Basarabeni.Ro

Portalul Basarabenilor din România

Avocat basarabeni.ro -Lăcătuș Igor
Campania Pro Cetăţenie Română
[o]

15 ianuarie 2025, ora locală: 09:30

 

„Uraganul” se apropie de Moldova

adăugat 06 iunie 2015, 14:59, la Integrare Europeană • Articol publicat de Octavian Balan

Amenințarea militară din regiunea transnistreană devine din ce în ce mai accentuată, iar la Chișinău apar tot mai multe semnale privind pregătirea unei rocade în materie de politică externă. Mai multe persoane loiale politicii promovate de Rusia în Moldova au ajuns în ultima vreme în funcții importante. NATO și UE nu slăbesc din ochi Republica Moldova.

Întreaga componență a Comitetului de Parteneriat şi Cooperare pentru Securitate al NATO s-a aflat la Chișinău timp de două zile. La finalul vizitei, asistentul adjunct al Secretarului General pentru Afaceri Politice, James Appathurai, a spus că „vizita este una istorică”. „Am venit aici, pentru că circumstanțele sunt unice. Este important ca oamenii din Moldova să aibă o bună înțelegere asupra a ceea ce este NATO și cu ce se ocupă. Pe de altă parte, este și o mare oportunitate pentru NATO de a dobândi o mai bună înțelegere asupra provocărilor actuale cu care se confruntă Moldova”, a menționat Appathurai.

Exerciții militare cu inamici simulați în Transnistria

Vizita membrilor Comitetului de Parteneriat şi Cooperare pentru Securitate al NATO la Chișinău are loc într-o perioadă în care tensiunile la frontiera moldo-ucraineană, pe segmentul transnistrean, au crescut brusc, ca urmare a numirii ex-președintelui georgian, Mihail Saakașvili, în funcția de guvernator al regiunii Odesa. Decizia liderului de la Kiev, Petro Poroșenko, a iritat Kremlinul și autoritățile separatiste de la Tiraspol, care au amenințat că vor „fi nevoiți să dezghețe conflictul de la Nistru” din cauza blocadei economice impuse de Ucraina și Republica Moldova. Agenția rusă „RIA-Novosti” scrie că săptămâna aceasta militarii ruși din regiunea transnistreană au desfăşurat exerciţii de luptă, „participând la o serie de operaţiuni tactice şi operative în cadrul unor acţiuni de luptă cu inamici simulaţi”. Exerciţiile au inclus organizarea unor căutări, monitorizarea inamicului simulat, deblocarea unor sisteme de securitate şi penetrarea, sub acoperire, în obiective strategice în vederea obţinerii de informaţii secrete. “Militarii au efectuat un raid asupra unui post inamic simulat şi alte elemente de formare tactică şi specială”, precizează Districtul Militar de Vest al Federaţiei Ruse într-un comunicat oficial despre exercițiul militar desfășurat în Transnistria.

Rusia are aproximativ 1.500 de militari în Transnistria – un teritoriu de la granița cu Ucraina, care aparține Republicii Moldova, dar care este controlat de forțe separatiste sprijinite de Rusia.

Comuniștii pro-ruși, deranjați de ministrul pro-NATO al Apărării

Noul ministru al Apărării al Republicii Moldova, Viorel Cibotaru, a declarat modernizarea Armatei Naționale și aprofundarea relațiilor cu NATO ca prioritate a mandatului său. În cadrul vizitei întreprinse la Chișinău, James Appathurai a menționat că Alianța Nord-Atlantică poate ajuta autoritățile de la Chișinău să reformeze armata.

