Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:51

 

Un nou ajutor pentru Grecia, discutat de lideri europeni

adăugat 20 februarie 2012, 09:44, la Economie • Articol publicat de Ana Cristiuc

zona-euro,ajutor-financiar,finante,

Grecia are nevoie de 130 de miliarde de euro până la jumătatea lunii martie, când trebuie plătită o tranşă imensă din datoria guvernamentală.

Miniştrii de finanţe ai zonei Euro urmează să se întâlnească pentru a decide dacă vor oferi Greciei al doilea pachet financiar care urmăreşte ca ţara să evite falimentul.
 
Grecia are nevoie de 130 de miliarde de euro până la jumătatea lunii martie, când trebuie plătită o tranşă imensă din datoria guvernamentală.
 
Întrebat într-un interviu dacă se va ajunge la o înţelegere luni şi Grecia va rămâne în zona euro, ministrul austriac de finanţe Maria Fektera a spus că "în acest moment se pare că lucrurile se îndreaptă exact în această direcţie".
 
"Nu cred că există o majoritate care să vrea altă cale, pentru că o altă evoluţie este foarte dificilă şi costă mulţi bani", a adăugat Maria Fekter.
 
Guvernul elen a aprobat sâmbătă un ultim set de măsuri de austeritate cerute de UE şi FMI drept condiţie pentru un pachet de ajutor extern de 130 de miliarde de euro, crescând astfel şansele pentru un acord prin care să evite un faliment dezordonat.
 
Astfel, Maria Fekter spune că "pentru ca acest al doilea pachet financiar să devină funcţional trebuie îndeplinite unele condiţii şi trebuie stabilită finanţarea. Aceste probleme sunt rezolvate acum".
 
În prezent troika formată din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional trebuie să discute dacă vor fi menţinute actualele instrumente de control 
sau va fi creat unul nou.
 
Ieşirea Greciei din zona euro nu este o soluţie, pentru că ţara ar rămâne cu o datorie uriaşă în euro, care va fi şi mai dificil de plătit cu o monedă puternic depreciată, a concluzionat  Maria Fekter.
 
Grecia nu poate părăsi uşor zona euro "pentru că a fost construită fără ieşiri"
 
Grecia va întâmpina probleme majore dacă încearcă să părăsească zona euro, iar una dintre acestea este că uniunea monetară a fost construită fără ieşiri, a declarat ministrul britanic de externe, William Hague.
 
Potrivit lui William Hague, citat de BBC, grecii "trebuie să fie pregătiţi să adopte măsuri pentru a împiedica sume în euro să iasă din ţară, posibil să apeleze la controale la graniţă. Nu au vechea monedă pregătită în seifuri gata să fie distribuită. Nu este atât de direct să ieşi din zona euro. A fost construită fără ieşiri".
 
Zona euro are nevoie de o integrare mai puternică pentru a funcţiona, a mai spus ministrul britanic.
 
"Este necesară o integrare fiscală mai amplă, este nevoie de integrare politică - nu poate funcţiona fără. Când Germania face parte dintr-o uniune monetară impune asupra celorlalţi disciplina germanică dacă vor să rămână membri mult timp", a adăugat William Hague.
 
Grecia începe în martie preschimbarea obligaţiunilor deţinute de investitorii privaţi 

Potrivit unui oficial guvernamental elen, Grecia intenţionează să înceapă în prima parte a lunii martie procesul de preschimbare a obligaţiunilor deţinute de investitorii privaţi, parte a unui al doilea pachet de ajutor financiar, care ar trebui aprobat de miniştrii de finanţe din zona euro.
 
Potrivit Financial Times, operaţiunea va implica obligaţiuni în valoare de 200 de miliarde de euro şi ar trebui să se desfăşoare în perioada 8-11 martie, cu numai câteva zile înaintea scadenţei unor obligaţiuni în valoare de 14,4 miliarde de euro ale statului elen.
 
