Veaceslav Ioniţă: Câţiva agenţi economici de clientelă au beneficiat de facilităţi, ceilalţi au fost mereu sub presing
adăugat 29 septembrie 2009, 08:45, la Economie
Noua guvernare va lua măsurile anticriză discutând cu agenţii economici toate problemele cu care se confruntă aceştia. Agenţii economici din R.Moldova sunt victime ale administraţiei fiscale, un mic grup de agenţi de clientelă au beneficiat de facilităţi, ceilalţi au fost mereu sub presing. La ora actuală, statul le este dator cu circa 500 mil.de lei, ceea ce este un blocaj financiar provocat de fostele autorităţi comuniste.Discutând cu jurnalistul Valeriu Saharneanu multiplele probleme economice grave lăsate moştenire de către comunişti în cadrul emisiunii „Rostul zilei" de la postul de radio „Vocea Basarabiei", şeful Comisiei parlamentare economie, finanţe, buget, Veaceslav Ioniţă, susţine că din cauza politicii fiscale ale guvernării comuniste, deja după „iertările datoriilor", agenţii aconomici au datorii de 1,4 mlrd.lei faţă de bugetul statului. Unul dintre aceştia este SA Moldtelecom, care are o datorie faţă de stat evaluată la 130 de mil.lei, dar cu toate acestea este implicată în reconstrucţia clădirii Parlamentului.
Veaceslav Ioniţă promite că vor fi scoase barierele birocratice pentru ca toţi agenţii economici din R.Moldova să poată activa în condiţii normale şi egale. Ministerul Economiei discută cu agenţii economici ce legi trebuie „tăiate" ca aceştia să respire liber. Funcţionarii din instituiţiile statului trebuie să activeze în mod civilizat, să nu se dedea provocărilor. Ioniţă susţine că indicaţia de a reduce vreo 100 de angajaţi ai Inspectoratului Fiscal de Stat a degenerat într-o indicaţie internă prin care au fost avertizaţi toţi cei peste 2 mii de angajaţi despre disponibilizare. „Se urmăreşte crearea unei stări de haos, de panică. Din surse deocamdată neverificate, se cunoaşte că aceeaşi tactică este aplicată şi la Aeroportul Internaţional Chişinău. „Vlad Filat a făcut încă 3 luni în urmă un apel către funcţionarii publici să nu se dea provocaţi, să nu intre în panică că noua guvernare îi va radia din statele de personal. Este un neadevăr pentru a denigra conducerea democratică. Oamenii trebuie să-şi continue fără frică activitatea", susţine Veaceslav Ioniţă.
Solicitat de un ascultător să comenteze situaţia de vineri de pe piaţa valutară, şeful Comisiei parlamentare economie, finanţe, buget, a declarat că deprecierea spectaculoasă a leului a fost un joc de cartel, o acţiune dirijată, cineva a dat un semnal noii guvernări că nu mai există gubernatorul Băncii Naţionale (BN). Ioniţă spune că ceea ce s-a întâmplat vineri demonstrează că nu activează instituţiile statului. În condiţiile în care cursul valutar începe să oscileze, imediat intervine BN, ceea ce nu a fost făcut în acea zi. Totodată, Agenţia de protecţie a concurenţei nu a semnalat despre acest joc ce seamănă cu o acţiune de cartel, nu a intervenit în nici un fel. Ioniţă spune că va cere să i se raporteze cu ce s-a ocupat vineri acestă agenţie.
Ioniţă s-a referit şi la negocierile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), sugerând că există o deschidere din partea FMI pentru a ajuta R.Moldova. La 6-7 octombrie delegaţia Moldovei se va întâlni la Istambul cu reprezentanţii FMI pentru a discuta toate subiectele ce ţin de eventuale creditări. Deschiderea din partea SUA este demonstrată prin creditul de 262 mil.dolari, discuţia cu ambasadorul Chinei promite implementarea unor proiecte ce vor fi o surpriză plăcută pentru cetăţenii R.Moldova. În acelaşi timp, nu este ignorat nici creditul de 500 mil.dolari promis de Rusia. „Vom negocia credite concesionale - de lungă durată şi la o dobândă sub un procent", a mai spus Veaceslav Ioniţă.
‹ înapoi la Ultimele Ştiri |
sus ▲