Tendința noului ministru al Apărării de a dinamiza relația cu NATO deranjează Partidul Comuniștilor, care a ajutat coaliția minoritară de guvernare (PLDM-PDM) să învestească actualul Guvern. Liderul comunist, Vladimir Voronin, a anunțat că v-a înainta o moțiune de cenzură împotriva lui Viorel Cibotaru. În replică, ministrul a spus că nu se teme de nici un fel de moțiune și s-a dus la București unde a discutat cu autoritățile române despre cooperarea militară. Ministrul moldovean a menționat, la întâlnirea cu omologul său român, Mircea Dușa, că Republica Moldova are nevoie de experiența României. Cei doi oficiali au convenit crearea unei unități militare moldo-române de menținere a păcii. De asemenea, s-a discutat despre desfășurarea unor exerciții militare comune și „chestiuni tehnico-militare”.

Saakașvili la Odesa – șansa Moldovei!

Anunțul făcut de președintele ucrainean, Petro Poroșenko, săptămâna aceasta, potrivit căruia „Rusia ar pregăti o invazie masivă împotriva Ucrainei”, urmată de declarația purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitrii Pescov, care a spus că „Vladimir Putin are dreptul să folosească armata în afara frontierelor Rusiei”, îngrijorează autoritățile de la Chișinău. Șeful Poliției de Frontieră a Republicii Moldova, Dorin Purice, a declarat într-un interviu acordat „Europei Libere” că urmărește „cu îngrijorare escaladarea crizei politice și situația instabilă din estul Ucrainei”. El a menționat că la ora actuală are loc „un schimb foarte eficient de date cu grănicerii din Ucraina”.

Iar „Ziarul de Gardă” de la Chișinău scrie că venirea lui Saakașvili în funcția de guvernator al regiunii Odesa este o șansă nu doar pentru Ucraina, ci și pentru Republica Moldova. „Chișinăul are, în sfârșit, după 23 de ani, la mai puțin de 200 de kilometri distanță, în cel mai important centru administrativ de la frontierele sale de est, un partener de dialog cu care se poate înțelege”, scrie publicația citată.

Numirea fostului președinte georgian în funcția de guvernator al regiunii Odesa a șocat mai multă lume și a dat peste cap mai multe scenarii rusești, legate de războiul cu Ucraina. Ultimul scenariu, în acest sens, pe care-l aveau în vedere rușii acum două săptămâni, presupunea ocuparea Odesei cu ajutorul forțelor din Transnistria și încorporarea ei într-o „regiune comună cu Republica Moldova cu tot cu Autonomia Găgăuză și Transnistria”.

Transnistria poate înarma 50 000 de rezerviști în 10-15 zile

Tensiunea a crescut brusc la frontiera moldo-ucraineană, în apropierea regiunii Odesa, după ce Rada Supremă de la Kiev a denunțat recent 5 acorduri militare cu Rusia, inclusiv cel cu privire la tranzitul prin Ucraina a militarilor ruși dislocați în Transnistria. Ucraina a concentrat militari la frontiera sa de pe segmentul transnistrean, de teama unui atac din partea militarilor ruși izolați în Transnistria, care ar fi sprijiniți, în cazul unui astfel de scenariu, de așa-numita armată transnistreană (7.500 de militari). Potrivit expertului militar, Viktor Kravtsov, Transnistria poate înarma în 10-15 zile până la 50 mii de rezervişti în cazul escaladării în continuare a situaţiei la hotare. El susține că primele două divizii de infanterie pot fi formate în 5-7 zile, iar arme şi tehnică militară ar fi destulă.

Potrivit lui Mihail Saakașvili „soarta Europei de Est se decide acum în Ucraina, iar soarta Ucrainei, în mare măsură, se decide la Odesa”. Saakașvili a cerut din prima zi după ce a fost învestit în funcția de guvernator al regiunii Odesa să fie luate măsuri drastice privind contrabanda prin Transnistria, amintind despre o problemă similară în legătură cu Osetia de Sud în timpul președinției sale în Georgia. Șeful administrației separatiste de la Tiraspol, Evghenii Șevciuk, a reacționat imediat. El a spus că prin astfel de acțiuni Ucraina încearcă să sugrume economic definitiv Transnistria.

Tensiunile de la frontiera moldo-ucraineană au suscitat atenția jurnalistului de la „Financial Times”, Neil Buckley. În ultimul său editorial, el atenționează comunitatea internațională asupra evoluțiilor din Transnistria și invocă posibilitatea repetării, aici, a scenariului războiului din Georgia, din 2008.


Autor: Vitalie Călugăreanu
Sursa: independent.md


‹ înapoi la Ultimele Ştiri | sus ▲

Întrebări şi răspunsuri

Ultimele răspunsuri

  • #1 Lilyutza pentru natalita.popescu
    Odata ce esti si cetatean roman nu cred ca ai nevoie de acte din Republica Moldova, cel mai bine intrenati la starea civila din localitatea viitorului...

  • #2 Anusca pentru dorin1995
    dar daca depui direct la universitate si nu intri la buget sau eventual deloc mai poti depune si la consulat sau mu mai ai voie ?
    ...

  • #3 cielfanthom pentru dorin1995
    Salut!
    In acest caz aplici ca oricare alt absolvent de liceu, depunand dosarul la consulat(pentru a candida pentru unul din locurile pentru etnici rom...

  • #4 marinaian pentru Alina
    cei mai marsavi soferi sand pe ruta BRASOV-CHISINAU si sunt cei mai mari tepari. Evitari autobuzele lor de la orele 19:00 si 21:00. Eu de ultimu timp ...

  • #5 luminitacumpana pentru D0ina
    Ca basarabean cu diploma din rep. Moldova , nu e nevoie de echivalare dar ca romani cu diploma de la Moldova e necesar de echivalat la CNRED. Cu o ase...

  • #6 adaiulica pentru nicu_d
    salut, anul trecut nu a fost nevoie de echivalare de diploma cei de la universitate ocupanduse personal, dar trebuie sa intrebi la universitatea care ...

  • #7 lilik pentru Bogdanpop
    si tu ai scos vreodata bani de pe siteul asta?
    ...

  • #8 donici.vyiorel pentru Ciobanu_V
    Buna, lasa-mi un msg pe e-mail donici.vyiorel@gmail.com cu mai multe detalii gen, orasul in care ai vrea sa te transferi, la medicina generala/dentara...

  • #9 crinna pentru larisa2726
    aproape 10 media, ca sunt doar 5 locuri la masterat...

  • #10 adaiulica pentru Cornel
    deci poti in acest caz sa aplici pentru un liceu/colegiu in Romania, poti beneficia de locurile acordate de statul Roman ( astfel primind o bursa de 5...

Parteneri

Basarabeni.Ro

PROIECT realizat in cadrul OSB Timisoara

osb.basarabeni.ro

PROIECT administrat si intretinut de Basarabeni Media Grup

Integrare Europeană

traian-basescu,
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. ”Este timpul să începem să acţionăm şi în România”
Traian Băsescu cere oficial unirea României cu Republica Moldova. Liderul PMP, Traian Băsescu,a cerutconduceri partidului unirea României cu Republica Moldova.
Fostul președinte al României a mai cerut a supus aprobării Consiliului Executiv Naţional al Partidului Mişcarea Populară și elaborarea unei legiprin care primarii să [...] mai mult
Juncker: Statele din Balcanii de Vest pot adera la UE în 2025
Aderarea Statelor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană este posibilă în 2025, a declarat, duminică, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, informează site-ul agenţiei de presă Reuters, scrie Mediafax.
Declaraţiile preşedintelui Comisiei Europene au fost făcute în contextul în care acesta a efectuat o vizită [...] mai mult
ȘEFUL TRUPELOR SUA ÎN EUROPA: „PACIFICATORII” RUȘI DIN TRANSNISTRIA - NUMAI PACIFICATORI NU SUNT
Generalul Ben Hodges, comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, a făcut un comentariu referitor la armata rusă staționată în regiunea transnistreană, într-un interviu acordat publicației ucrainene Censor.net.
 