Un prim pas către finalizarea preschimbării obligaţiunilor este aprobarea de către Parlamentul elen, a legislaţiei privind impactul colectiv, pentru a forţa minoritatea investitorilor care nu a fost de acord cu schimbul să accepte pierderi de până la 70% din totalul portofoliilor deţinute.
 
Investitorii privaţi vor primi în bani, ca stimulent, 10-15% din valoarea obligaţiunilor, la care se vor adăuga obligaţiuni pe 30 de ani cu un cupon de circa 3,75%, care ar putea creşte, dacă Grecia va înregistra creştere economică peste aşteptări.
 
Un bancher elen informat asupra negocierilor privind preschimbarea de obligaţiuni a declarat că valoarea stimulentului în bani şi dobânda finală vor fi stabilite de oficialii zonei euro luni, înainte de reuniunea miniştrilor de Finanţe din zona euro.
 
Grecia a fost obligată să accepte reduceri suplimentare, de circa 300 de milioane de euro, a cheltuielilor pentru pensii, după ce Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au respins propuneri ce vizau diminuarea bugetelor alocate pentru apărare şi autorităţi locale. 
 
Contribuţie mai mică a FMI la al doilea pachet de ajutor financiar pentru Grecia
 
Fondul Monetar Internaţional va avea, probabil, o contribuţie minimă la al doilea pachet financiar pentru Grecia, care ar trebui aprobat luni de miniştrii de Finanţe din zona euro, lăsând guvernelor europene să asigure o parte mai mare a fondurilor faţă de ajutorul acordat ţării în 2010, notează publicaţia Wall Street Journal.
 
Contribuţia mai redusă a FMI reflectă temerile membrilor Fondului că instituţia devine prea puternic expusă la situaţia din zona euro.
 
Mai mult, Wall Street Journal notează că sprijinul mai redus al FMI evidenţiază, însă, problemele politice pe care le au de întâmpinat guvernele din zona euro, aflate într-o încercare disperată de a reduce la minim sumele necesare pentru a împrumuta Grecia.  
 
FMI urmează să asigure 13 miliarde de euro, au declarat surse apropiate situaţiei, astfel că statele zonei euro vor fi nevoite să pună la dispoziţie aproape 120 miliarde de euro, faţă de cele 80 de miliarde de euro din primul pachet financiar pentru Grecia, de 110 miliarde de euro din 2010.
 
Un purtător de cuvânt al FMI a declarat că valoarea contribuţiei pentru Grecia nu a fost determinată încă.
 
FMI a alocat deja 30 de miliarde de euro pentru Grecia, 22,5 miliarde de euro pentru Irlanda şi 26 miliarde de euro pentru Portugalia, cu mult peste cota acestor ţări la Fond.
 
Un împrumut normal ar fi de maxim şase ori cota statului împrumutat la instituţie. 
 
În cazul Greciei, suma de 30 de miliarde de euro, din care zece miliarde de euro nu au fost încă plătite, a depăşit de 30 de ori cota ţării la FMI.



