Unde s-a pierdut Programul anticriză al Guvernului provizoriu?!
adăugat 02 iulie 2009, 10:00, la Economie
Cercetători din CSI constată că rezultatele social-economice înregistrate de R. Moldova, în primele patru luni ale 2009, sunt printre cele mai proaste„Până la finele săptămânii curente (săptămâna 15-21 iunie n.a.) întreg programul anticriză al Guvernului va fi publicat pe pagina WEB”, declara la 16 iunie, prim-vicepremierul, Igor Dodon, în cadrul unei conferinţe de presă. De atunci au trecut două săptămâni, dar programul anticriză al Guvernului provizoriu este de negăsit.
Dodon nu ştie de soarta programului anticriză
Ala Codreanu, şeful serviciului de presă al Ministerului Economiei şi Comerţului, ne-a spus că nu ştie nimic despre intenţia de a face public un program anticriză al Guvernului şi dacă şi se ocupă cineva de acesta, apoi aceasta este Direcţia coordonarea politicilor şi asistenţei externe din cadrul aparatului Guvernului.
Ruslan Codreanu, şeful secţiei coordonarea politicilor din cadrul direcţiei sus-numite, ne-a declarat că de pregătirea spre publicare a unui program anticriză nu se ocupă şi ne-a sfătuit să ne adresăm înapoi la Ministerul Economiei, lăsând astfel să se înţeleagă că am fi fost dezinformaţi.
În schimb, Igor Dodon, prim-vicepremier degrevat din funcţie pe perioada campaniei electoralei, ne-a zis că acum el nu mai trece pe la minister, fiindcă este implicat în campania electorală şi de aceia nu ştie nimic de soarta acestui program.
Nici şeful serviciului de presă al Guvernului, Vitalie Condraţchi, nu cunoaşte ce-i cu acest program anticriză şi nu este la curent cu faptul că el ar urma să fie publicat pe pagina WEB a Guvernului.
Amintim că, în cadrul conferinţei de presă din 16 iunie, difuzată integral de postul public de televiziune, prim-vicepremierul degrevat din funcţie a declarat că echipa guvernamentală a elaborat mai multe măsuri de susţinere a economiei naţionale în contextul crizei economice, pe care le-ar implementa încă din luna februarie 2009.
Totodată, prim-vicepremierul a specificat că a fost elaborat şi un program complex de măsuri anticriză, care necesită susţinere legală din partea Parlamentului şi care va fi făcut „public până la finele săptămânii”. „Toate aceste măsuri au fost deja elaborate şi sunt pregătite. Noi am mai pregătit modificări pentru 25-30 de legi, pe care speram în luna aprilie să le prezentăm spre examinare Parlamentului", a mai declarat Dodon.
De altfel, actuala campanie electorală ar fi fost un bun prilej pentru a scoate în văzul lumii pentru dezbateri, programul anticriză al Guvernului, dar impresia noastră este că programul nu este nici pe departe pregătit şi el reprezintă doar unele teze.
Moldova este concurentul principal al Ucrainei la categoria cea mai proastă evoluţie economică
Mai adăugăm că la 24 iunie la Moscova, compania de consultanţă şi audit FBK a prezentat în cadrul unui club economic studiul analitic «Страны СНГ и мировой кризис: общие проблемы и разные подходы» (Ţările CSI şi criza mondială: probleme comune şi abordări diferite).
Autorii remarcă faptul că criza a afectat toate statele CSI şi a accelerat procesele centrifuge din spaţiul post-sovietic, iar aceste procese sunt accelerate de situaţia economică tot mai proastă din Federaţia Rusă.
Studiul conţine scurte prezentări şi analize ale situaţiei economice şi ale programelor sau măsurilor anticriză adoptate de statele CSI, inclusiv Republica Moldova. Chiar din introducere autorii susţin că în perioada imediată cele mai proaste rezultate social-economice le va înregistra Ucraina. La acest capitol, cel mai „tare” concurent al Ucrainei este Moldova şi într-o măsură mai mică – Rusia.
De altfel şi Igor Dodon nu exclude că Republica Moldova să aibă evoluţii social-economice similare şi chiar mai proaste decât cele din Ucraina.
Din studiu reiese că aşa-zisele eforturi de unificare şi coordonare a măsurilor anticriză între statele CSI nu dau rezultate.
La capitolul dedicat Moldovei autorii accentuează faptul că rezultatele social-economice din primele patru luni ale 2009 sunt printre cele mai proaste. „Lipsa unui program anticriză eficient, a jucat în acest sens, fără îndoială, un rol important. Un impact l-a avut şi instabilitatea politică în ţară”, concluzionează autorii.
Din studiu reiese că cel mai bun program anticriză are guvernul Kazahstanului, deşi rezultatele economice curente sunt inferioare celor din Uzbekistan şi Azerbaidjan. De asemenea, este menţionat şi programul anticriză al Armeniei, în care cel mai bine sunt determinate priorităţile: infrastructura, întreprinderile mici şi mijlocii.
Concluzia generală a autorilor este că pentru CSI criza reprezintă momentul adevărului.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