Potrivit generalului american, presiunea Rusiei asupra vecinilor săi vine pentru a-i împiedica pe aceștia [...] mai mult
Piramida financiară din poliție a fost betonată cu prevederea 25%
În legea privind politica bugetar-fiscală pentru 2017, a fost aprobată o prevedere prin care colaboratorii poliției vor încasa ca bonus salarial 25% din volumul amenzilor aplicate cu implicarea lor. Pentru implementarea prevederii, la 1 martie 2017 Guvernul a aprobat Regulamentul privind procedura de stimulare financiară a agenților constatatori [...] mai mult
Putin l-a invitat pe Dodon la Moscova si l-a felicitat pentru victoria sa din turul II al alegerilor prezidentiale



Vladimir Putin l-a felicitat pe Igor Dodon pentru victoria sa de la alegerile prezidentiale si l-a invitat in Rusia, scrie Ria Novosti





Presedintele rus, Vladimir Putin a subliniat ca rezultatul votului demonstreaza sprijinul larg al alegatorilor pentru ideile lui Dodon privind stabilitatea sociala si economica, dar si pentru construirea [...] mai mult
(VIDEO) #KILLER VIP: MATRIOSKA PLAHOTNIUC-USATÎI
Un asasin care a ratat două ținte a devenit muniție electorală, înghițit de relația complicată a lui Vlad Plahotniuc cu Renato Usatîi.
Războiul lor aparent nu-i împiedică să împartă același proiect de țară: Igor Dodon. Unul lucrează la vedere, celălalt – din umbră.
Aceasta-i o poveste despre [...] mai mult
Autoritățile R. Moldova, NEDUMERITE: În Transnistria au loc „competiții militare”, pentru PRIMA dată cu implicarea tehnicii de luptă
Exerciții militare din nou în Transnistria. De această dată, pentru prima oară va fi utilizată, în următoarele două săptămâni, tehnică militară. Potrivit autorităților autoproclamate din Transnistria, aceste „competiții militare” au drept scop dezvoltarea interacţiunii forţelor militare ale Federaţiei Ruse cu structurile [...] mai mult
Prima ATENŢIONARE publică de la Maia Sandu pentru conducătorii unor instituţii publice:
Candidata PAS la funcţia de preşedinte al R. Moldova, Maia Sandu, a trimis, astăzi, Parlamentului, Guvernului, Ministerului Afacerilor Externe şi Comisiei Electorale Centrale din R. Moldova o atenţionare publică "vizând răspunderea pe care urmează s-o poarte conducătorii instituțiilor statului pentru obstrucționarea dreptului de vot al cetățenilor [...] mai mult
Maia Sandu, despre Crimeea, relațiile cu Rusia și federalizarea Moldovei: „Știu că Putin respectă oamenii puternici”
Candidatul la funcția de președinte, Maia Sandu, a acordat un interviu pentru publicația rusă Kommerstant, în care a vorbit atât despre planurile sale pentru politica interne, cât și despre relațiile cu Rusia, în cazul în care va deveni președinte. Sandu spune că acestea „vor putea fi îmbunătățite dacă [...] mai mult
Reacția lui Igor Dodon la retragerea lui Marian Lupu: Sandu este candidatul convenit de Nuland cu Plahotniuc
Liderul socialiștilor, Igor Dodon, a venit cu o primă reacție la retragerea lui Marian Lupu din cursa electorală în favoarea Maiei Sandu. El a promis că socialiștii se vor mobiliza și mai mult, iar mișcarea ar fi fost „coordonată la Washington”.
Citiți integral mesajul lui Dodon:
Ceea ce trebuia de demonstrat.
Ceea ce spuneam de cîteva [...] mai mult

randat în 	0.5231 secunde