UE va amenda ţările care nu reduc cheltuielile
adăugat 08 iunie 2010, 13:14, la Integrare Europeană
Uniunea Europeană întăreşte regulamentele privind deficitele bugetare ale statelor membre în contextul crizei datoriilor publice ale Greciei: statele vor putea fi amendate pentru că nu reduc cheltuielile chiar şi dacă au deficit mai mic de 3%.
Miniştrii europeni de Finanţe au ajuns luni seară la un acord privind examinarea bugetelor naţionale la nivel de UE şi privind introducerea de noi sancţiuni vizând ţările cu datorii prea mari, pentru a consolida Pactul de stabilitate după criza elenă care a dus la o depreciere importantă a euro.
Miniştrii de Finanţe au fost de acord să amendeze ţările care nu îşi respectă angajamentele pentru reducerea cheltuieilor chiar înainte ca deficitele să depăşească limita de 3% din PIB prevăzută în Zona euro.
"Până în prezent, (o ţară - n.red.) era amendată numai dacă depăşea linia roşie de 3%", a explicat preşedintele UE, Herman van Rompuy, după reuniune. "De acum încolo poate avea probleme şi dacă a trecut pe galben", a adăugat el.
De asemenea, a informat van Rompuy, ar putea fi sancţionate – iniţiativă în premieră în istoria UE – chiar şi statele care acumulează rapid datorii publice, informează BusinessWeek.
Astfel, atenţia UE nu mai e concentrată doar pe indicatorul deficitului bugetar. Deficitul bugetar reprezintă diferenţa calculată anual dintre veniturile şi cheltuielile statului calculată.
Guvernele naţionale vor trebui să se sfătuiască între ele şi să ceară sugestii de la Comisia Europeană pe marginea bugetelor naţionale încă de când încep să pregătească bugetul unui an, în primăvara anului precedent. Ideea din spatele acestei decizii este nevoia ca sustenabilitatea planurilor bugetare să fie analizată şi de alţi actori europeni.
Pentru a susţine înăsprirea regulilor, miniştrii au afirmat şi că vor continua reducerile de deficite anul viitor, respingând apelurile Statelor Unite pentru politici bugetare mai laxe, care să accelereze recuperea după cea mai gravă recesiune după cel de al Doilea Război Mondial.
Euro s-a depreciat cu 17% anul acesta, pe măsură ce criza financiară a scos la lumină fisurile din Zona euro şi a dus la impunerea de măsuri pentru reducerea deficitului în întreaga Europă. Luni euro a ajuns la 1,877 dolari, cel mai slab nivel din ultimii patru ani, după care a urcat la 1,1917 dolari.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