Autor: Ionuț Dragu
Sursa: romania-actualitati.ro


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Economie

Luptele au intrat pe piața imobiliară. Cazul Pro Imobil
Compania imobiliară Pro Imobil, vizată într-un dosar penal, a suportat mai multe schimbări în perioada în care fondatorul afacerii era anunțat în căutare internațională, angajații fiind interogați. Business-ul a trecut pe o altă companie, de pe „Pro Imobil Grup” SRL [...] mai mult
Drumurile Moldovei – dăruite de străini, compromise de localnici
În timp ce instituţiile internaţionale susţin financiar construcţia drumurilor şi dezvoltarea infrastructurii în R. Moldova, o parte din societate acţionează distructiv asupra consolidării bunăstării R. Moldova: banii sunt folosiţi fraudulos, monitorizaţi insuficient, iar cetăţenii nu sunt informaţi transparent despre cheltuieli, fraude [...] mai mult
Comisar european, către Parlamentul României: Vă rugăm să faceţi ceva!
Comisia Europeană va da România în judecată la Curtea Europeană de Justiţie, dacă Parlamentul de la Bucureşti va adopta amendamentele aduse Ordonanţei de Urgenţă 64/2016 din sectorul gazelor naturale, a declarat, marţi, comisarul european pentru Energie, Miguel Arias Canete, într-o întâlnire la Bruxelles cu reprezentanţii [...] mai mult
PÂNĂ CÂND LEUL VA ÎNCOLȚI DOLARUL
Dolarul american a scăzut joi față de leul moldovenesc, la cotația de referință a Băncii Naționale a Moldovei, până la un nou minim record. Valuta americană a coborât cu 7 bani, până la 18 lei și un bănuț. Iar băncile comercile la cumprarea unui dolar oferă sub 18 lei. O cotaţie mai mică nu a mai fost [...] mai mult
BNM ȘI KROLL AU CALIBRAT METODELE DE RECUPERARE - SUNT SOLUȚII PENTRU TERMENELE DE PRESCRIPȚII
Reprezentanții Kroll au efectuat în luna iulie o vizită în Republica Moldova în cadrul căreia au fost identificate soluțiile juridice pentru a depăși obstacolele în recuperarea banilor, cauzate de existența termenilor de prescripție în legislația unor țări. De asemenea, cei de la Kroll au informat Chișinăul că ultimul [...] mai mult
Cei mai bogați oameni ai lumii au pierdut 41 de miliarde de dolari din cauza victoriei lui Trump
Miliardarul Carlos Slim, cel mai bogat om din Mexic și al cincilea din lume, a pierdut 5,1 miliarde de dolari în urma surprinzătoarei victorii a lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA, victorie care a dus la deprecierea cu 12% a peso-ului mexican și a șters 9,2% din averea lui Carlos Slim, transmite Bloomberg.
Potrivit analiștilor [...] mai mult
(doc) Moldatsa: Criza milioanelor irosite
Rude ale dem­ni­ta­ri­lor, anga­ja­te prin pro­te­cţie, sala­rii şi pri­me gra­se, lici­ta­ţii dubi­oa­se şi mili­oa­ne de lei chel­tui­ţi ine­fi­cient. Aces­tea sunt doar câte­va din­tre carac­te­ris­ti­ci­le [...] mai mult
Care este valoarea de piață a hotelului Codru
Hotelul Codru din centrul Capitalei urmează să fie achiziționat de Moldova Agroindbank. Potrivit estimărilor făcute de experții imobiliari, valoarea de piață a imobilului respectiv este de cel puțin cinci ori mai mare față de cea achitată în urma privatizării din 2008.
Pe 29 august Moldova Agroindbank a plasat un anunț prin [...] mai mult
Veaceslav Platon, scrisoare deschisă ambasadorilor: „Vreau să ştiţi cum ajung banii contribuabililor în buzunarul principalului mafiot şi dictator al Moldovei, Vladimir Plahotniuc”
Omul de afaceri Veaceslav Platon a adresat o nouă scrisoare ambasadorilor SUA şi UE acreditaţi la Chişinău, în care descrie cum sunt furaţi banii contribuabililor americani şi europeni după ce ajung în Republica Moldova. Platon deconspiră cum, prin intermediul unor scheme, banii ajung în buzunarele „cusute” [...] mai mult
De la banca lui Platon la banca lui Plahotniuc? Ce se va întâmpla cu Moldindconbank
Decizia fără precedent a Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) de a bloca circa 64% din acţionarii Moldindconbank şi de impune un administrator temporar pare a fi un pas logic în direcţia transparentizării și consolidării sectorului bancar.
"Măsuri similare referitoare la acționari au fost întreprinse anterior la Moldova-Agroindbank, ce au [...] mai mult

randat în 	0.5553 secunde