
Un asasin care a ratat două ținte a devenit muniție electorală, înghițit de relația complicată a lui Vlad Plahotniuc cu Renato Usatîi.
Războiul lor aparent nu-i împiedică să împartă același proiect de țară: Igor Dodon. Unul lucrează la vedere, celălalt – din umbră.
Aceasta-i o poveste despre [...] mai mult
Autoritățile R. Moldova, NEDUMERITE: În Transnistria au loc „competiții militare”, pentru PRIMA dată cu implicarea tehnicii de luptă
Exerciții militare din nou în Transnistria. De această dată, pentru prima oară va fi utilizată, în următoarele două săptămâni, tehnică militară. Potrivit autorităților autoproclamate din Transnistria, aceste „competiții militare” au drept scop dezvoltarea interacţiunii forţelor militare ale Federaţiei Ruse cu structurile [...] mai mult
Prima ATENŢIONARE publică de la Maia Sandu pentru conducătorii unor instituţii publice:
Candidata PAS la funcţia de preşedinte al R. Moldova, Maia Sandu, a trimis, astăzi, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe şi Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova o atenţionare publică "vizând răspunderea pe care urmează s-o poarte conducătorii instituțiilor statului pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor [...] mai mult
Maia Sandu, despre Crimeea, relațiile cu Rusia și federalizarea Moldovei: „Știu că Putin respectă oamenii puternici”
Candidatul la funcția de președinte, Maia Sandu, a acordat un interviu pentru publicația rusă Kommerstant, în care a vorbit atât despre planurile sale pentru politica interne, cât și despre relațiile cu Rusia, în cazul în care va deveni președinte. Sandu spune că acestea „vor putea fi îmbunătățite dacă [...] mai mult
Reacția lui Igor Dodon la retragerea lui Marian Lupu: Sandu este candidatul convenit de Nuland cu Plahotniuc
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a venit cu o primă reacție la retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu. El a promis că socialiștii se vor mobiliza și mai mult, iar mișcarea ar fi fost „coordonată la Washington”.
Citiți integral mesajul lui Dodon:
Ceea ce trebuia de demonstrat.
Ceea ce spuneam de cîteva [...] mai mult

randat în 	0.1028 secunde