Vântu vrea 50 milioane de euro de la Moldova
adăugat 07 decembrie 2010, 14:09, la Economie • Articol publicat de Alexandru Rîșneac
Şase companii controlate de apropiaţii milionarului român au dat în judecată statul pentru recuperarea banilor pierduţi la Investprivatbank. Procesul intentat Băncii Naţionale, Guvernului şi Băncii de Economii vine după ce statul a retras licenţa Investprivatbank, la care Sorin Ovidiu Vântu avea pachetul majoritar de acţiuni.
Şase companii controlate de milionarul român Sorin Ovidiu Vânu au dat în judecată Banca Naţională a Moldovei, Guvernul şi Banca de Economii.
Grupul de firme cere în instanţă prejudicii de 45 de milioane de euro şi returnarea a 5,4 milioane de euro, reprezentând aportul de capital al companiilor dirijate de Vântu la Banca Investprivatbank, aflată în lichidare după o ordonanţă a Băncii Naţionale.
Ca urmare a acestei ordonanţe, depozite în valoare de 40 de milioane de euro la Investprivatbank, au fost transferate la Banca de Economii, unde acţionar majoritar este statul moldovenesc.
DOSARE RESPINSE PE BANDĂ RULANTĂ
Contestatarii, printre care şi companiile lui Vântu, susţin în instanţă că prin această ordonanţă s-a dispus înstrăinarea ilegală a băncii.
Motivul invocat de păgubiţi este o serie de prevederi din Legea Instituţiilor Financiare în baza cărora s-a luat decizia de a lichida „Investprivatbank“. Toate aceste contestaţii au fost depuse de avocaţii lui Vântu în iulie 2009. Până acum, când Curtea Supremă de Justiţie a dat undă verde solicitării, instanţele au respins în repetate rânduri dosarele.
Conform ultimei decizii, publicată oficial la finele lunii trecute, Curtea Supremă de Justiţie a admis examinarea cauzei intentate de cele şase firme controlate de Vântu: Tabor Projects Limited, Brendelco Limited, Karaka Holdings Limited, Karo Holdings Limited, Kauri Holdings Limited şi PSV Company instituţiilor de stat din Moldova.
Totuşi, magistraţii Curţii Supreme de Justiţie atrag atenţia judecătorilor Curţii Constituţionale să verifice legea instituţiilor financiare pentru a se putea judeca procesul intentat de companiile lui Vântu. Victor Burac, avocatul celor şase firme, a refuzat să comenteze decizia instanţei, invocând clauze de confidenţialitate. Natan Garştea, expert financiar, directorul agenţiei „Estimator-AV“ a declarat pentru „Adevărul“ că la momentul în care BNM a intervenit şi a adoptat decizia de a retrage licenţa Investrprivatbank, aceasta era deja în insolvabilitate.
Potrivit lui Natan Garştea, Banca Naţională ar fi trebuit să intervină mai repede cu retragerea licenţei. Pe de altă parte, Dumitru Ursu, preşedintele Asociaţiei Băncilor din Moldova a refuzat să comenteze cazul, invocând faptul că nu cunoaşte informaţii despre acest proces. Şi oficialii Băncii Naţionale s-au abţinut de la comentarii.
CUM A AJUNS ÎN FALIMENT INVESTPRIVATBANK
Investprivatbank a fost fondată în 1994 de un grup de acţionari privaţi moldoveni. În 2008, în urma unor emisii suplimentare de acţiuni, acţionarii majoritari la bancă au devenit cele şase firme controlate de milionarul Sorin Ovidiu Vântu. Acestea deţineau împreună 55% din capitalul băncii.
La începutul anului 2009, banca s-a confruntat cu probleme legate de lichiditate, în special ca urmare a crizei din sectorul imobiliar. La 19 iunie 2009, Banca Naţională a Moldovei a retras licenţa de activitate, motivând că aceasta ar fi prezentat rapoarte false de activitate. Valoarea pagubelor provocate de bancă se ridică la un miliard de lei, adică aproximativ 60 milioane de euro. Jumătate din această sumă este irecuperabilă, a declarat în urmă cu câteva luni Dorin Drăguţanu, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei.
LOCOTENENŢII LUI VÂNTU ÎN REPUBLICA MOLDOVA
Printre apropiaţii lui Sorin Ovidiu Vântu sunt cel puţin trei cetăţeni moldoveni.
Octavian Ţurcan, care administrează majori-tatea proprietăţilor imobiliare ale lui Vântu, precum şi Tabor Projects Limited, acţionară la Investprivatbank.
Ghenadie Nipomici, consultant financiar a lui Vântu, administrează afaceri din domeniul mass-media, jocurilor de noroc, intermedieri, agenţii de consultanţă, distribuţie de produse petroliere.
Vitalie Dobândă, director al Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited, firmă ce deţine peste 80% din acţiunile Realitatea Media SA.
Cum se lichidează banca
Printr-un ordin al Guvernatorului Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, lichidatorul Investprivatbank, Ion Ropot, a fost înlocuit din funcţie. În locul său a fost numit Grigorii Olaru. BNM a retras licenţa Investprivatbank în iunie 2009. Potrivit Agenţiei de Presă Infotag, la un an de la retragerea licenţei lichidatorul a reuşit să recupereze de la debitori bunuri în valoare de 164 de milioane lei. Asta înseamnă 16% din portofoliul de credite al băncii falimentare.
DATORII DE 840 DE MILIOANE DE LEI
Investprivatbank datorează Băncii de Economii 540 milioane lei, persoanelor juridice 298,5 mililioane lei şi persoanelor fizice 61 de mii de lei.
Peste 90% din depozitele populaţiei au fost restituite prin intermediul Băncii de Economii, care a preluat toate activele şi obligaţiunile Investprivatbank.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